Skip to main content

Qui som?

L’Organisme Autònom Junta Central Fallera és una entitat de dret públic de naturalesa institucional, creada per l’Ajuntament de València, de qui depén, en 1939, substituint al Comité Central Faller de 1928.

Este Organisme Autònom és una entitat de dret públic de naturalesa institucional, que depén de l’Ajuntament de València. Té caràcter administratiu a l’efecte de règim pressupostari i comptable, gaudix de personalitat jurídica pública diferenciada per al compliment dels seus fins i autonomia de gestió, sense perjuí de les facultats de tutela que exercisca l’Ajuntament de València, regint-se pel Reglament Faller, el reglament de Règim Intern i per l’ordenament jurídic administratiu de les Entitats Locals.

Junta Central Fallera és el màxim organisme de representació de les falles a València i regula i coordina la festa de les falles a la ciutat. De l’entitat depenen les comissions falleres de la capital valenciana i poblacions adherides.

Els fins de Junta Central Fallera, amb caràcter enunciatiu, seran els següents:

  • Proposar, organitzar i vetlar pel correcte desenvolupament dels festejos i activitats que comprometen al conjunt de les comissions falleres, així com la cooperació amb les institucions i la resta d’organismes públics o privats amb vista al major èxit, difusió i prestigi de les Falles de la ciutat de València.
  • Proposar, programar, organitzar, coordinar i vetlar pel desenvolupament de les activitats pròpies de la festa de les Falles dins del marc de les disponibilitats econòmiques de l’organisme, així com estrényer els llaços de cordialitat i harmonia entre les diferents comissions falleres de la ciutat de València.
  • Estudiar i resoldre, si és el cas, qualsevol qüestió d’índole general, que pogueren interessar a les comissions falleres, actuant d’ofici, si procedira, a fi d’evitar qualsevol infracció o conducta negligent que poguera cometre’s per una comissió de Falla
  • Promoure i fomentar el desenvolupament de les tradicions i cultures valencianes i, per tant, custodiar, conservar i organitzar els arxius històrics, documentals i artístics de la Junta Central Fallera i de les diferents comissions de Falla.
  • Intervindre i inspeccionar, així com fiscalitzar i tutelar la comptabilitat de les comissions de Falla, en els casos en què fora necessari.
  • Fomentar i promoure, en tots els àmbits de la seua actuació, l’ús de la llengua valenciana.
  • Crear, reafirmar i mantindre el prestigi de la imatge del nom Junta Central Fallera.
  • Instar les autoritats i organismes competents la tramitació d’ajudes i concerts econòmics per al finançament d’activitats i programes relacionats amb la festa de les Falles, així com acordar la manera de gestionar qualsevol subvenció econòmica que es reba.
    Així mateix, Junta Central Fallera, podrà proposar l’organització i desenvolupament de quantes funcions, servicis o gestions siguen d’interés general per a la festa de les Falles de la ciutat de València.
  • Subscriure els convenis de col·laboració amb les Juntes Locals, degudament constituïdes i amb les comissions de Falla de localitats que no estiguen conformades com a tals, a fi de fomentar les relacions d’interés mutu i a l’efecte d’assessorament, jurats o qualsevol activitat pròpia de la festa fallera d’interés comú.