L’Ajuntament de València demana a la Conselleria de Cultura el reconeixement ple del Museu Faller. Situat en Monteolivete, el Museu Faller és visitat, anualment, per prop de 100.000 persones. En ell, podem trobar els ninots que cada any se salven de les flames el dia de San Josep; però també, cartells, fotografies… relacionades amb la festivitat fallera.
A pesar de ser una peça clau per a la nostra festivitat, el Museu Faller no està, a hores d’ara, reconegut oficialment com a museu. Però açò està a punt de canviar, ja que, fa pocs dies, l’Ajuntament de València va realitzar l’últim pas per a aconseguir-ho, remetre a la Conselleria de Cultura la sol·licitud per a regular la seua situació.
Anteriors a este últim pas, es van donar dos més necessaris per a obtenir aquest reconeixement. El primer, nomenar a un director. El segon, crear un pla museològic. El Professor Universitari Gil-Manuel Hernández va ser designat director dels museus festius (també són museus festius el Museu de les Roques del Corpus i el Museu de la Setmana Santa Marinera), i l’encarregat de redactar el pla museològic del Museu Faller.
Una vegada realitzada la petició a la Conselleria de cultura, solament queda esperar a que el nostre Museu Faller obtinga la consideració oficial de Museu, amb la qual, tindrà accés a ajudes i subvencions que permetran la seua contínua millora gràcies a treballs de restauració i conservació, així com, possiblement, donar-li un nou emplaçament concorde a les seues necessitats, ja que, cada any, s’indulten ninots que passen a formar part del museu.
A més, un dels projectes que es preveuen a curt termini, és crear una xarxa valenciana de Museus Fallers, en la qual segurament participaren d’inici, els Museus Fallers de Xàtiva, Gandia, i Cullera, junt al de València.
Fotografies: Josep V. Zaragoza
[widgetkit id=”254″ name=”museo fallero”]