• Enlace Slider home mascletás (4)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • Notícies
  • Ecovidrio entrega a la Fallera Major de València el primer adreç realitzat amb vidre reciclat

Ecovidrio entrega a la Fallera Major de València el primer adreç realitzat amb vidre reciclat

Es tracta d'una joia exclusiva fabricada amb el vidre que fallers i veïns van depositar per al seu reciclatge en els contenidors verds durant La Reciclà 2019

Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, ha presentat aquest matí el primer adreç de fallera realitzat amb vidre reciclat.

Es tracta d'una peça única fabricada amb el vidre que fallers i ciutadans, en general, van depositar per al seu reciclatge en els contenidors verds d'Ecovidrio durant les falles 2019, en el marc de la campanya #LaReciclà.

Aquest adreç marca una fita en la història de la indumentària valenciana, tenint en compte que és la primera vegada que es realitza una joia d'aquestes característiques. L'orfebre José Alabadí, d'Art Antic i l'artesana i dissenyadora Sara Sorribes, de Vidre Sorribes, han sigut els encarregats de donar vida a aquest adreç que Ecovidrio ha entregat a la Fallera Major de València, Consuelo Llobell i que està compost per 7 peces: joia, pendents, pinchos, forquetes, agulla de mantilla, penjoll amb cinta per a coll i manilla.

Durant la roda de premsa, els artesans han explicat les tècniques que han emprat durant el procés de fabricació. Sorribes ha indicat que “els trossos de vidre els vaig tallar manualment amb rulina, després els vaig escatar amb banda i, finalment, els vaig donar forma sotmetent-los a alta temperatura amb el bufador. Una vegada llestes les peces, van passar al taller de l'orfebre”.

Per part seua, Alabadí ha assenyalat que “es tracta d'un adreç en plata de llei, xapat en or, un model clàssic de neula en el qual hem enfilat les peces de vidre reciclat amb summa cura, ja que mai abans havíem realitzat un adreç amb aquest material. Per això, la incrustació de les peces ha sigut una mica més complexa ja que el vidre, per les seues formes, és més difícil d'encastar. Respecte al color, hem triat el verda maragda per recordar un adreç antic i com a símbol del reciclatge. Com a rematada, hem inclòs perla natural en diverses grandàries”.

La Fallera Major de València, Consuelo Llobell, que ha rebut l'adreç de mans del gerent de zona d'Ecovidrio, Roberto Fuentes, ha declarat que “aquest treball és una mostra que el vidre pot tindre moltes vides i cal aprofitar-les.

Estem davant una peça preciosa no sols pel bonica que és, sinó perquè porta una miqueta de cada faller. Vull ressaltar l'esforç i el treball que han realitzat els orfebres, creant aquesta obra d'art, així com al col·lectiu faller i a la ciutadania en general per haver contribuït a realitzar el primer adreç de vidre reciclat. És tot un orgull per a mi poder lluir-lo en representació de totes aqueixes persones que durant les Falles passades van reciclar vidre”.

Per a Roberto Fuentes, “aquest adreç simbolitza la gran faena en equip que, tant fallers com no fallers, van realitzar durant les Falles de 2019, on es van aconseguir recollir 143 tones de vidre en poc més de dues setmanes. La Reciclà no sols ha servit per a enfortir la conscienciació social entorn del reciclatge de vidre, sinó que ha permés a més fer coses tan extraordinàries com aquest adreç”.

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana de l'Ajuntament de València, Sergi Campillo, ha insistit que “una de les accions que fa l'Ajuntament de València en col·laboració amb Ecovidrio per a posar en valor el reciclatge del vidre és aquest acte que té lloc hui i on regalarem a la Fallera Major de València, Consuelo Llobell, un adreç fet de vidre reciclat. Aquest és un acte simbòlic però que amaga tot un món en el reciclatge, i és que a partir dels residus de vidre reciclat es poden fer coses tan boniques com aquest adreç”.

Per part seua, Joan Piquer ha ressaltat que “la gestió d'envasos de vidre, sistema de gestió monomaterial en la Comunitat Valenciana, coexisteix amb els envasos de vidre reutilitzables en el canal HORECA. Es tracta, per tant, d'un model que cal incentivar i, com tot model en la gestió de residus, introduir en dinàmiques de millora contínua, com la col·laboració que ja fa temps que desenvolupen amb les falles a València. Des de la Generalitat, a través del PIRCVA2019, hem aprovat l'extensió d'aquests models de col·laboració a altres esdeveniments festius de la Comunitat, donat l'exemple, bones pràctiques i resultats que la col·laboració entre Ecovidrio i les Falles està donant en el nostre territori”.

Per a presentar l'adreç, s'ha projectat un vídeo que recull el procés de fabricació així com les reaccions de persones destacades de l'àmbit faller com la presidenta de L'Antiga de Campanar, Xelo Salavert; l'estilista, Carlos Ruiz; l'indumentarista, Álvaro Moliner i la mateixa Consuelo Llobell.

Amb aquest primer adreç de vidre reciclat, Ecovidrio pretendre retre homenatge a les festes Falleres, ressaltant la conscienciació i responsabilitat de tot el col·lectiu faller, i de la ciutadania en general, davant una labor social tan important com és el reciclatge de vidre. Sens dubte, estem davant una joia sense precedents, una joia creada per tots.

Fotografies: Armando Romero

  • WhatsApp Image 2020-02-26 at 13.04.32
  • WhatsApp Image 2020-02-26 at 13.04.32 1
  • WhatsApp Image 2020-02-26 at 13.04.33
  • WhatsApp Image 2020-02-26 at 13.04.33 1
  • WhatsApp Image 2020-02-26 at 13.04.33 2
  • WhatsApp Image 2020-02-26 at 13.04.34
  • WhatsApp Image 2020-02-26 at 13.04.34 1
  • WhatsApp Image 2020-02-26 at 13.04.34 2
  • WhatsApp Image 2020-02-26 at 13.04.34 3
  • WhatsApp Image 2020-02-26 at 13.04.34 4
  • WhatsApp Image 2020-02-26 at 13.04.35

 

 

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte