L’escenografia té una ambientació mediterrània El Palau de la Generalitat, el Palau dels Català de Valeriola (seu de Vicepresidència de la Generalitat) i el Palau dels Borja i de Benicarló (seu dels Corts), acullen diferents escenografies del pessebre realitzat per l’artista valencià Pedro Ródenas i Betlem Grup.
La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha realitzat un recorregut per les diferents escenes instal·lades en els tres palaus valencians: Natzaret, en Vicepresidència; Belén, en el Palau de la Generalitat, i Fugida a Egipte, en Els Corts, que podran ser visitades pel públic des del 15 de desembre fins al 6 de gener de 2018.
Abans de començar la visita, Oltra ha traslladat un “agraïment especial” al “innovador betlemista Pedro Ródenas i a Betlem Grup per la iniciativa d’este pessebre”.
La vicepresidenta ha estat acompanyada pel cardenal i arquebisbe de València, Antonio Cañizares; el president del Consell Evangèlic de la Comunitat Valenciana, Enrique Mota; la fallera major de València, Rocío Gil, i la fallera major infantil, Daniela Gómez, així com membres de *Betlem *Grup i el propi Pedro Ródenas, que ha sigut l’encarregat d’explicar cada escena.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha rebut a la comitiva en el Palau de la Generalitat, on es troben les escenes vinculades a Belén.
Segles de tradició valenciana
La tradició pel pessebre en les terres valencianes es remunta a diversos segles arrere.
Enguany, la visita al pessebre, elaborat per l’artista Pedro Ródenas, en col·laboració amb Betlem Grup, es realitza mitjançant un recorregut per tres escenografies diferents.
Natzaret, situada en el Palau dels Català de Valeriola, permet veure l’anunciació; la fusteria de San José i la marxa a Betlem. Com a curiositat, destaca que la façana de l’edifici on es recrea l’edicte de Pilatos és la del mateix palau que acull aquesta escena, el *dels Català de Valeriola.
Betlem, instal·lada en el Palau de la Generalitat, mostra l’empadronament, demanant posada, i la caravana dels Reis Mags. Té com a peculiaritat que recrea la part posterior de la façana de les Torres de Quart i fa coincidir la ubicació del naixement amb l’espai de la Generalitat.
Fugida a Egipte es pot veure en el Palau dels Borja i Benicarlò. Representa el descans de la fugida a Egipte. Recrea el temple de Isis com a simbologia del palau dels Corts, lloc de reunió i debat.
Cada escenografia té unes dimensions de 4×2 metres, amb figures de diferents grandàries: 30, 24, 19 i 16 centímetres. L’orografia és d’ambientació mediterrània.
[widgetkit id=”1710″ name=”2017belenes”]