• Enlace Slider home mascletás (8)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • JCF
  • Secretaria
  • Moció aprovada al Ple Municipal pel manteniment de la Mesa de Diàleg de les Falles i la preservació de la festa de qualsevol instrumentalització política

Moció aprovada al Ple Municipal pel manteniment de la Mesa de Diàleg de les Falles i la preservació de la festa de qualsevol instrumentalització política

València, 28 de març de 2019

Moció aprovada al Ple Municipal pel manteniment de la Mesa de Diàleg de les Falles i la preservació de la festa de qualsevol instrumentalització política

Gràcies a l’esforç col·lectiu dels valencians i valencianes, i de manera molt especial del col·lectiu faller, la festa de les Falles fou reconeguda el 30 de novembre de 2016 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Una fita històrica que marca la necessitat de vetlar per la seua protecció i recórrer un camí d’excel·lència que entre altres aspectes, inclou la millora de la convivència entre tots els agents implicats en la seua celebració i el conjunt de la ciutadania a l’espai públic.

En eixe sentit –entre moltes altres iniciatives plantejades– als balanços realitzats des del Govern Municipal després de les falles de 2018 es va introduir la proposta –finalment adoptada en forma de moció pel ple municipal de març de 2018– de constituir una novedosa Mesa de Diàleg amb la presència de la societat civil valenciana implicada en la festa (col·lectius fallers, veïnals, empresarials, de consumidors, hosteleria...) que puguera generar acords de millora que serviren de base als diferents servicis municipals per redactar el Ban Faller.

Després de diverses reunions de diàleg celebrades, la participació i la responsabilitat dels agents ciutadans implicats junt als servicis municipals van suposar l’assoliment de nous acords i el reforç de consensos que s’han plasmat en un ban de falles amb importants novetats pel que fa a la seguretat, la sostenibilitat i la convivència veïnal durant les festes falleres. Una ferramenta de participació municipal que ha estat agraïda i ben valorada pels col·lectius participants durant i després de la celebració de la mateixa.

Passades les falles de 2019 cal destacar una normalitat generalitzada i un alt grau de compliment en el conjunt de la ciutat pe part de tots els agents, però també cal observar amb extrema responsabilitat aquells incompliments puntuals, les problemàtiques existents i els reptes pendents que deuen ser afrontats i corregides des de la coresponsabilitat de tots els agents implicats.

Per tot això l’Ajuntament de València adopta les següents PROPOSTES D’ACORD:

1 – Felicitar a la ciutadania de València i a les comissions falleres pels esforços generalitzats en el compliment del Ban Faller 2019 respecte a les obligacions legals derivades de l’autorització dels actes fallers en l’espai públic. Una actitud generalitzada per la millora de la convivència, la seguretat i la neteja de la immensa majoria que no deu vore’s en cap cas eclipsada per les excepcions i els possibles incompliments puntuals que no representen l’actitud majoritària del col·lectiu faller i que en tot cas han de ser analitzades i corregides.

2.- Agrair l’esforç i la voluntat per arribar a acords dels agents veïnals, fallers, empresarials, de comerciants i de consumidors que per primera vegada han pogut participar junt als diferents servicis municipals en els consensos que han donat com a fruït la redacció del ban faller de 2019 i les seues nombroses novetats per la millora de la festa gran dels valencians i valencianes.

3. Instar a la comissió de Diàleg de les Falles impulsada pel govern municipal en 2018, i de la qual formen part representants de la societat civil implicada, a continuar treballant en les pròximes setmanes per la millora de la convivència, la seguretat, la sostenibilitat, la mobilitat, la neteja, la inclusió i la imatge de la ciutat de cara a les pròximes falles. Un treball que de nou s’ha de fer des de la coresponsabilitat, la reflexió col·lectiva i autocrítica de les recents falles i la voluntat responsable d’arribar a nous acords de continua millora en pro de la festa i del bé comú de la ciutat.

4. Instar a tots els agents, festius, polítics i socials a reconèixer el caràcter plural i divers de la festa de les Falles, Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i a evitar i rebutjar qualsevol possible temptativa de patrimonialització exclusiva o ús polític i/o partidista que puga afeblir el seu caràcter cohesionador i de motor social, cultural i econòmic per al conjunt dels valencians i valencianes.

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte