Skip to main content

Parlar de seda, és parlar de València i, per descomptat, parlar de Falles. Va ser precisament el comerç de la seda un dels pilars del Segle d’Or valencià en el segle XV i enguany, el mateix en el qual commemorarem el 20 aniversari de la Llotja de la Seda com a Patrimoni Mundial i en el qual viurem la reobertura del Col·legi de l’Art Major de la Seda, la Unesco, a més, ha confirmat l’elecció de València com a seu del Programa Ruta de la Seda.

2016 està destinat a ser l’any de la seda, alguna cosa que saben molt bé en Vives i Marí, una empresa que fa ja més de mig segle va nàixer en el llevant per a preservar la tradició sedera valenciana. En la dècada de 1950, Luis Vives Magriñá i José Marí Cotino, dos joves i experts teixidors que donen nom a la signatura, van unir les seues habilitats i van començar a traçar i teixir la que hui dia és una de les marques més reconegudes en el sector de la seda a la Comunitat Valenciana.
 
En els anys 50 van començar a veure la llum els primers treballs artesanals: els primers damascos, teixits d’ornamentació religiosa i espolins per a, més tard, introduir els primers telers mecànics que van fer possible la producció de rasos, tafetans i brocats amb els quals van poder ampliar la seua oferta. Amb la unió a l’equip de Vicente Bayot, Jaime García i Manuel Aznar va nàixer l’empresa que avui dia coneixem com Vives i Marí.
 
Modernitat, experiència i tradició s’uneixen en les instal·lacions de Vives i Marí de Xirivella. La possibilitat de recuperar esbossos i mostres antigues, així com el seu important arxiu els permet crear sedes que, en el cas dels teixits regionals, els ha convertit en signatura oficial a València, Alacant i Castelló, així com en les juntes locals més importants del nostre territori.
 
Anualment presenten una gran varietat de colors i dibuixos nous però, sens dubte, el teixit més especial de la casa és el *espolín. Este teixit adquireix el seu nom de la llançadora amb la qual es treballa i teixeix la seda fins a confeccionar un teixit espolinat únic i artesanal i, sobretot, molt laboriós. Tal com expliquen els responsables de la signatura, durant un dia de treball en els seus tallers es *reaiza solament de 10 a 12 centímetres de seda.
 
La creació del espolín és totalment personalizable i, d’esta manera, en Vives i Marí són capaços de crear la seda somiada. Per a açò, els clients expliquen l’assessorament dels responsables de la marca i amb el suport d’una important labor de documentació.
 
En les últimes dècades s’han recuperat esbossos i mostres antigues inspirats en els dictàmens de la moda dels segles XVIII i XIX; el treball d’estudi dels seus professionals és capaç de donar vida a dibuixos amb fins a tres segles d’història i que, en algunes ocasions, estaven perduts en el temps.
 
Un any més, Junta Central Fallera té el privilegi de tenir entre els seus indumentaristas oficials a Vives i Marí que ja ultima els detalls de la seda més important del regnat de la Fallera Major de València. L’espolí que Alicia Moreno lluirà en la seua exaltació l’últim cap de setmana de gener és, ara com ara, un dels secrets millor guardats i, sens dubte, un l’els teixits que marcaran aquest 2016, l’any de la seda a València.