Així és Okuda, el dissenyador de la falla municipal de l’any 2018, que exposa la seua obra al Centre del Carme de Cultura Contemporània.
Estampats multicolors, figures geomètriques, cossos sense identitat, animals sense cap… són algunes de les característiques de l’obra d’Óscar San Miguel, més conegut artísticament com Okuda.
Un artista santanderí que va començar la seua magnifica obra com a graffitero, i que ha culminat la seua creació amb la seua obra de carrer de major dimensió fins a hui, la falla municipal de l’any 2018, baix el lema “Equilibri universal”.
Una falla, amb unes característiques comuns, fàcilment apreciables en qualsevol de les seues fotografies, quadres o escultures que podem contemplar actualment en la seua exposició “The multicolored equilibrium between animals and humans” (“El multicolorit equilibri entre animals i humans”), exhibida en El Centre del Carmen de Cultura Contemporània, de la qual podrem gaudir fins al dia 27 de maig en este antic convent rehabilitat, una altra obra d’art.
Com ja hem dit, l’obra de Okuda va començar com a graffierto en el carrer, però la particularitat en el disseny de totes les seues obres de carrer, va portar a este jove a rebre els seus primers encàrrecs per a la realització de murals, entre els quals destaca el Kaos Temple, una obra realitzada a l’interior d’una església d’Astúries, que trenca totalment amb l’estètica concebuda per a un d’estos temples religiosos. A més també ha realitzat murals per tot el món, des del seu Santander natal, fins a Los Angeles, Índia o Mèxic.
Unes obres que es caracteritzen a més de pel seu colorit, per la seua crítica social, ja que plantegen contradiccions sobre l’existencialisme, l’univers, l’infinit, el sentit de la vida o la falsa llibertat del capitalisme, amb els quals Okuda mostra un clar conflicte entre la modernitat i les nostres arrels, és a dir, entre l’ésser humà actual i ell mateix.
En l’exhibició del Museu del Carmen, s’exposen prop d’un centenar de peces que serveixen de recorregut per la seua carrera artística, en una sala amb més de 600 metres quadrats. Un espai que Okuda ha envaït amb el seu colorit i el seu llenguatge iconogràfic únic i molt especial, basat en el Surrealisme Pop.
La mostra combina des de formats tradicionals que acostumem a veure en museus d’artistes clàssics, com els llenços, fins a vidrieres, escultures o fotografies, algunes d’elles mai abans exposades al públic, com a caixes de llum, mappings o drippings.
Una mostra única, que ha rebut més de 100.000 visitants i a la qual tan solament li queden 10 dies en la nostra ciutat. I tu, encara no l’has visitat?
Fotografies: Armando Romero
[widgetkit id=”1942″ name=”201805Okuda”]