La present edició apostarà per una reflexió professional continuada al voltant d’aquest col·lectiu 26 novembre, 2019
L’any 2010, les Converses les Falles, a la Nau, van tractar la situació del col·lectiu dels artistes fallers en un context en què es plantejaven quins eren els reptes en la formació dels artistes davant el procés per a aconseguir la formació reglada per a les professions d’artista faller i foguerer.
Nou anys després ja son diverses les promocions d’un programa de formació professional que dota d’uns coneixements reglats i oficials a aquelles persones que volen dedicar la seua vida laboral a crear les obres d’art que configuren el centre de la Festa.
En estos anys, moltes coses han canviat en les Falles i en l’evolució d’una professió creativa que dona servei a un col·lectiu limitat numèricament i econòmicament. Els i les professionals artistes fallers han començat a manifestar la necessitat d’un reconeixement en consonància a les seues obres que permeten el manteniment d’empreses i famílies. Un reconeixement que passa també perquè les diferents administracions consideren la professió com un sector creatiu específic, en què encara queden alguns aspectes per regular, com ara la qualificació professional.
L’edició actual de les Converses, una cita organitzada per l’Associació d’Estudis Fallers, estarà dedicada a analitzar el reconeixement d’esta professió singular. A partir d’estudiar l’evolució de l’ofici i de vore com els i les professionals del sector han arribat fins l’actualitat, es debatrà també sobre la possible invisibilitat de la professió, tant de manera interna com de manera externa.
Les Converses les Falles, a la Nau tornen a dedicar-se a una indústria fonamental per a la Festa i que aposta per una reflexió professional continuada. Un espai en què podrem parlar i debatre sobre la situació actual i futura de la professió i, per tant, de les Falles.
Com és habitual a les Converses, dos seran les taules de debat:
– Dilluns 2 de desembre, 19h, “L’evolució d’un ofici”, amb Iván Esbrí, historiador i etnòleg; Jesús I. Català, professor Universitat Cardenal Herrera-CEU; i María Pilar Luna, Directora del Museu de l’Artista Faller de València. Modera: Toni Colomina, tècnic Institut Universitari de Restauració del Patrimoni-UPV.
– Dijous 5 de desembre, 19h, “La invisibilitat d’una professió”, amb Ximo Esteve, Secretari General del Gremi d’Artistes Fallers de València; María Jesús Giménez, professora Cicle Grau Superior Artista Faller; Rocío Briones, Direcció General d’Ocupació; i Manuel Gomicia, Direcció Territorial de Formació. Modera: Mar Piquer, documentalista.