Skip to main content

La Batalla de Flors va posar punt final a tot un mes de celebracions durant la Gran Fira  
Un any més, el Passeig de l’Albereda es va convertir en un riu de clavellons grocs i taronges durant la Batalla de Flors. Acte emblemàtic que serveix de cloenda de la Gran Fira de València, celebrada durant tot el mes de juliol.
Ni les vacances de juliol ni el fort sol de la vesprada van impedir que totes les llotges oferides per l’Ajuntament de València s’ompliren de gom a gom per a disfrutar d’un espectacle màgic: la batalla més pacífica i colorida del món. En caixes, al llarg de tot el recorregut, esperaven més de dos milions de clavellons per a complir la seua missió. 
Celebrada per primera vegada en 1891, en l’actualitat, la batalla de flors s’erigeix com un dels actes més multitudinaris de la Gran Fira de València. La desfilada s’inicià amb la Policia Municipal, seguida de la cavalcada valenciana, amb què els assistents van poder observar als participants atapeïts amb la indumentària tradicional valenciana, al mateix temps que sonaven instruments musicals tan característics com la dolçaina i el tabalet.
A continuació, van desfilar un total de cinc cotxes lleugers i trenta carrosses, en les quals viatjaven falleres majors de diversos sectors, les candidates preseleccionades per a Falleres Majors de València 2020, les Corts d’Honor del 2018, així com les Falleres Majors de dit any i, per descomptat, les màximes representants del 2019, Marina Civera i Sara Larrazábal, acompanyades per les seues respectives Corts d’Honor. 
Com no podia ser d’altra manera, Marina i Sara, no van desfilar de qualsevol manera, sinó que les dos ho van fer d’una forma molt original. Per la seua banda, Sara es va pujar a la cistella d’una grua per a arribar al llom del cavall floral disposat a quatre metres d’altura de la carrossa dissenyada per Marina Puche i executada per les germanes Guaita.
Amb el lema “Galopant en la Batalla”, esta carrossa que portava a les xiquetes de la Cort d’Honor 2019 i a la Fallera Major Infantil de València es va alçar amb el Primer Premi de la Secció Especial A. 
També va veure la Batalla de Flors des de les altures Marina, ja que el seu tron en la carrossa dissenyada per Jordi Palanca també estava a quatre metres d’altura, als peus de l’edifici del Miquelet i acompanyada per tota la seua Cort d’Honor que una vegada més va demostrar la seua alegria i naturalitat participant amb tota la força i la il·lusió en este esdeveniment tan especial per a totes elles. 
La seua carrossa, amb el lema “València, quin Orgull!” es va alçar amb el Segon Premi de la Secció Especial A. 
Després d’una primera desfilada, que va exercir de preludi a la batalla de flors i que va permetre al jurat valorar les carrosses i els cotxes lleugers, va tenir lloc el segon passe, durant el qual es va fer entrega dels premis. I, finalment, va arribar el moment de la batalla. Segons després que sonara el tret de la carcassa, diversos clavellons ja solcaven el cel valencià. Centenars de falleres es refugiaren darrere de les seues ornamentades raquetes, que també els permeteren retornar algun que altre clavelló als assistents. Entre elles, es trobaven les futures Falleres Majors de València, que l’any vinent tornaran a repetir l’experiència. 
La segona i darrera carcassa alertà del final oficial de la batalla, que després va continuar amb un abast molt més reduït entre aquells que no van voler perdre’s l’oportunitat de fotografiar-se amb el mantell de flors tan singular que únicament cobreix el sòl de València una vegada a l’any. 
Fotografies: Armando Romero.
[widgetkit id=”2674″ name=”28/07/2019BatalladeFlors2019″]