• Enlace Slider home mascletás

Junta Central Fallera

Resum del Ple de Junta Central Fallera del mes de maig de 2023

Consulta el resum del Ple de Junta Central Fallera del mes de maig de 2023

Acta del Ple de la Junta Central Fallera celebrat el dia 16 de maig del 2023 a les 20.00 hores en el Saló d’Actes de JCF amb la Presidència del Sr. Pere Fuset i Tortosa, com a Secretària General la Sra. Inmaculada Mata Martínez, i amb l’assistència de les persones components de JCF relacionades al marge.

PRIMER PUNT - APROVACIÓ, SI PROCEDIX, DE L’ACTA ANTERIOR

L’acta és aprovada per assentiment.

SEGON PUNT – CONSTITUCIÓ DE JUNTA CENTRAL FALLERA

La Presidència exposa que este exercici és peculiar, ja que encara que es constituïx el Ple per a l’exercici 2023, la Junta directiva i els vocals de lliure designació estaran en funcions fins que no se celebren les eleccions i es constituïsca la nova corporació municipal. Aprofita este moment per a felicitar els nous delegats i les noves delegades de sector i agraïx els treballs dels qui han deixat de fer-ho.

Seguidament, es constituïx el Ple de Junta Central Fallera per a l’exercici 2023-24 amb la lectura per part de Secretaria General dels delegats i de les delegades de sector que en formen part. Són els següents:

TERCER PUNT – INFORME DE PRESIDÈNCIA
La Presidència records que el 17 i el 24 de juny són les dates en les quals les falles podran celebrar la festivitat de Sant Joan. Les sol·licituds s’han de presentar un mes abans i el termini està acabant-se.
Informa que el pagament de la subvenció de falla sols ha estat justificat pel 30% de les comissions de falla. Demana als delegats i a les delegades que recorden a les falles que el termini de la justificació acaba el 26 de maig. S’han incorporat instruccions per a realitzar-ho. També s’està fiscalitzant la subvenció de la il·luminació de carrers. Acaba el termini de la justificació el 26 de maig. S’han enviat les esmenes de la subvenció d’aniversaris de comissió. S’ha autoritzat el pagament dels premis del concurs de les falles innovadores i experimentals. La junta de govern ha aprovat el pagament de la subvenció extraordinària de transport atorgada per la pandèmia. Ahir es va aprovar la subvenció de música i també la de pirotècnia. Finalment, recorda que les comissions han d’actualitzar les seues dades per cobrar les subvencions.
Les preseleccions seran realitzades en els jardins de Palau de la Música durant la Fira de Juliol. Els sectors que ho desitgen podran fer-les en un altre lloc, però no rebran cap classe d’ajuda. Els dies seleccionats són: 1,2,7,9,10, 14, 15, 17, 20, 21, 22, 23, 27 i 28 de juliol.

La delegació de Festejos i Actes oficials informa que els delegats i delegades de sector poden inscriure els seus sectors als Campionats de Truc, Parxís i Dominó fins al 18 de maig. Cal enviar un correu a la delegació de Festejos (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.) o entregar en mà la inscripció en la delegació. La 1a fase dels campionats finalitzarà el 22 de juny. El 26 de juny, en les dependències de JCF, tindrà lloc el sorteig per a la segona fase que es jugarà durant el mes de juliol, com és habitual. S’informarà en el sorteig dels dies, lloc i horari. Els delegats i les delegades de sector podran recollir en la delegació de Festejos les carpetes amb la documentació necessària per als campionats. El 7 de juny hi haurà una reunió amb les falles implicades en els concursos de playback de totes les categories.

La delegació de Juntes Locals informa la Mostra de Teatre Faller se celebrarà del 2 al 4 de juny.

La delegació d’Esports informa que el 26 d’abril va fer-se una reunió amb els delegats d’Esports de les comissions. S’han tancat les inscripcions per al Campionat One Wall, tant Infantil com Adults, que se celebrarà el 21 de maig. S’han inscrit 36 equips per a cada categoria. Els Campionats de Frontó a Mà i Frontenis tindran lloc el 4 de juny. La inscripció per al Campionat de Pàdel acaba el 21 de maig i per al Campionat de Pilota Valenciana l’11 de juny. Després de l’estiu, s’obrirà la inscripció per al Campionat de Golf. També es vol posar en marxa uns altres campionats com ara vòlei-platja, dards, karate i uns altres.

La delegació d'Infantils informa que està preparant l'organització del LII Concurs de Dibuix. Serà l'11 de Juny als Jardins del Palau. La inscripció es tancarà el 23 de maig.

La delegació de Juvenils està organitzant la III edició del Campionat d’ eSport. Serà el 4 de juny a “Las Naves”.

La delegació de Cultura informa que la Dansà a la Mare de Déu ha comptat amb una gran participació. Han estat present 240 parelles grans i 260 parelles infantils. El 15 de juny s’estrenaran els pasdobles de les Falleres Majors. El 17 de maig es farà la reunió de les falles interessades a participar en el Concurs de Teatre. La reunió de les falles que volen estar presents en l’activitat de “Balls al carrer” es reuniran el 24 de maig. La inscripció per al Concurs de Fotografia està oberta fins al 29 de maig. El 7 de juny s’inaugurarà l’exposició amb les obres presentades en Nuevo Centro.

La delegació de Solidaritat i Inclusió informa que el 7 de maig es va celebrar la Gala de la Solidaritat en el Saló d’Actes del MUVIM. Van assistir les 11 comissions falleres participants i les Falleres Majors.

La delegació de falla informa que està en marxa una comissió d’estudi dedicada la problemàtica dels artistes fallers i de les falles. S’ha exposat que, encara que la presentació de les carpetes es faça en les mateixes dates, els esbossos es presentaran més avant.

La delegació d’Incidències informa que en la próxima Assemblea s’elegiran els membres de la comissió de Recursos. Es poden enviar les candidatures fins al 20 de maig.
Pel que fa als drets d’autor es recorda que hi ha més de 200 comissions que no han presentat les músiques que han utilitzat en les seues presentacions i, per tant, no es podran acollir al conveni firmat entre JCF i l’SGAE relatius als drets d’autor. Si no ho fan tant prompte com es puga, hauran de pagar-los elles directament.

QUART PUNT – APROVACIÓ, SI ESCAU, DE LES NORMES D ́ELECCIÓ DE LES FALLERES MAJORS DE VALÈNCIA 2024

La Presidència agraïx la participació de comissions falleres, sectors, agrupacions i particulars amb els seus suggeriments per a ajudar a fer unes normes d’elecció consensuades. La proposta que es presenta, doncs, no és de directiva. Té una part troncal i unes altres aportacions a valorar individualment.

En la proposta troncal les principals novetats són: 1) les candidates han de ser conscients que es presenten a Fallera Major 2) En la primera fase de les preseleccions el jurat tindrà 2 cites amb les candidates i dedicarà un mínim de 5 hores 3) S’amplien les incompatibilitats 4) Entre els candidats i les candidates triats per l’Assemblea pot haver una persona que siga faller o fallera i no president o presidenta.
Entre les propostes que es votaran a banda cal destacar les següents: 1) La introducció de la figura d’un interventor sense veu ni vot en la segona i tercera fase per a assistir al jurat 2) La incorporació de la incompatibilitat creuada 3) Tria dels membres proposat per l’Assemblea per sorteig públic i no per votació amb els mateixos criteris de proporció que establix la normativa 4)Tria en la segona fase de 30 candidates que entraran en un sorteig davant notari per a traure les 13 components de la Cort d’Honor.
La Presidència afig que s’han quedat fora algunes altres propostes que no es votaran com ara que es trie la Fallera Major en l’acte la Fonteta o que les preseleccions no es facen per sectors.

El delegat de Malva-rosa- el Cabanyal - Beteró Gabriel Aranaz Carrión exposa que el procés comença en la primera fase però en la normativa que es vol aprovar no es parla del model de jurat per a la primera fase. Cal tindre en compte que l’elecció comença en els sectors. Esmenta que en el tema troncal cal considerar el fet que es puguen presentar fallers i falleres, ja que pot fer que hi hagen moltes candidatures. Considera que el requisit del Bunyol d’Argent és poc. Caldria que les persones que es presenten tinguen un recorregut faller major. Sol·licita que, en cas de no aprovar-se la normativa, continue vigent la normativa actual. La Presidència li contesta que totes eixes propostes i reflexions les havia d’haver presentat quan estava obert el procés participatiu. Encara és a temps de fer-ho. Li recorda que quan una proposta no és acceptada continua vigent la normativa que s’havia aplicat fins al moment. Finalment, pel que fa al tema del requisit del Bunyol d’Argent, li diu que s’ha posat perquè gent més jove es puga incorporar al procés.

El president de l’agrupació del Maritim Julian Carabantes Javaloyes exposa que ell ha sigut dos vegades jurat de Falleres Majors. S’agraïx la presència d’un membre de Junta Central Fallera sense veu ni vot per a coordinar el procés. Vol que estiga en compte que a Alacant l’elecció de les representants ha llevat el sistema del sorteig. Ho diu perquè es tinga en compte. Considera també que la duració del procés a un mes i mig és excessiva per a les xiquetes. La Presidència contesta que la preselecció està condicionada pel calendari d’activitats del pavelló de la Fonteta. El procés té una durada mínima de 15 dies. La figura de l’observador està com a opció per a la segona i tercera fase, encara que no es vol imposar.

La delegada del sector Botànic – la Petxina María Tomás López exposa que voldria conéixer les persones que han realitzat les propostes. La Presidència contesta que no dirà els noms perquè tenen dret a l’anonimat. La representant concreta i diu que almenys es diguen els perfils, encara que els noms concrets no.
Una persona representant del Ple pregunta si hi ha temps màxim perquè el jurat valore. També vol saber si es poden posar interventors o interventores en l’entrevista durant la primera fase. La Presidència respon que no hi ha un temps màxim per al jurat i que ja en la primera fase es contempla la figura de l’interventor.

El president de l’agrupació del Maritim Julian Carabantes Javaloyes pregunta si els suggeriments realitzats per particulars representaven a determinades falles. La Presidència respon que no.

El delegat del sector Pla del Real – Benimaclet Ángel Santamaría Romero exposa que el fet que el jurat s’haja de reunir 5 hores amb les candidates en la primera fase suposa un problema, sobretot si la preselecció es realitza divendres. La Presidència li respon que les hores dedicades no cal que es facen en un dia sinó en dos.
Es realitza la votació. El resultat són 5 vots en contra, 49 vots a favor i 10 abstencions. Per tant, s’aprova passar esta normativa a l’Assemblea de Presidents i Presidentes perquè decidisca la seua a provació o no.

QUINT PUNT - PRECS I PREGUNTES

Intervenen diferents membres de l’Assemblea.
La sessió s’alça a les 21.04 hores de la qual cosa com a Secretària estenc la present acta amb el vistiplau del President.

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte