Skip to main content

L’Ajuntament de València demana a la Conselleria de Sanitat que no es discrimine el món faller i li done “el mateix tracte que a la resta de sectors” en la desescalada

By 28/06/2021September 30th, 2024Notícies6 minuts de lectura

L’alcalde urgeix a la Conselleria a concretar la normativa sobre les Falles de 2021 L’alcalde de València, Joan Ribó, ha realitzat hui “una demanda formal a la Generalitat i la Conselleria de Sanitat perquè tracte el món faller igual que la resta de sectors i sense discriminació, que és com se senten les comissions falleres respecte de la resta d’àmbits, en esta desescalada. Demane, per tant, un tracte coherent, respecte de la resta de sectors socials i econòmics”. Ribó s’ha reunit este matí amb representants de la Interagrupació de Falles i de les juntes locals de la Comunitat Valenciana, i ha exigit que les autoritats autonòmiques concreten de manera urgent les disposicions i la normativa de cara a la celebració de les Falles de 2021 el pròxim mes de setembre, “perquè preparar unes falles, encara que siguen tan singulars com les d’enguany, no es fa de hui per a demà: hi ha molts sectors implicats.
Com a mesura preventiva des de l’Ajuntament, Ribó ha anunciat que la Junta de Govern Local aprovarà divendres que ve una moció d’Alcaldia que prescriu a tots els servicis municipals “que donen prioritat als permisos d’activitats de cara a les pròximes festes de Falles”. Tal com ha recordat l’alcalde, els funcionaris de l’Ajuntament “no poden aprovar els permisos si no tenen unes normes de la Generalitat, que és l’autoritat competent; per tant és imprescindible que tot es pose en marxa de manera clara”. “És necessari –ha afegit el primer edil- que en una setmana com a màxim tinguem clares les normes, ja que si ara mateix es demanen permisos, estem obligats a denegar-los perquè estem sotmesos a les normes antigues. Però mentrestant, veiem la contradicció que hi ha activitats de tota mena amb presència de molta gent (concerts, actes esportius…) i en canvi, per al món faller, no. I això no té cap sentit”.
L’alcalde Ribó, acompanyat del regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, s’ha reunit este matí amb una representació de tot el col·lectiu faller de la Comunitat Valenciana, que suma a més de 250.000 persones: han pres part en la trobada Guillermo Serrano, president de la Interagrupació de Falles de València; Francisco Martínez, representant de les Falles de la Comunitat Valenciana sense Junta Local; Martín Martínez, president de la Junta Local Fallera de Lliría, i representant de la Confederació Intercomarcal del Camp del Túria i l’Horta Nord; i Ferran Martínez, representant de la Delegació de Juntes Locals de la Junta Central Fallera.
Després de la trobada, l’alcalde ha atés els mitjans de comunicació, i ha assenyalat com a exemple gràfic, “la discriminació que suposa que una junta fallera haja d’anar a sopar a un bar perquè en el bar sí que està permés, però no ho està en el seu casal. Això no té sentit”, ha afirmat. A més, Ribó ha recordat que precisament el passat cap de setmana s’han realitzat els cursos de coordinador de covid per al sector faller, una formació a la qual han assistit 900 persones, “i això és una cosa que no s’ha fet en altres sectors de la ciutat”. Ribó ha lamentat el “tracte diferent, discriminatori, cap al món faller respecte a la resta”; i ha demandat “que es tracte igual al món faller que a la resta de sectors. L’alcalde ha destacat que no s’ha registrat cap cas de contagi en el món de les falles, “que s’ha comportat d’una forma totalment responsable”
Com han de ser les Falles de 2021
Ribó ha alertat que “estem aproximant-nos a setembre; agost és un mes complicat, i per això necessitem urgentment normes sobre com fer les pròximes festes de Falles en la primera setmana de setembre”. “Demanem a la Conselleria que es pronuncie ja i que concrete totes les qüestions: com han de ser les carpes, tancades o obertes; com s’han de fer les cercaviles; com establir la neteja; com plantejar la seguretat…”
El regidor Galiana ha continuat esta argumentació i ha afirmat que “el que estem demanant és coherència en les actuacions”, i ha assenyalat la incongruència que “els fallers hagen de fer les seues juntes en els bars perquè no poden fer-les en els seus casals”. “La Conselleria ha establit que les Falles siguen al setembre, però les Falles no es fan d’un dia per a un altre, no es trauen al carrer i es planten, sinó que comporten un treball de l’àmbit faller i de l’àmbit administratiu molt important; i això requereix el seu temps”.
El regidor ha manifestat el seu desig que en la reunió de la Interdepartamental convocada per a demà “per fi s’òbriga la mà amb coherència i que la Conselleria es pose les piles i concrete la normativa. Les Falles són un suport al món de la cultura, la indumentària, la pirotècnia, floristes, bandes de música… però sí no tenim la certesa i la seguretat de com fer les coses, no hi haurà indumentària, ni artistes ni res”.
Finalment, en nom del sector faller ha intervingut el president de la Interagrupación de falles de València, Guillermo Serrano, qui ha assegurat que el món faller “té un cert cabreig”. “Jo, com a faller, no puc estar en un casal; però com a ciutadà sí que puc estar en un bar: és a dir, hi ha una discriminació entre el meu jo ciutadà i el meu jo faller”, ha denunciat. Serrano ha explicat que l’única intenció del món faller és “treballar per a poder fer les Falles; que els diferents ajuntaments de la Comunitat Valenciana puguen tirar endavant amb els permisos; i que les Falles que han decidit plantar tinguen les facilitats necessàries. El món faller ha fet un esforç enorme per a poder portar les festes a setembre perquè és un compromís amb la nostra societat, un compromís econòmic que és vital per a la ciutat de València i per a la resta de ciutats de la Comunitat; i l’única cosa que demanem a les institucions és que ens ajuden, que no ens posen pedres en el camí”. Serrano ha conclòs assenyalant que “les Falles no poden ser un problema, sinó una solució”.