Skip to main content

La Falla Jerònima Gal·lés – Litògraf Pascual Abad ha guanyat la categoria Amstel Radler, mentre que la Falla Pintor Salvador Abril – Peris i Valero-Doctor Sumsi s’ha fet amb el premi en la categoria Amstel Or 0,0 i la Falla Corretgeria – Banys del Pavesos ha vençut en la categoria Amstel ‘Hecha en València’. A pesar que les Falles 2020 van haver de cancel·lar-se i de l’extraordinari que està resultant enguany, Amstel ‘Hecha en València’ manté el seu compromís amb la societat valenciana i ha volgut seguir avant amb la tercera edició dels ‘Premi Amstel Uneixes Falles de Categoria’, suspesos des de març. Ara, a través del seu lliurament i sobretot en aquests moments, la cervesera llança un missatge general d’esperança i mostra el seu suport al món faller. 
Aquests guardons, que sostenen que totes les Falles són especials, creixen en 2020 malgrat les circumstàncies: compten amb tres categories i la seua dotació en metàl·lic ascendeix a 10.000 euros per a cadascuna, a més de la donació de producte per als finalistes. És la contribució amb la qual Amstel vol premiar el sabor de fer-lo bé, reconeixent la gran labor de les comissions festeres en la conservació i el seu impuls de les tradicions, així com la seua faceta vertebradora del teixit social i cultural a la ciutat. Un paper que, a més de fer especials a totes les falles, les fa necessàries.
UN MISSATGE DE SUPORT I ALÉ A LA COMUNITAT FALLERA
Les candidatures es van presentar al març davant un jurat compost per Pablo Mazo, Director de Relacions Institucionals per a HEINEKEN Espanya en Llevant; Boro Peiró, periodista especialitzat en Falles; Marina Civera, Fallera Major de València 2019; Cris Calatrava, Cort d’Honor de la Fallera Major de València 2014; i el mestre pirotècnic Ricardo Caballer.
Ara, ajustant-se al nou context, l’anunci i lliurament dels ‘Premi Amstel Uneixes Falles de Categoria’ s’ha fet a distància, com pot veure’s en un emotiu vídeo sota el lema #VOLVERÁN, gravat amb totes les mesures de seguretat sanitària que requereix la pandèmia.
El seu protagonista és Amparo Aliena, una valenciana de 90 anys pianista i amant de la pintura, que recorda la seua infància lligada a aquestes celebracions populars, gaudint de l’art i la música que prenia la carrers. De la seua etapa com a fallera, va aprendre que la renovació és l’esperit constant d’una festa que cada any és diferent, però l’essència del qual sempre roman.
La seua experiència vital, com la de molts majors valencians, li ha permés aconsellar als representants de les comissions guanyadores del premi d’Amstel, que també participen en l’enregistrament. Un missatge de suport i alé al qual se suma Amstel, convidant a tindre al cap que aquesta etapa passarà i tornaran les celebracions quan siga el moment adequat i segur per a tots els ciutadans.
DEU FINALISTES ENTRE MÉS DE CENT CANDIDATES I NOMÉS TRES GUARDONADES EN UNS PREMIS QUE PLASMEN EL COMPROMÍS D’AMSTEL AMB LES FALLES
Més de 100 comissions es van inscriure en la tercera edició dels ‘Premi Amstel Uneixes Falles de Categoria’, dels quals van eixir 10 finalistes i, finalment, tres guanyadores. Una és la Falla Jerònima Gal·lés – Litògraf Pascual Abad, en reconeixement a la seua forta aposta per una de les tradicions més arrelades en la festa: la música. Presumeixen de ser l’única comissió amb una delegació dedicada a aquest aspecte i des de fa 25 anys tenen la seua pròpia banda. Per a nodrir-la, han creat una escola de música i organitzen un programa de concerts al llarg de tot l’any.
La il·lusió i l’esforç amb els quals fomenten el talent i l’estreta relació entre la música i les falles, els ha fet mereixedors del guardó de Amstel en la categoria Radler, ’A la falla més motivada’. El jurat ha destacat la seua capacitat per a haver aconseguit fer una cosa única, amb els seus recursos i el compromís de tots els seus fallers. Van quedar finalistes la Falla Barraca-Columbretes i la Falla Dr. Pesset Aleixandre-En Guillem Ferrer.
Una altra de les guanyadores ha sigut la Falla Pintor Salvador Abril – Peris i Valero-Doctor Sumsi, coneguda com ‘El 48’ i destacada per la seua vertadera passió per la pólvora, un altre dels elements fonamentals de la festa valenciana. Des de fa més de 25 anys, els quatre dies grans de festa es dispara una mascletà diürna amb el mateix pirotècnic, Juanmi Ferrando. Però també hi ha un tret nocturn i una tronà, tirada íntegrament pels fallers. A més, involucren a les noves generacions amb una divertida bombetà.
Tot aquest treball per a cultivar la tradició pirotècnica els ha fet rebre un dels guardons de la cervesera en la categoria Amstel OR 0,0, que buscava una comissió per a la qual el foc fóra un element principal, com ho és en el procés d’elaboració d’aquesta cervesa. Han sigut finalistes la Falla Andrés Piles Ivars-Salvador Tuset, la Falla Pintor Stolz-Burgos i la Falla Escalante Marina.
El palmarés es completa amb la Falla Corretgeria-Banys del Pavesos. Amb 150 anys d’història, aquesta comissió té la seua seu en el cor de la ciutat, als peus del Miquelet. Va plantar el seu primer monument en 1871 i, malgrat la pèrdua de veïnat en el barri, conserva activa a la seua comissió, amb membres que es mantenen fidels a aquesta falla des de fa generacions i miren amb decisió al futur.
El jurat ha valorat el seu estil genuí i la il·lusió per conservar les celebracions en el centre històric de la ciutat, atorgant-los el guardó en la categoria Amstel Feta a València. L’objectiu d’aquest premi era reconéixer a una comissió amb caràcter 100% valencià, com la recepta d’aquesta cervesa, capaç de superar moments de crisis i de reunir fallers de diferents edats treballant junts per un projecte que tornara als orígens de la festa. Van ser finalistes la Falla Carrera Malilla- Enginyer Juan Benlloch i la Falla Vidal de Canyelles-Sánchez Coello.
Aquestes tres comissions premiades s’uneixen a les que van rebre el premi de Amstel en anteriors edicions d’aquests guardons, nascuts en 2017 com a mostra de la seua sensibilitat amb la cultura i tradició valencianes.
Com a única gran cervesera que elabora els seus productes a la Comunitat Valenciana, l’arrelament de Amstel es remunta a l’antiga fàbrica del Cabanyal en els anys 50. Des de llavors ha evolucionat al costat de la societat valenciana. Hui dia les seues instal·lacions s’han traslladat a Quart de Poblet, aposten per les energies renovables elaborant les seues cerveses amb el poder del sol i generen 350 ocupacions directes, a més d’uns 12.500 indirectes.
Una realitat de presència i treball diari a la regió que li ha portat a empatitzar amb el moment que travessen els col·lectius i professionals vinculats a aquestes festes, tractant de llançar-los amb el lliurament d’aquests premis un missatge de suport i esperança.

[widgetkit id=”2950″]