• Enlace Slider home mascletás (4)

Junta Central Fallera

10 tips que hauries de saber sobre Escif, José Ramón Espuig i Manolo Martín

Coneix millor als artistes de la Falla Municipal Gran 2020

Els artistes Escif, José Ramón Espuig i Manolo Martín han unit les seues trajectòries per a donar vida a la Falla Municipal 2020 “Aixó també passarà". A continuació t’oferim tota la informació que t’interessa conéixer d’este equip de treball que de segur no deixa indiferent a ningú.

1. Qui és Escif? Nacho Magro (Escif) és valencià, llicenciat en Belles arts i especialista en Art Públic per la Universitat Politècnica de València. Va començar realitzant grafitis durant la segona meitat dels anys 90, per a anar evolucionant el seu estil fins a arribar a les seues intervencions murals actuals, com ell considera a les seues obres.

2. Estil propi. En els últims anys ha consagrat el seu estil amb la crítica social sobre la desocupació, la situació de l'economia, els escàndols polítics i el consumisme en general. Allunyat de les lletres grans amb colors vius pròpies del grafiti tradicional, entre les característiques de la seua obra destaca la poca varietat cromàtica, emprant en la gran majoria de les seues pintures només escales de grises i alguna tonalitat similar al marró. També sol combinar jocs de paraules amb les situacions que pretén denunciar, per a crear en l'espectador un moment de confusió que reclame l'atenció cap a l'obra.

3. La seu rastre pel món. Este artista valencià ha deixat rastre en les parets de Londres, Mèxico, Berlín o Miami. A València el seu estil no passa desapercebut i està molt present, sobretot, en les parets de Ciutat Vella i Extramurs.

Recorrent els carrers de la ciutat t'hauràs topat alguna vegada amb el seu mural de cotxes en la plaça del Tosal, el dedicat a la Primavera Valenciana baix el títol “Educació per a la Ciutadania” o la gran obra “La vida és una altra cosa” de 600 metres quadrats en Gran Via Ferran el Catòlic, impulsada per Greenpeace en la qual l'artista convida a alçar la vista de la pantalla del mòbil, mirar als costats i reflexionar sobre quin entorn estem deixant als que vindran darrere.

També va ser l'encarregat en 2015 de la Falla Mossén Sorell-Corona baix el lema “Tot el que sobra”, famosa pel realisme dels contenidors, senyals de trànsit i vehicles que tenia com a ninots.

4. José Ramón Espuig, una trajectòria consolidada. José Ramón Espuig és un artista faller plenament reconegut en la professió. Ha plantat fins a 142 falles grans, a part de moltes altres en categories inferiors i 28 falles infantils des de 1974. Va debutar en Secció Especial en les Falles 2010, amb la seua falla número 100.

5. Mestre Major del Gremi d’Artistes Fallers. José Ramón Espuig és des de l’any 2013 Mestre Major del Gremi d’Artistes Fallers, representant a tots els artistes agremiats, els seus interessos, drets, etc.

6. Manolo Martín, artista faller de bressol. En el taller de Manolo Martín (fundat com a empresa en 1984) no solament es creen falles, sinó que és una organització multidisciplinària dels Arts Plàstiques i Aplicades des de la qual naixen projectes per a parcs temàtics o escenografia de teatres. 

És fill del conegut artista faller Manolo Martín que, després de caminar pels tallers d'artistes fallers des dels 12 anys, va arribar a plantar en Secció Especial en places com la de Convent Jerusalem i Na Jordana, fins a arribar a plantar la falla municipal. El seu pare també va ser el responsable d'executar grans obres de la ciutat com el parc de Gulliver.

7. Ho coneixeràs per la seua última obra del rei Felip VI. Per encàrrec dels artistes Santiago Sierra i Eugenio Merino, en els tallers de Manolo Martín es va gestar durant tot l'any passat la figura de quatre metres i mig del Rei Felip VI que s'ha exposat recentment en la mostra ARCO. El ninot, de cartó pedra el cos i cera la cara, va deslligar la polèmica ja que el col·leccionista que es fera amb ell, per 200.000 euros, l'havia de cremar.

8. Tallers. Tant José Ramón Espuig com Manolo Martín tenen els seus tallers a la Ciutat de l'Artista Faller, a tres minuts caminant l'u de l'altre. Un poc més lluny els queda l'estudi d'Escif situat en l'Av. de l'Oest de València.

9. Falles 2020, “Això també passarà”. D’entre un total de huit candidatures, el jurat ha triat este projecte per a la Falla Municipal 2020. En paraules del jurat, “és una falla que no deixarà indiferent a ningú” i seduirà tant a la gent de la ciutat com als visitants. L’element central serà una gran figura d'una dona i entre altres motius, el projecte ha sigut seleccionat per la seua capacitat de transmetre valors.

10. Estrena en la plaça de l'Ajuntament. Encara que no era la primera vegada que concorrien en el concurs, per a tots els artistes que formen aquest equip, la de 2020 serà la primera falla que planten en la plaça de l'Ajuntament de València.

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte