• Enlace Slider home mascletás (2)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • Notícies
  • Les Corts Valencianes emeten una declaració institucional de suport als artistes fallers i foguerers

Les Corts Valencianes emeten una declaració institucional de suport als artistes fallers i foguerers

Demana a les administracions públiques que articulen ajudes i línies de crèdit per a evitar el tancament de tallers

Les Corts Valencianes han emés aquest dimecres una declaració institucional de suport als artistes fallers i foguerers com a professió "autòctona i imprescindible" per a la continuïtat de les Falles i les Fogueres en la qual es demana a les administracions públiques que articulen ajudes i línies de crèdit per a evitar el tancament de tallers.

La declaració arriba després que el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, es va reunir la passada setmana amb els artistes fallers i foguerers, un sector molt arrelat a la nostra terra i que ha patit les conseqüències de la pandèmia, amb la suspensió de les falles i les fogueres. La trobada, que es va celebrar a la sala dels Pinazo del Palau dels Borja i que va comptar amb la participació del Mestre Major del Gremi d’Artistes Foguerers d’Alacant, Joaquín Rubio; el President del Gremi d’Artistes i Artesans fallers de Borriana, Vicente Chaveli; el secretari general del Gremi d’Artistes Fallers de València, Joaquín Esteve, i el Mestre Major del Gremi d’Artistes Fallers de València, José Ramón Espuig.

El document reconeix en primer lloc que els artistes fallers "són l’eix vertebrador i principal de les falles", una festa que compta amb el reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat. "Sense els tallers artesans no existirien els monuments fallers i, per tant, tota la festa i tota la indústria que està al voltant d’estes creacions artístiques", assenyala. També, açò mateix passa a la ciutat d’Alacant i altres localitats amb les Fogueres, sent el monument foguerer el motiu principal de la festa.

"La professió no reconeguda com a tal de l’artista faller o foguerer és un fet autòcton valencià que genera més de 3.000 llocs de treball en la nostra terra i que compta amb vora 400 artistes, distribuïts pel llarg i ample de la nostra geografia", remarca la declaració institucional.

En aquesta línia, recorda que la crisi sanitaria de la COVID-19, que provocà la suspensió de les Falles pocs dies abans de plantar i, posteriorment, l’ajornament i suspensió de les Fogueres, "ha suposat un colp per als tallers artesans on es creen les nostres falles i fogueres, fent baixar la seua productivitat i amenaçant la continuitat de moltes empreses i, per tant, de molts llocs de treball, tan directes com indirectes". "Es per això que en un moment de reconstrucció econòmica, social i sanitària, és precís que les institucions publiques i les diferents administracions tinguen en compte les reivindicacions i les necessitats dels artistes fallers i foguerers, per tal de garantir la supervivència del sector i garantir també la continuïtat de la festa que s’estructura al voltant del monument que es planta en centenars de carrers, places i avingudes de tot el territori valencià en diferents èpoques de l’any", continua la declaració.

DEMANA L’ARTICULACIÓ "URGENT" D’AJUDES, SUBVENCIONS I LÍNIES DE CRÈDIT PER EVITAR EL TANCAMENT DELS TALLERS

Per tot això, les Corts Valencianes han mostrat el seu suport als artistes fallers i foguerers, com una professió autòctona valenciana i "imprescindible per a la continuïtat de la celebració de les festes de les Falles i de les Fogueres". Per això, han demanat al Consell de la Generalitat i a totes les administracions amb competències el reconeixement de l’ofici d’artista faller i foguerer.

També han demanat a totes les administracions públiques l’articulació "urgent" d’ajudes, subvencions i línies de crèdit per evitar el tancament dels tallers fallers i foguerers i també ajudar a aquells que han hagut de tancar per impossibilitat de continuar pagant lloguers, sous i altres despeses.

Finalment, han proposat la creació d’un grup interdisciplinar i transversal de treball entre les diferents administracions, la Federació de Gremis d’Artistes Fallers i tots els col·lectius implicats en una festa que és Patrimoni Immaterial de la Humanitat per a "articular accions i interlocucions àgils a l’hora de fer front a la crisi actual, a noves situacions que puguen afectar greument a la festa i que servisca també per a potenciar i projectar més tota la indústria relacionada amb les Falles i les Fogueres, per la seua influència econòmica tan positiva en la nostra societat".

Fotografia: Corts Valencianes

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte