• Enlace Slider home mascletás (6)

Junta Central Fallera

Delegació d'Arxiu, Cens, Biblioteca i Publicacions

Coneix la labor de la delegació d'Arxiu, Cens, Biblioteca i Publicacions

En una festa en la qual se celebra la bellesa de l'efímer, els nostres llibrets i llibres cobren una gran importància. Són la peça tangible que quedarà després de la Cremà. En una festa en la qual tot es crema, tot passa, però també tot queda, és vital cuidar l'arxiu, gestionar el cens dels fallers i conservar les publicacions que parlen de qui som, què fem, i de com vivim la nostra festa.

En Junta Central Fallera és la Delegació d'Arxiu, Cens, Biblioteca i Publicacions s'encarrega de tota esta labor. És una de les àrees que pertanyen a la vicepresidència de Cultura i Documentació, que gestiona Inma Guerrero. Javier Mozas, Delegat, i Luis Coll (secretari) compten amb un ampli equip que ha dividit cadascuna de les responsabilitats d'esta delegació per a poder aconseguir un treball més especialitzat i cura: així en l'àrea d'Arxiu participen José Antonio Izquierdo (responsable), Toni Micó i Alejandro Pérez; en l'àrea de Biblioteca-Cens són Segis Verdú (responsable), Mª Carmen Butiña, Paco Masiá, Rafa Navarro, Mar Piquer i Vicente Martí els encarregats de tot; i Luis Fernández (responsable), Ángel Santamaría, Tere Terol, Ana Nevot, Toni Cerveró, Manolo Aparisi i Rafa Soler s'encarreguen de l'àrea de Publicacions

L'Arxiu de la JCF és el màxim garant de la conservació de la documentació que genera l'organisme, una vegada que ja no té el valor administratiu i només manté el valor històric. Per a açò, durant tot l'any, esta àrea s'encarrega de la recepció de llibrets, i especialment de llibres d'aniversari de les comissions falleres, recopilació de revistes falleres i altres publicacions sobre la festa; escanejat de la documentació conservada en l'Arxiu (fotografies, esbossos, etc.); i la recopilació en la base de dades de l'històric dels premis dels concursos. Sobre açò es treballa actualment per a oferir a les comissions falleres, a través de Secretaria Virtual, el seu històric de premis en els concursos i campionats de JCF.

Entre les peces de la nostra història que recupera esta delegació, enguany destaca la Banda de la qual va anar la primera Reina Fallera de 1931 i que es conservarà en el Museu Faller per a gaudi de tots.

En canvi l'àrea de Biblioteca-Cens de JCF se centra a custodiar la documentació dels fallers, la documentació històrica dels censos de les comissions falleres pertanyents a JCF des de la dècada dels quaranta del segle passat. Actualitzar els expedients en paper de cada comissió fallera cada vegada que les comissions falleres ho lliuren en JCF, facilitar l'historial d'un faller a comissions que ho sol·liciten, custodiar els exemplars de les obres de teatre i apropòsits que es lliuren en JCF, facilitar la consulta dels llibres de la biblioteca…són les labors que realitzen, estant en continu contacte amb els fallers

I és l'àrea de Publicacions la que més novetats porta enguany, puix gaudirem d'una àmplia i renovada “Fira del Col·leccionisme” que inclourà el teatre i es trasllada a Nou Centre, on tindrà una major projecció. En la seua labor de coordinar i editar les publicacions de la JCF (l'agenda, el programa del concurs de Teatre, la Fira del Col·lecionisme, el calendari, i col·laboració per al programa de Festejos i les postals.) destaca l'edició del Llibre Faller, que arreplega tot un any de Falles, i que comporta nou mesos de treball. D'esta delegació també cal destacar l'edició del llibre presentat el passat 28 d'octubre, "Falles, un Patrimoni en comú", que arreplega la candidatura de les Falles davant la UNESCO en tres idiomes i ha sigut il·lustrada amb més de 150 imatges de 18 fotográfs diferents.

El treball d'estes tres àrees guarda el nostre passat i cuida el nostre present, fa perdurar la nostra història, perquè la cremà no siga un final.

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte