Skip to main content

A les 12:50 el 11º Comitè Intergovernamental de la UNESCO l’ha confirmat, per fi SOM PATRIMONI. A les 12:50 el 11º Comitè Intergovernamental de la UNESCO ha confirmat que la candidatura de les Falles era ja oficialment Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
A Addis Abeba, ciutat etíop on se celebra esta gran assemblea internacional, rebia la notícia la delegació composta per Antonio Bravo i Consuelo Matamoros, de la Generalitat Valenciana; i Pere Fuset, regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València i president de Junta Central Fallera i José Martínez Tormo , secretari general. Mentre a València seran Ximo Puig, President de la Generalitat, Mónica Oltra, Vicepresidenta Generalitat, Vicent Marzà, Conseller d’Educació i Cultura, Joan Ribó, alcalde de València; Raquel Alario, Fallera Major de València 2017, José Ramón Espuig, Maestro Mayor del Gremi d’Artistes Fallers de València; els qui atendran als mitjans davant esta notícia històrica per al món de les Falles.
El 30 de novembre de 2016 sempre serà recordat com el fermall d’or a un llarg procés que s’iniciava en 2011 i que culmina amb l’entrada de la festa de les Falles en la llista representativa de la UNESCO, al costat d’altres emblemes valencians com la Llotja de la Seda, el Tribunal de les Aigües o les Festes de la Mare de Déu d’Algemesí.
Per a hui dimecres està previst l’inici de les celebracions amb la plantà d’una falla al tomb de l’artista faller Juanjo García, a les 19:00h, en les Torres de Serrans.
FALLA ‘PATRIMONI’
Obra de Juanjofalles C.B. basada en el cartell “Un patrimoni en comú“, de la sèrie de cartells anunciadors de les falles 2016 de ciutat de València, dissenyats per Ibán Ramón.
EXPLICACIÓ DE LA FALLALa falla que al pegar-se foc anunciarà al món que Les Falles ja són Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco és una versió fallera del cartell d’Iban Ramón. En ell, i en la falla, es fa referència als oficis i motius que han fet que units, treballant durant ja fa més de 200 anys, les falles les pugam viure amb tot el seu esplendor al present.
A la base de la columna es podràn llegir quatre raons de les moltes que envolten a la festa fallera per què siga reconeguda com a patrimoni. Són, sense cap dubte, la base que aguanta la festa.
La columna estarà seccionada per la meitat de tal forma que es podrà apreciar el caballet de la falla i estructura, d’on penjaràn un grapat de llapiceres de colors, que no deixaràn de moure’s, simbolitzant així, la creativitat de la festa fallera, que mai para. Dibuixos per a les falles, cartells, dissenys de brodats, teles, escrits per als llibrets, plànols de mascletades i castells, música a les partitures,… Tot escrit amb mil colors, de diferentes formes, mostrant la variopinta quantitat d’estils i l’eclèptica forma que hi ha de vore la festa, i com no l’art, però totes amb un vincle i objectiu comú: plantar i cremar falla.
Falla confeccionada amb un 99% amb fusta, que serà plantada al tomb, entre tots junts, a la veu de: AMUNT!, rememorant i reivindicant aquelles plantàs fetes a ma i deixant constància de l’esforç col.lectiu que és necessari per a dur endavant i fer realitat cada 15 de març la festa fallera.
Dades tècniques:Altura de la falla: entre els 12 i 13 metres.Base: 6 x 3.30 metres.Material: fusta.Autor: Juanjo García