La desfilada pretén unir festejos declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat La Llotja va ser el punt de partida de la quarta edició de la Cavalcada del Patrimoni a València. Es tracta d’una cita amb la qual es pretén reforçar els vincles de la ciutat amb manifestacions festives i rituals que, com les Falles des de 2016, estan incloses en la llista de Patrimonis Culturals Immaterials de la Humanitat.
El recorregut va començar a les 18 hores el passat diumenge 10 de març i va continuar pel carrer de Maria Cristina, la plaça de l’Ajuntament i Marqués de Sotelo. El seguici el va encapçalar la Colla de Tabal i Dolçaina de Junta Central Fallera, creada el 1999. Tres anys després es va incorporar l’Escola de Cant Valencià d’Estil. Ara, amb prop de 90 components, la Colla participa en diferents actes oficials, com ara les gales de cultura, presentacions de diversos concursos, les exaltacions de les falleres majors de València o en l’Ofrena de Flors.
Els seguien els gegants i nanos, la presència dels quals és habitual en les celebracions festives valencianes. La regidoria de Cultura Festiva ha recuperat en els últims anys l’antiga parella de gegants que representen Jaume I i Violant d’Hongria, als quals s’ha afegit des del 2016 la comparsa dels capgrossos de la ciutat, fets per José Luis Ceballos i Paco Sanabria.
A continuació, el públic va poder gaudir de la Dansa Guerrera de Todolella. Al mes d’agost, durant les festes majors d’esta localitat dels Ports, a la plaça Major del poble es reuneixen els dansants, que executen els seus moviments en ritme de tabal i dolçaina. “Armats” amb espases i pals, este ball ancestral evoca una realitat bèl·lica de preparació per a la guerra i posterior combat, de característiques singulars al territori valencià.
Els Moros i Cristians de Bocairent van ser els següents, d’unes festes declarades d’Interès Turístic Nacional amb origen a mitjans del segle XIX com a part de les festes dedicades a Sant Blai. L’increment dels participants en la festivitat i, especialment, la incorporació de la dona a tots els nivells, són dades destacades dels més de 150 anys en què els Moros i Cristians se celebren a Bocairent. La representació de les esquadres que participen en la Cavalcada del Patrimoni vingueren acompanyades per la Societat Musical Vila de Bocairent.
Seguidament va ser el torn de la representació del Carnaval de Barranquilla (Colòmbia), declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 2003. Està considerada la festa folklòrica i cultural més important del país sud-americà, amb més d’un milió de persones participants, entre visitants i locals. En ella conflueixen la totalitat de les varietats culturals i el folklore de la costa del Carib de Colòmbia.
En penúltim lloc van desfilar els Fogueretes d’Agullent, festes d’Interès Turístic Provincial, amb origen al segle XVII per la curació de la pesta bubònica que assolava la localitat d’Agullent, a la Vall d’Albaida. La celebració de la curació, atribuïda a un miracle, es va manifestar espontàniament per part dels veïns i veïnes amb l’encesa de focs i arcabussos.
Finalment, la Tamborada d’Alzira, que també és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. S’inscriu en una tipologia pròpia de ritus col·lectius basats en el toc simultani, intens i continuat de milers de tambors i bombos, sovint inscrits en les celebracions de Setmana Santa. La que té lloc a la capital de la Ribera Alta s’associa a la seua celebració religiosa, en la qual participen més de 7.000 membres i està documentada des de l’any 1539.
Fotografies: Armando Romero
[widgetkit id=”2469″ name=”10032019 CabalgataPatrimonio”]