• Enlace Slider home mascletás (8)

Junta Central Fallera

Manolo Martín, José Ramón Espuig i Escif, artistes de la falla municipal gran 2020

Estos artistes fallers experimentals firmaran la falla municipal de 2020 amb "Això també passarà" 

Els artistes han sigut triats per unanimitat per un comité seleccionador independent i paritari designat per entitats falleres i artístiques. "Això també passarà" s'ha seleccionat d'entre un total de huit candidatures, una xifra de rècord. El procés, que s’ha avançat al calendari en resposta a les peticions dels artistes, contempla un pressupost de 205.000 € per a esta falla i establix l’aposta pels materials sostenibles i la singularitat i la sàtira entre els criteris valorables pels jurats.

Manolo Martín, José Ramón Espuig i Escif han unit les seues trajectòries amb este projecte que es plantarà en la Plaça de l’Ajuntament. El Taller de Manolo Martín (fundat com a empresa el 1984), és una organització multidisciplinari de les Arts Plàstiques i Aplicades, amb capacitat per a abordar qualsevol tipus de treball artístic. Per la seua part, Espuig, mestre major del Gremi d’Artistes Fallers, ha plantat fins a 142 falles grans, a banda de moltes altres en categories inferiors i 28 falles infantils des de 1974. Junt a ells estarà Escif (València, 1980), considerat com un dels referents més rellevants de l’escena de l’art urbà a nivell mundial, està en actiu en l’escena de l’art de carrer des de mitjans dels 90. Amb dibuixos nítids, línies clares i colors sobris, plantegen pintures llibertàries que qüestionen les lluites actuals, els moviments de resistència i problemes mediambientals. Ha realitzat nombrosos projectes en contextos urbans per tot el món. Als darrers anys destaquen les seues intervencions en centres d’art com l’IVAM, el Power Station de Xangai o el Palais de Tokyo de París i en esdeveniments com la Biennal de l’Art Africà Contemporani. Recentment ha sigut triat com un dels artistes que participarà en el projecte ‘Embellir París’.

El comité seleccionador l’han integrat cinc persones proposades per diverses entitats falleres i del món de les arts: Beatriz Ramos Lluna, a proposta de la Interagrupació de Falles de València; José Luis Pérez Pont, director del Centre del Carme, que és qui ha plantejat la seua incorporació al comité seleccionador; Sebastián Alós, a petició de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV); Mónica Antequera Yepes, en representació del Gremi d’Artistes Fallers de València, i Ricardo Ruiz a proposta de les Falles I+E.

Totes les candidatures han pogut ser defensades per reconeguts artistes fallers davant un jurat independent que ha apostat per la innovació i falles icòniques de materials sostenibles. Els valors, la rotunditat, la sàtira i la integració innovadora són algunes de les característiques destacades pel jurat. “És una falla que no deixarà indiferent a ningú i seduirà tant a la gent del Cap i Casal com a qui ens visite”, ha afirmat Beatriz Ramos, representant de la Interagrupació. “Ens encanta este projecte per la seua capacitat per a transmetre valors”, ha destacat Pérez Pont del projecte seleccionat, mentre que Mónica Antequera ha ressaltat que estem davant d’una “falla del segle XXII en el segle XXI perquè ens ajudarà a actuar sobre un concepte sobre el que totes i tots hem de fer un pensament”.

Ara els artistes tindran temps per elaborar un esbós del projecte definitiu, que serà presentat en les pròximes setmanes juntament amb el de la falla infantil elaborat per Ceballos i Sanabria, seleccionat ahir en un altre procés de selecció artística com el de hui. 

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte