Skip to main content

Al senyal de “Amunt!” els fallers ens vam mostrar a tot el món alçant la falla per a celebrar el Patrimoni. Passaven poc més de 10 minuts de les 19 hores quan al senyal de “Amunt!” l’esperit faller va alçar el seu reconeixement com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Una falla, “Patrimoni”, era la millor manera de celebrar el reconeixement per part de la UNESCO. Una data per a la història de la nostra festa que ha clamat al món sencer l’ampli ventall de valors que la comprenen.
Així doncs, mentres sónaven les dolçaines i els tabals de l’escola de JCF, centenars de fallers i valencians es van donar cita en la Plaça de la Crida, per veure alçar-se al tombe eixa falla plantada a les portes de desembre. Les Falleres Majors de València Raquel Alario i Clara Parejo van voler viure la cita acompanyades per les seues respectives Corts d’Honor. També Joan Ribó, alcalde de València, Mónica Oltra, Vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, i una àmplia representació del consistori així com de membres de la Junta Central Fallera van voler viure de prop esta festa que és de tots i cadascun dels fallers.
Com a falla que és viurà la seua cremà diumenge que ve 4 de desembre posant fi als actes de celebració de tan important reconeixement.
FALLA ‘PATRIMONI’
Obra de Juanjofalles C.B. basada en el cartell de “Un patrimoni en comú”, de la sèrie de cartells anunciadors de les falles 2016 de la ciutat de València, dissenyats per Ibán Ramón.
La falla que en prendre’s foc anunciarà al món que Les Falles ja són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco és una versió fallera del cartell d’Iban Ramón. En ell, i en la falla, es fa referència als oficis i motius que han fet que units, treballant durant ja fa més de 200 anys, puguem viure tot la seua esplendor en el present.
En la base de la columna es poden llegir quatre raons de les moltes que envolten en la festa fallera perquè siga reconeguda com a patrimoni. Són, sense cap dubte, la base que aguanta la festa.
La columna està seccionada per la meitat de tal forma que es podrà apreciar el cavallet de la falla i estructura, d’on penjaran un grapat de llapis de colors, que no deixaran de moure’s, simbolitzant així, la creativitat de la festa fallera, que mai para. Dibuixos per a les falles, cartells, dissenys de brodats, teles, escrits per als llibrets, plànols de mascletades i castells, música en partitures,… Tot escrit amb mil colors, de diferents formes, mostrant la varietat d’estils i la eclèptica forma que hi ha de veure la festa, i com no l’art, però totes amb un vincle i objectiu comú: plantar i cremar falla.
Falla confeccionada amb un 99% amb fusta, que va ser plantada al tombe, entre tots junts, a la veu de: Amunt!, rememorant i reivindicant aquelles plantàs fetes a mà i deixant constància de l’esforç col·lectiu que és necessari per a portar avant i fer realitat cada 15 de març la festa fallera. Entre 12 i 13 metres d’altura amb una base de 6×3,3 metres són els que ha preparat Juanjo García per a compartir amb el món.
[widgetkit id=”923″ name=”20161130PLANTA”]