Skip to main content

Marina Civera i Sara Larrazábal han tingut la setmana repleta d’actes d’entrega dels dissenys  
L’agenda de les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor ha estat marcada esta setmana per un denominador comú: la indumentària oficial. En diferents actes, les xiques han recollit les calces, les pintes, els postissos i els cancans del S.XIX que lluiran al llarg de l’any tan especial que tenen per davant.
El dilluns 12 de desembre va ser el torn de l’entrega de les calces a Sara Larrazábal i la seua Cort d’Honor Infantil. Amb l’alegria que els caracteritza, les xiquetes van recollir esta peça de la mà de la seua creadora, la brodadora Cristina Peris. “Este treball ha sigut el colofó a un any molt especial. En el meu treball aspire sempre a la perfecció perquè sóc conscient que la Fallera Major Infantil i la seua Cort d’Honor acaparen totes les mirades del món faller”, assegura Peris.
Quant a les seues creacions, la brodadora explica que per al primer vestit oficial ha optat per “una calça clàssica brodada en cru i or”, personalitzada amb el nom de cada fallera i les inicials de Cort d’Honor 2018. Per la seua part, les de Sara “són més especials”, brodades a mà amb fil de seda i una borleta en cada calcetí per a donar-li un toc diferenciador.
En les calces del segon vestit, Cristina Peris assenyala que ha jugat més amb el color del vestit de cadascuna. “Es tracta d’un calcetí coronat amb una puntilla i amb una cinta que el tanca del color de cada vestit”, descriu la indumentarista.
[widgetkit id=”2269″ name=”20181210CALZASINFA2019″]
El mateix dia, ja amb la Fallera Major de València i la seua Cort d’Honor, van acudir totes juntes al Gran Teatre Antonio Ferrandis de Paterna on van rebre els monyos postissos de valenciana, creació de l’empresa Realce, dedica a la fabricació artesanal de malles i trenes des de 1974, així com les puntilles oficials elaborades per Santos Textil.
En esta ocasió, Sara Larrazábal i Marina Civera, així com les seues Corts d’Honor, van rebre un joc de monyos de color natural, així com unes malles i trenes adaptades al seu color de pèl i estil, per a acabar els seus pentinats tradicionals.
“Durant aquest temps, des que van ser triades, hem rebut individualment a cadascuna de les xiques per a veure el seu color i tipus de pèl i també hem parlat amb els seus estilistes per a veure exactament el que necessitaven”, apunta Loli Montero, responsable de Realce.
Per la seua part, Santos Textil s’ha encarregat de realitzar-los les puntilles per als dos vestits oficials. No obstant això, com els dissenys ja estan en mans dels modistes, en l’acte se’ls va fer entrega d’un record consistent en una part de les mateixes puntilles que lluiran en el seu primer vestit oficial, emmarcades per a l’ocasió.
Quant als detalls dels dissenys, els seus creadors detallen que Marina Civera, Fallera Major de València 2019, lluirà en el seu vestit de Gala una punta “brodada a mà sobre tul de cotó molt lleuger que proporciona una espectacular caiguda”. Una puntilla pensada per a l’elegant mànega de fanal que proporciona gran naturalitat.
Tant el seu dibuix, com el de Sara Larrazábal, Fallera Major Infantil de València, rememora un disseny antic. Una característica molt habitual en la firma coneguda per la seua dedicació a la investigació i a la transcripció de dissenys clàssics.
En el seu segon vestit, Marina lluirà una puntilla brodada en color blanc de fil de cotó merceritzat. “Una proposta alegre i juvenil amb motius vegetals com llavors de blat, diversos tipus de flors i garlandes”, assenyalen.
“Estem molt orgullosos que per segon any consecutiu Junta Central Fallera haja depositat en nosaltres la seua confiança. Hem treballat braç a braç amb els indumentaristes per a aconseguir la perfecta sintonia entre els dissenys dels vestits i les puntilles que enriqueixen la indumentària”, assenyala Miriam Santos.
En l’acte també van estar presents les Falleres Majors de Paterna, Núria Alcázar i Andrea López, i els representants de la Junta Local de Paterna. A més, els diferents comerços de la localitat es van bolcar amb l’organització de l’esdeveniment perquè no faltara cap detall, com les flors i els catxaps, dolç típic de Paterna que es va oferir com a degustació.
[widgetkit id=”2270″ name=”20181210REALCEYPUNTILLA2019″]
Dins d’esta setmana tan intensa, les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor també van recollir les pintes que lluiran el dia de la seua exaltació, les corresponents al primer vestit oficial del S.XIX, creació de la signatura Castelló&Castelló.
Els germans Miguel i Pepe Castelló han sigut els orfebres i indumentaristes oficials de les Falleres Majors de València i de les seues Corts d’Honor durant 20 anys consecutius (1996-2016) i després de dos anys han volgut tornar a estar al capdavant d’aquest encàrrec tan especial. “És la nostra manera d’aportar el nostre gra d’arena a la cultura festiva valenciana que tant ens apassiona”, assenyala Pepe Castelló.
L’elaboració de les 26 pintes ha seguit un procés de treball artesà, amb l’escut de la ciutat cisellat completament a mà. Una creació que els germans Castelló van realitzar per primera vegada per a les màximes representants de les Falles 1996.
“Durant tots aquests anys hem escoltat les peticions de les falleres per a donar amb una peça molt lleugera i mal·leable. Ens adaptem a les seues necessitats perquè elles són els qui la llueixen durant moltes hores seguides”, explica l’artista.
[widgetkit id=”2271″ name=”20181211PEINETASCASTELLO2019″]
I del primer vestit oficial, passem al segon vestit de la mà de Més Q Pintes. La jove firma s’ha estrenat com indumentarista oficial amb l’encàrrec de realitzar les 26 pintes que lluiran les Falleres Majors de València, Sara i Marina, i les seues Corts d’Honor en el vestit del S.XVIII.
Al capdavant d’este treball es troba Patricia Juliá, que també va ser Cort d’Honor de València l’any 2012. “Realitzar aquestes pintes ha sigut una gran responsabilitat per a mi que he afrontat amb molta il·lusió i molt afecte”, afirma.
Quant als dissenys de les pintes, tant de la Fallera Major Infantil de València com de les Corts d’Honor, estan basats en motius ceràmics de taulelleria del S.XVIII. Per la seua banda, el dibuix de Marina Civera està basat en un arrambador de ceràmica que es troba a l’Església de l’Assumpció d’Andilla.
[widgetkit id=”2274″ name=”20181212MESQPINTES2019″]
I com a tancament de la setmana, amb el qual s’ha completat més encara la seua indumentària oficial, les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor van assistir a l’acte d’entrega dels cancans, sinagües i camises per al primer vestit del S.XIX creats per la firma Margarita Vercher.
“Per a nosaltres ha suposat tot un honor comptar de nou amb la confiança de Junta Central Fallera. Suposa el fermall d’or a un any en què hem estats bolcats en l’elaboració de complements d’indumentària en les festes regionals de diferents localitats de la Comunitat Valenciana”, assenyala Javier Morillas, fill de Margarita Vercher i responsable també de l’empresa.
El cancan de les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor és el model Mireia, un model de cancan que dóna forma al vestit amb un vol natural. Com expliquen des de la firma, “està compost de 5 cércols i 5 volants d’un tul molt lleuger i amb aprest però sense ser rígid. Aquests cancans sempre compten amb l’opció de posar 3, 4 o els 5 cércols gràcies al tensor de cércols patentat per Margarita Vercher”.
A més, la cintureta de velcro també patentada per la signatura farà que les falleres porten els seus vestits amb la major comoditat possible. “Gràcies a ella, cancan i falda es tornen una peça unida oferint la màxima comoditat”, apunten.
[widgetkit id=”2276″ name=”20181213CANCANESMARGARITAVERCHER2019″]
Fotografíes: Armando Romero i Josep V.Zaragoza.