La Delegació de Comunicació destaca que l’exposat en les dues jornades de xerrades “ha sigut d’utilitat per als responsables de comunicació de les comissions” Aquest dissabte, el Centre Cultural i Esportiu La Petxina de València ha acollit la segona jornada del curs de gestió de la Comunicació Fallera, organitzat per la Delegació de Comunicació de Junta Central Fallera. Unes 70 persones de més de 40 comissions s’han donat cita en una iniciativa que pretén donar les eines necessàries als i les responsables de comunicació de les comissions falleres.
La primera xerrada d’aquesta segona jornada ha estat “Ús del llenguatge no sexista”, impartida per la periodista i coautora del Manual d’Estil per al Tractament de la Violència Masclista i el Llenguatge Inclusiu als Mitjans de Comunicació de la Unió de Periodistes, Anna Gimeno, qui ha destacat la importància de l’ús del llenguatge no sexista “perquè construeix una realitat i una manera de veure el món”. A més, ha celebrat que les Falles “han fet avanços i estan posant en valor la igualtat i l’ús del llenguatge inclusiu”. No obstant això, ha apuntat que el llenguatge sexista “silencia les dones, invisibilitza la seua presència i contribueix a assolir la cultura masclista i amb ella la desigualtat i la discriminació”.
La segona xerrada, dividida en tres blocs, s’ha centrat en el llenguatge inclusiu, i ha estat protagonitzada per Aitor Orozco (Fundación Osga Reintegra), Paz Vila (Federación Helix) i Miguel Ibor (director ONCE Alzira) i Regina Bonet. Tots quatre han abogat en la importància d’adequar el missatge al receptor perquè, segons han advertit, “amb una mateixa paraula podem integrar i excloure”. Així, han explicat maneres de fer la informació accessible a les persones sordes, cegues i sordcegues, com subtítols o codis QR. “No som ‘víctimes de’, hem de llevar-nos eixe costum. Culturalment o socialment, ens costa molt establir uns nous criteris a l’hora d’expressar-nos adequadament”, han remarcat.
El marc legal de la comunicació també ha tingut el seu espai al curs de gestió de la Comunicació Fallera de Junta Central Fallera. Així, a la tercera xerrada, l’assessor de protecció de dades de JCF, Rafa Martínez Corchero, ha explorat la part legal de la comunicació.
Finalment, l’última xerrada ha estat la “Comunicació fallera 2.0”, dividida en dos parts. La primera d’elles ha estat impartida pel delegat de Comunicació de JCF, Emilio Pacho, i el secretari de Comunicació de JCF, Nacho Fuertes, els qui han explicat a les comissions la Comunicació de Junta Central Fallera, així com els seus objectius, estratègies, planificació i organització de grans esdeveniments. Els dos han remarcat la importància de tindre una bona organització amb tot l’equip que gestiona la comunicació i les xarxes a les comissions. “Les xarxes són un treball de fons”, han assenyalat. En la segona part de la xerrada, Amparo Martí, Pepa Gómez i Olga Salguero han abastat la comunicació fallera des del punt de vista de les comissions. Així, han afirmat que la comunicació “ha de solucionar problemes, no generar-los” i han apuntat que “l’estratègia és la clau, tant del projecte de la falla com d’allò que contem”.
La vicepresidenta tercera de Junta Central Fallera, responsable de les àrees de Comunicació, Solidaritat i Inclusió, María Tomás, ha mostrat la seua satisfacció amb el resultat del curs. “Per les opinions que hem rebut, les i els assistents estan molt agraïts i pensen que l’exposat en les dues jornades de xerrades els serà d’utilitat en les seues comissions. Esperem que aquesta edició siga la primera de moltes i esperem també el feedback de la gent a través del nostre correu electrònic medios@fallas.com, per a així poder saber el que hem de tindre en compte en el futur”, ha destacat. En aquest sentit, ha agraït a les i els ponents i “a totes i tots els que, en aquests temps de pandèmia, han volgut participar en aquest curs”. “Tant de bo entre tots fem de la comunicació fallera una mica més gran del que ja és”, ha finalitzat.
[widgetkit id=”2946″]