Skip to main content

El 30 de novembre de 2016 la UNESCO va declarar les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat  
No és un somni, som Patrimoni. Fa hui dos anys, que va córrer com la pólvora, mai millor dit, la notícia que tant estàvem esperant. El 30 de novembre de 2016, a les 12:50 h exactament, el 11é Comité Intergovernamental de la UNESCO ho va confirmar: Les Falles eren oficialment Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Els brindis i les celebracions no es van fer esperar, tant a Addis Abeba, on es va celebrar esta gran assemblea internacional i on estava la delegació valenciana encapçalada pel regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Pere Fuset, acompanyat entre altres membres pel secretari de JCF en aquell moment, Pepe Martínez; com a València, on els nervis no es podien contindre al Saló de la Ximenera de l’Ajuntament.
Era el gran final d’un llarg procés que s’iniciava en 2011 amb els primers esborranys de l’expedient i que culminava amb l’entrada de la festa de les Falles en la llista representativa de la UNESCO, al costat d’altres emblemes valencians com la Llotja de la Seda, el Tribunal de les Aigües o les Festes de la Mare de Déu d’Algemesí.
[widgetkit id=”2239″ name=”20181130IIAniversariUNESCOAjuntament”]
ELS FALLERS VAN EIXIR AL CARRER
30 de novembre de 2016
Hores després els fallers eixien al carrer amb brusa i mocador però sobretot amb la seua il·lusió i amor per esta festa. La cita era als peus de les Torres dels Serrans on es va plantar una falla històrica, obra de l’artista Juanjo García basada en el cartell d’Ibán Ramón “Un patrimoni en comú”, de la sèrie de cartells que componien la campanya gràfica de les Falles 2016.
La falla estava confeccionada amb un 99% de fusta, i va ser plantada al tomb, entre tots junts, a la veu de: AMUNT!, rememorant i reivindicant aquelles plantàs fetes a mà i deixant constància de l’esforç col·lectiu que és necessari per a dur endavant i fer realitat cada 15 de març la festa fallera.
[widgetkit id=”2240″ name=”20181130IIAniversariUNESCOPlanta”]
LA GENERALITAT PLENA DE PATRIMONI
4 de desembre de 2016
La següent parada en este llarg camí de celebracions va ser el Palau de la Generalitat on la música, la indumentària, els artistes fallers i les màximes representacions de les Falles van omplir l’emblemàtic edifici de tots els valencians. Les Falles eren ja Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i calia celebrar-ho.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, va exercir d’amfitrió en un acte al qual no va voler faltar ningú. Autoritats de la política valenciana, representants del món faller, la directiva de JCF, el Gremi d’Artistes Fallers, així com els components de l’equip encarregat de redactar l’expedient per a la UNESCO van formar un gran família que no podia estar més orgullosa del patrimoni que els uneix.
Tampoc la pluja va voler perdre’s este dia tan important i es va fer notar però bé en la ciutat de Valencià. Per este motiu, la cremà de la falla de Juanjo Garcia, amb la qual s’anava a tancar el dia, va quedar ajornada per a la setmana següent. Però com no hi mal que per bé no vinga, molta més gent es va poder apropar fins als peus de les Torres dels Serrans per a contemplar la falla i immortalitzar eixe moment històric per a les Falles.
[widgetkit id=”2241″ name=”20181130IIAniversariUNESCOGeneralitat”]
CRIDA A LA HUMANITAT
11 de desembre de 2016
I, encara que es va fer esperar una setmana, com a fermall de tots els actes, en el cor de tots els fallers encara resona la “Crida a la Humanitat” de l’onze de desembre de 2016. Igual que ho fan cada últim diumenge de febrer, les Torres de Serrans es van convertir en l’epicentre del món faller. No era febrer, però l’ocasió bé ho mereixia.
La pólvora, la música, la llum, el so i la cremà de la Falla plantada per Juanjo García, van ser les protagonistes de la vesprada, junt amb les Falleres Majors de València, Raquel Alario i Clara María Parejo.
Un espectacle audiovisual amb la projecció sobre les Torres d’escenes i composicions de colors van il·luminar la ciutat. De València al món sencer.
A continuació, les Falleres Majors de València, acompanyades de les seues Corts d’Honor, van fer una crida a tot el món, en huit llengües distintes, per a convidar a vindre a la nostra volguda festa a disfrutar del nostre Patrimoni.
El discurs va donar pas a un dels elements més distintius de la nostra festa, la pólvora. Un espectacle piromusical de Ricardo Caballer en el que es van disparar més de 160 quilos de material pirotècnic, compassats per algunes de les cançons més representatives de la nostra festa, com València en Falles, versionat per Bajoqueta Rock, el Faller, del mestre Serrano, i l’Himne regional.
Com a colofó, la falla creada per l’artista Juanjo García, inspirada en el cartell dissenyat per Ibán Ramón per a les Falles 2016, va ser consumida per les flames en una cremà que ja forma part de la nostra història.
Perquè com començàvem este recordatori no, no és un son, som Patrimoni, des de fa hui dos anys.
Enhorabona a tots!
[widgetkit id=”2242″ name=”20181130IIAniversariUNESCOCrida”]
Fotografies: Armando Romero.