El Palau de Congressos de València acull per primera vegada els actes d’Exaltació de les Falleres Majors de València Demà comença un dels caps de setmana previs a Falles més intensos de l’any, amb permís del cap de setmana de la Crida, i per açò vos volem deixar un decàleg amb uns detalls previs abans de disfrutar i viure al màxim unes de les nits més solemnes de l’any.
1. La salutació de les Falleres Majors de València. La nit i la vesprada de l’exaltació de les Falleres Majors de València és la primera vegada que nostres màximes representants saluden davant el públic ja amb la banda que les acredita. Però no només saluden una vegada. Al pujar a l’escenari saluden a tot el públic reunit en el Palau de Congressos. Després de la imposició de la banda i amb l’emoció del moment, repeteixen el mateix moviment per a poder saludar a tot el públic.
2. Les suites que acompanyen a la Fallera Major de València i a les seues Corts d’Honor. El mestre Francisco Grau Vergara va compondre en 2003 les noves suites que acompanyen a les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor, i que només poden ser utilitzades per a la desfilada de les nostres màximes representants. La Unitat de Música de la Guàrdia Real, que té com a missió participar en la rendició d’honors a S. M. Felipe de Borbó i és autor de la revisió i orquestració de l’Himne Nacional. Un dia a l’any, tots els fallers reunits en el Palau tenim l’oportunitat d’escoltar, per tant, unes peces exclusives que fan de la passarel·la un moment únic.
3. Els aplaudiments després de l’himne. Com és propi d’un acte amb la solemnitat de les exaltacions de les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor, en finalitzar, tot el públic canta l’himne de la Comunitat Valenciana, interpretat per la Banda Municipal de València i compost pel mestre Serrano, amb lletra de Maximiliano Thous. Després de l’himne, i només quan acaba la lletra i la música al complet, és quan hem d’aplaudir, tal com fan les màximes representants en l’escenari.
4. En el pati de butaques podrien estar les futures Falleres Majors de València. I és que el públic que ocupa el pati de butaques del Palau de Congressos els dies de les exaltacions ho componen les Falleres Majors de totes les comissions de la ciutat. Les Falleres Majors han d’assistir vestides de valencianes i es reserven les primeres files per a les Falleres Majors de les comissions que tenen components en la Cort d’Honor i per a la Fallera Major de la comissió de la Fallera Major de València.
5. La Veu de les exaltacions. Si la música és una part fonamental i imprescindible de l’acte, el mateix hem dir de la veu, que es converteix en el fil conductor de les exaltacions. La veu de Rafael Martí Monforte és ja un element imprescindible de les exaltacions i enguany, com no podia ser d’una altra manera, estarà present per a acompanyar-nos en els moments més emocionants de l’any, les desfilades de les Corts d’Honor i de les Falleres Majors de València. Rafael és component de la comissió Ángel de l’Alcázar-José Maestre, més coneguda com “El Cid”.
6. La figura dels maceros. Una altre element clàssic de les exaltacions són els maceros, una figura que precedeix a les Falleres Majors de València i a les autoritats municipals en la seua desfilada fins a l’escenari. Són un reflex de la solemnitat de l’acte; antigament els maceros antecedien les desfilades dels reis, però posteriorment aquesta tradició es va estendre a altres institucions.
7. La Cort d’Honor està en peu fins que se senta la Fallera Major de València. Una a una les components de la Cort d’Honor desfilen per a rebre la seua banda de mans del President de Junta Central Fallera i van al lloc que ocuparan durant tot l’acte, sense asseure’s en les butaques que tenen just darrere. Només s’asseuran quan ho faça la Fallera Major de València, quan finalitze la suite i la imposició de banda, i ho faran totes a la vegada. Aquests moviments sempre s’assagen els dies previs a les exaltacions perquè, any rere any, tots els moviments isquen sincronitzats.
8. Les últimes Corts d’Honor i Falleres Majors de València entre els convidats. Van ser les protagonistes i les nostres màximes representants l’any anterior, així que les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor tornen a estar convidades a les exaltacions de les seues predecessores en el càrrec. Assegudes en la llotja del Palau de Congressos, juntes reviuen des d’un altre punt de vista una de les nits més màgiques del seu any i poden compartir la seua experiència amb les protagonistes.
9. Rams en formació. La Fallera Major de València sempre porta el seu ram en la mà dreta, però les components de la Cort d’Honor els porten en una mà o una altra, depenent del lloc que ocupen en l’escenari. Les xiques que ocupen la part esquerra de l’escenari porten el ram en la mà dreta, i les que ocupen la part dreta, ho portaran en la part esquerra perquè la imatge final quede o més simètrica possible. Aquest, com molts dels aspectes de la nit, està pensat al detall.
10. Última parada: la Basílica de la Verge. El diumenge, després de viure l’Exaltació de la Fallera Major Infantil de València, ja a la nit, i després del castell de focs artificials, les Falleres Majors i les seues Corts d’Honor es dirigeixen a la Basílica de la Verge, on totes realitzen una senzilla ofrena mentre tots els assistents entonen l’Himne de la Coronació. Aquest mateix dia, les Falleres Majors de València tenen l’oportunitat de pujar al camarín de la Verge i besar el seu mantell, el punt i final perfecte a un cap de setmana que recordaran per sempre.