• Enlace Slider home mascletás

Junta Central Fallera

El “Procés Creatiu”, a Mig Any de la plantà

Latorre i Sanz repetixen experiència, aquesta vegada al costat dels valencians PichiAvo

 Si hi ha una data marcada en roig en el calendari faller aquesta és, sens dubte, la de la plantà. Bé ho saben en els tallers dels artistes Latorre i Sanz que, al costat dels valencians PichiAvo, es troben en ple procés de creació de la Falla Municipal “Procés Creatiu” perquè el dia 15 de març estiga tot llest. Els queda exactament Mig Any.

Perquè ens expliquen tots els detalls del seu treball hem visitat el taller Latorre i Sanz Artesans en la Ciutat de l'Artista Faller. Com s'observa tot just entrar, en aquests moments se centren a seccionar totes les varetes que formaran el costellam o estructura de la falla i “d'ací un temps començaran a muntar volum”. A més, també estan acabant de modelar en 3D algunes de les peces que faltaven per definir.

Pel que fa a les possibles modificacions, l'artista Pepe Latorre ha explicat que la falla s'està plasmant “d'una manera bastant fidel a l'esbós presentat”. No obstant això, confirma que hi haurà una part de la base del monument dedicada al centenari del València CF, una picada d'ullet que no estava contemplat en l'inici. “Consideràrem la proposta perquè és un club molt important per a la ciutat. El que sentim és que no haja coincidit amb el del Llevant UD”, assenyala Latorre.

Creadors de la Falla Municipal en 2008 i en 2018, Latorre i Sanz s'enfronten amb experiència a l'encàrrec d'enguany ja que coneixen de prop com portar avant un projecte d'aquestes característiques. En referència a les peculiaritats de plantar en la plaça de l'Ajuntament, Latorre assenyala que la ubicació “és un de les singularitats que més els condiciona” ja que es tracta d'un espai molt ampli però que al mateix temps té una base limitada per les voreres. “Tot té els seus avantatges i desavantatges. Un dels aspectes que més valorem és la llibertat de treball per a poder créixer professionalment. Al no tenir la pressió del premi pots arriscar més i desenvolupar noves idees”, explica Latorre.

Projecció internacional

Precisament aquest aspecte aventurat del que parla Latorre és el que aporten els seus socis de treball, els grafiteros PichiAvo, amb la seua capacitat de combinar referències filosòfiques i mitològiques de l'art clàssic amb un tractament estètic, conceptual i plàstic de l'art contemporani. A més, Latorre destaca que la col·laboració d'artistes de la categoria de PichiAvo “suposa una gran oportunitat per a la projecció internacional de les Falles i de València en general”, com ja va succeir l'any passat amb la firma de Okuda San Miguel.

“Volem demostrar que la falla pot albergar estils artístics molt diferents. No hi ha extrems més evidents que el grafit i les peces d'art clàssic i els nostres companys PichiAvo ho conjuguen a la perfecció”, explica Latorre. A més, també destaca que la seua col·laboració manifesta que València “és bressol de grans artistes amb renom internacional”.

Pel que fa a la responsabilitat d'agradar al gran públic, Latorre assenyala que l'any passat “la crítica va ser molt positiva i confia que enguany es repetisca l'èxit”. “És obvi que no li pots agradar a tothom però van ser moltes les persones que ens van cridar i van escriure per a felicitar-nos pel resultat”, comenta l'artista.

En els mesos que vénen continuaran muntant cavallets i volum per a començar a pintar en el mes de desembre. No hi ha temps que perdre perquè, com diu el refrany, el temps vola i en #MigAny ja estan ací les #Falles2019.

Bon treball i endavant!

Fotografies: Armando Romero y Josep V. Zaragoza.

  • ARF 7629
  • ARF 7630
  • ARF 7631
  • ARF 7632
  • ARF 7633
  • ARF 7634
  • ARF 7635
 

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte