• Enlace Slider home mascletás (3)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • Notícies
  • La Fallera Major de València dona suport a la petició d'incloure ‘L’Esmorzà’, un homenatge a l’esmorzar valencià, com a nou esdeveniment faller

La Fallera Major de València dona suport a la petició d'incloure ‘L’Esmorzà’, un homenatge a l’esmorzar valencià, com a nou esdeveniment faller

El món faller, gastronòmic i amstel s'uneixen en el moviment #EsmorzàOficialJa, que el 16 de març saltarà als carrers, casals i bars valencians

El pròxim 16 de març, tramussos i olives, cacaus de collaoret i generosos entrepans tenen una cita amb el món faller, aficionats i hostaleria per a continuar fent força en la petició perquè ‘L’Esmorzà’ es convertisca en una nova fita en el calendari municipal de festejos. Una iniciativa que comptarà amb un gran suport: la Fallera Major de València, Carmen Martín, qui ha sumat el seu suport al moviment #ESMORZÀOFICIALJA. A la cita també ha acudit per a mostrar el seu suport a aquesta iniciativa Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València.

Recollint el sentir popular, Amstel està impulsant mitjançant aquesta iniciativa un homenatge al típic esmorzar valencià, cada vegada més present en casals, però també entre els amants de les festes i els seus visitants, que necessiten reposar forces en les llargues jornades falleres.

L’esmorzar demanda tindre el seu esdeveniment propi, seguint el model de la Mascletà, La Cremà o la Crida, amb les quals comparteix el seu caràcter social i ser reflex de la idiosincràsia valenciana. Una sol·licitud que ha presentat formalment Amstel amb el suport del món faller, representat per la Falla Sant Vicent – Periodista Azzati.

La comissió està tan involucrada en aquesta tradició que li ha dedicat el seu monument enguany i porten mesos celebrant esmorzars temàtics. La seua Fallera Major, Mª José Cucala, i el seu president, Miguel Ángel del Barri, han sigut els encarregats de mostrar els seus arguments i donar veu a les comissions de festes en l'exposició de la proposta.

També ha participat la comunitat virtual #LaCulturaDelAlmuerzo, a la qual Amstel secunda des de 2015 en l'organització dels Premis Cacau d’Or, que reconeixen als millors esmorzars de la Comunitat. El periodista i gastrònom Paco Alonso ha exposat l'arrelament social i el caràcter vertebrador d'aquesta tradició. Una singularitat gastronòmica, única a Espanya.

‘L’ESMORZÀ’, UN NOU ACTE FALLER PER A FER MÉS GRAN AQUESTA FESTA SENSE QUE PERDA EL SEU CARÀCTER VALENCIÀ

Per part dels impulsors de la iniciativa, s'ha reivindicat la voluntat de Amstel de continuar treballant per a fer cada vegada més gran aquesta festa, “però sense que perda el seu caràcter valencià”. La cervesera col·labora des de fa més de 40 anys amb les institucions i, per exemple, és la patrocinadora de tots els trets de la Mascletà municipal. També ha posat en marxa diverses accions per a posar en valor la tradició sedera de la indumentària, impulsar el mestratge pirotècnic o reconéixer el caràcter especial de totes les comissions falleres que componen el teixit associatiu d'una de les festes més destacades del país, per a la qual es va unir al reclam de la declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat concedit per la UNESCO.

“Som la cervesa d'ací, l'única d'una gran cervesera de marques que s'elabora en la Comunitat Valenciana, a escassos 14 quilòmetres de la capital. I la nostra recepta és obra d'un mestre cerveser valencià, Rafa Sánchez. Estem en el dia a dia de la ciutat i no podem faltar en els seus moments més especials, com les Falles”, ha afirmat Ana Mª García, Brand Manager de Amstel, recordant el vincle amb la regió de Amstel ‘Feta a València’.

A l'hora d'explicar per què ha triat la data del 16 de març per a realitzar aquest homenatge a l'esmorzar, s'ha recordat que precisament aqueix matí els fallers han de reposar forces després d'haver participat en La Plantà. També ho fan els amants d'aquesta festa que recorren la ciutat d'una punta a l'altra per a anar descobrint l'art, la bellesa i l'enginy amb els quals els monuments fallers omplin cada carrer.

Espontàniament, ja es produeix un batre de mandíbula a l'uníson per milers i milers de valencians germanats (potser sense ser conscients d'això) en el gaudi de l'abundància i la qualitat de l’esmorzar, una tradició culinària horitzontal i democràtica, a l'abast de totes les butxaques i que reuneix la taula a diferents generacions. Així que no hi ha millor data per a retre-li homenatge i demanar oficialitzar-ho.

Davant aquests arguments, la Fallera Major de València, Carmen Martín, s'ha compromés a donar suport a aquesta sol·licitud que s'espera puga arribar al ple i a l'assemblea de presidents i presidentes de Falles, que són els qui decideixen el calendari de festejos de l'any següent.

A més, Martín ha animat als valencians a unir-se a ‘L’Esmorzà’ dimecres que ve 16 de març per a continuar fent força. I els proposa celebrar-ho en els casals o en els bars de la ciutat on, precisament, poden aconseguir-se diferents premis.

Tota una xarxa de locals de restauració de la capital valenciana està involucrada també en aquesta iniciativa i, fins al 27 de març, està sortejant centenars d'esmorzars gratuïts i de samarretes amb un lema ‘esmorzador’ entre els qui se sumen al moviment. N'hi ha prou que pugen el tiquet o una foto de la seua esmorzar amb una Amstel i s'inscriguen en la web www.amstelfallas.es, on poden obtindre regals instantanis.

I, al costat d'aquests premis per al públic general, hi ha un especial per al món faller. Els qui participen per a secundar ‘L’Esmorzà’, podran triar en la seua inscripció la seua falla favorita entre totes les del cens faller. Aquella que més suports reba, guanyarà una donació de Amstel gratis per a tota la comissió en les festes del 2023. Una mostra més del compromís de la cervesera amb les Falles i València.

Per a celebrar la suma d'un suport crucial com el de la màxima representant de les Falles, els assistents a la presentació han gaudit d'un esmorzar oferit per Beluga, guanyador del Premi Especial Amstel Cacau D’Or 2021. Una deliciosa bestreta del que podrà viure's en milers de bars i casals el pròxim 16 de març amb el suport de tots el que donen suport al moviment #ESMORZÀOFICIALJA.

Fotografies: Armando Romero (JCF)

  • 094A2764
  • 094A2766
  • 094A2774
  • 094A2780
  • 094A2786
  • 094A2788
  • 094A2798
  • 094A2799
  • 094A2800
  • 094A2804
  • 094A2808
  • 094A2809
  • 094A2816
  • 094A2822
  • 094A2823
  • 094A2826
  • 094A2834
  • 094A2838
  • 094A2844
  • 094A2859
  • 094A2860
  • 094A2866
  • 094A2868

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte