• Enlace Slider home mascletás (8)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • Notícies
  • Cartell i imatge gràfica per a FALLES DE VALÈNCIA 2016

Cartell i imatge gràfica per a FALLES DE VALÈNCIA 2016

Introducció:
 
Per a la realització del cartell de Falles 2016 he tingut en compte, com a context principal d’enguany, la possible inclusió de la festa fallera en el catàleg de patrimoni immaterial de la humanitat de la UNESCO. Les Falles són candidates a esta important i transcendent consideració, i la seua imatge gràfica pot ajudar a entendre la magnitud i l’interés d’esta festa popular.
 
Per tant, la imatge proposada tracta, a més d’anunciar i generar interés, d’explicar la mateixa festa, posant en valor alguns dels seus enriquidors aspectes. També pretén traslladar la mirada dels ciutadans valencians, no sols els qui pertanyen al món faller, cap a alguns dels elements conformadors de la festa d’inqüestionable valor i interés.
 
El cartell ha de considerar-se una ferramenta de comunicació i no un element decoratiu o una simple ensenya representativa. En el context citat anteriorment, i tenint en compte l’envergadura de l’objecte a comunicar, es posarà en marxa una campanya gràfica composta d’una sèrie de cartells coordinats entre si.
 
Concepte:
 
De “l’estoreta velleta” a la gran festa de LES FALLES.
 
És tradició atribuir l’origen de la festa de les Falles al suposat fet que al març, amb l’inici de la primavera, el gremi de fusters feia neteja de tallers i treia borumballes i restes de fusta al carrer per a ser cremats. Amb el temps se’ls van unir els veïns amb l’arreplega de trastos vells i objectes en desús per a cremar en la foguera. És el que es coneix com l’estoreta velleta.
 
En esta campanya gràfica, un dels principals arguments és precisament esta al·lusió al suposat origen històric, per la qual cosa des de l’estudi de disseny s’ha realitzat una particular “estoreta”. La recollida de trastos s’ha iniciat en el mateix estudi i s’ha completat en tallers i el mercat de vell local que té lloc els diumenges. La idea era localitzar objectes vells, amb els quals treballar esta imatge. El material i l’immaterial és un altre dels eixos conductors. Els objectes (els trastos vells) s’utilitzen com a material per a il·lustrar i referenciar aspectes intangibles i difícilment mesurables pel seu valor i proporcions, i pel seu caràcter efímer quasi oníric: l’immaterial.
 
D’entre els objectes vells i obsolets recollits s’han seleccionats aquells que poden aportar un contingut simbòlic, tots realitzats en fusta.
 
Així, tenim ferramentes com ara el raspall i el puntacorrent, que representen el treball i la tradició dels tallers d’artistes fallers i fusters. Un metre de fusta que representa la tècnica i la creativitat, i un escaire, ferramenta tradicional de treball d’arquitectes i dissenyadors que feliçment també s’estan incorporant a la creació de falles. Una vella forma de sabata, en al·lusió a la vestimenta tradicional. Una trompa per allò del component lúdic, del joc i en representació de la infància. O lletres d’una antiga impremta tipogràfica, que simbolitzen la literatura fallera, el treball desplegat per poetes, guionistes i escriptors de llibrets, però també el d’estudiosos i investigadors.
 
Tots estos elements se situen en primer pla, el pla material i de la  realitat, però formen part d’un pla posterior en el qual són representats de manera molt sintètica, com si d’elements de senyalística es tractaren, escenes típicament falleres: la dona fallera, la música tradicional, el foc consumint una falla i l’humor representat per un ninot.
 
La seqüència d’imatges proposada s’inicia amb un cartell que introduïx la campanya, per a finalment difondre la sèrie completa de quatre que componen la imatge gràfica de Falles de València 2016. Si en l’origen de la festa s’amuntonen restes de fusteria i de trastos vells en una suma col·lectiva, en l’actualitat el material que se suma per a construir esta festa és el treball desplegat per professionals d’un bon nombre d’activitats tècniques i creatives diferents.
Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte