• Enlace Slider home mascletás (3)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • Notícies
  • “De l'estoreta vellleta a la gran festa de les falles”

“De l'estoreta vellleta a la gran festa de les falles”

 
“De l'estoreta vellleta a la gran festa de les falles”, amb la declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO com a objectiu, és la idea central sobre la qual el dissenyador Ibán Ramón ha sustentat la imatge gràfica de les Falles 2016, que este  matí ha sigut presentada en l'IVAM en un acte presidit pel regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, i que ha comptat amb la presència de la Fallera Major, Alicia Moreno. La proposta, triada entre un total de 37, inclou quatre cartells amb referència a elements visuals característics de la Falles: el foc, la música, l'humor i el protagonisme de la dona en la festa, i un quint treball, que ha sigut difós prèviament en 280 elements del mobiliari urbà,  amb el lema “Amb quin material construïm les il·lusions”.

També Pere Fuset ha insistit en eixe element de l'estoreta velleta com a referència històrica als materials que els fusters deixaven en el carrer per a cremar, als quals s'afegien els que aportaven els mateixos veïns, com a origen d'unes festes que aspiren a entrar en el catàleg de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Fuset  ha destacat el bot que “suposa passar d'un únic cartell a una imatge gràfica homogènia i coherent que servirà també com a suport de totes les campanyes publicitàries relacionades amb les Falles 2016 i que serà presentada dissabte que ve en FITUR”.
 
La presentació de la imatge gràfica dissenyada per Ibán Ramón en l'IVAM ha suposat una gran expectació. El director del museu valencià, Miguel Ángel García Cortés, ha donat la benvinguda als nombrosos assistents, entre els quals hi havia nombrosos regidors, representants de la Federació de Falles de 1A, Federació de Falles de la Secció Especial, Interagrupació de Falles, associacions professionals de dissenyadors i il·lustradors, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i Federació d'Associacions de Veïns, davant dels quals s'ha referit a  l’“aposta de l'IVAM per l'art i la cultura popular en el sentit més ampli”. Moments després, el regidor Pere Fuset li ha agraït que “haja obert les portes a les Falles, el major festival d'art que hi ha a València”.
 
UNA NOVA FÓRMULA
 
Abans de donar la paraula a Ibán Ramón, Pere Fuset ha afirmat que “feia falta tractar d'una manera exquisida, homogènia,  professional i coherent la imatge pública de les Falles”; i, per això, es va optar per una nova  fórmula  per a l'elecció d'eixa imatge “amb la qual es pretén també recuperar el valor històric del cartellisme valencià”.  Hi ha afegit que no va haver-hi molts dubtes sobre l'elecció de la proposta del dissenyador nascut a València l'any 1969. ”Ens va presentar també una filosofia i una imatge gràfica  amb un plantejament molt adequat per a fer una campanya molt viva i que anara més enllà, que fera una crida a la festa i explicara l'essència que comença amb l'estoreta velleta i està a punt de ser declarada  Patrimoni de la Humanitat”.
 
Ibán Ramón, dissenyador i director d'art des de 1994, està especialitzat en projectes d'identitat corporativa, disseny editorial i comunicació gràfica, a més de comptar amb més d'una experiència de cartellista de falles en els inicis d'una carrera professional en què ha obtingut reconeixements nacionals i internacionals, ha participat en importants  exposicions i  exercix com a professor del Màster Oficial de Disseny Editorial de l'Escola  Superior de Disseny de València (EASD).
 
Ibán Ramón ha explicat, abans de mostrar els cinc cartells que sustenten la imatge gràfica de les Falles 2016, que en el seu treball ha contemplat i unit eixa presència d’allò que és material i d’allò que és immaterial en l'essència de la festa fallera. ”La imatge proposada tracta d’esplicar, a més d'anunciar i generar interés, l'essència de la festa, per a posar en valor els seus aspectes més enriquidors. També pretén traslladar la mirada dels ciutadans valencians, no solament els que pertanyen al món faller, cap a alguns elements que la conformen i que són d'inqüestionable interés”.
 
Segons la seua opinió, el cartell ha de considerar-se una ferramenta de comunicació i no un element decoratiu. Eixa ha sigut la seua línia de treball dins del concepte “De l'estoreta velleta a la gran festa dels Falles”, que remet a eixe origen en què “el gremi de fusters feia neteja, quan arribava la primavera, i treia restes de fusta al carrer per a ser cremats. Amb el temps se'ls van unir els veïns amb l'arreplega de trastos vells i objectes en desús per a tirar a  la foguera”.
 
“La idea era localitzar objectes vells amb què treballar la imatge; objectes que s'utilitzen com a material  per a il·lustrar i referenciar aspectes intangibles i difícilment  mesurables pel seu valor i proporcions, i pel seu caràcter efímer, quasi oníric, que remet a allò que és immaterial”, ha afirmat Ibán Ramón. Tots estos elementa estan realitzats en fusta: el raspall, l'escaire, el punter, el metre, un vell motle de sabata i una trompa, també de fusta. Amb estos ha volgut evocar el treball i la tradició dels tallers fallers, la tècnica i la creativitat, la incorporació del disseny al món de les Falles, la vestimenta tradicional, o el component lúdic  i de joc, i la literatura fallera.
 
El pressupost d'adjudicació d'esta campanya d'imatge gràfica, que acompanyarà la difusió de tots els actes del calendari faller, ha sigut de 3.000 euros, encara que no es tracta d'un pressupost tancat, ja que estan previstes distintes campanyes publicitàries i de promoció a partir d'eixos mateixos elements incorporats al treball d'Ibán Ramón.
 
 
Punxa ací per a conèixer tots els secrets de la imatge gràfica de les Falles 2016.
Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte