Skip to main content

Un gran àngel sostenint una esfera canviarà de color en funció de la concurrència de persones en l’espai Un estilitzat àngel amb cara amable contempla als visitants de l’Exposició del Ninot 2021, en La Base de la Marina de València. Però, encara que ho sembla, no és una peça més de la mostra. L’ ‘Angelet’ és un ‘ninot intel·ligent’ (o ‘art intelligent’) que integra un nou sistema de control d’aforaments, basat en intel·ligència artificial, per a garantir la seguretat de les persones. Es tracta d’un projecte pilot desenvolupat conjuntament per les startups Valua i AI-Vision, que permet una completa personalització i integració en aquells espais o esdeveniments, tant públics com privats, on puga implantar-se en el futur.
Aquesta iniciativa conjunta ha sorgit en el marc de l’acceleradora pública de triple impacte Col·lab, en el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València i s’instal·larà, també, en algunes de les Falles més visitades durant la celebració d’aquestes festes, de l’1 al 5 de setembre.
Carlos Galiana, regidor d’Innovació de València, ha destacat “la sort que tenim a la nostra ciutat, perquè hi ha molta gent amb enorme talent i moltes ganes de buscar noves solucions que milloren la vida de totes les persones. El fet d’acollir startups bolcades en innovació social en Col·lab de Las Naves permet que sorgisquen iniciatives tan útils i, al mateix temps, tan unides a la nostra terra com aquesta”.
En concret, el ninot incorpora la tecnologia d’AI-Vision, un dispositiu que processa imatges en moviment amb Intel·ligència Artificial (AI) per a previndre aglomeració de persones i garantir el distanciament social en espais públics i privats.
Ha sigut elaborat per Estudio Chuky, vinculat a Valua, entitat la missió de la qual és posar en valor l’ofici d’artista faller oferint projectes artístics i creatius amb alt valor afegit per a entitats, empreses o particulars, com per exemple ninots personalitzats.
L’àngel, de més de tres metres d’altura, està dotat d’una cambra i sosté una esfera a les seues mans, que va canviant de color en funció de l’afluència de persones en la zona de la Secció Especial, on dóna cobertura de la imatge, amb tons que van des del verd, si la situació és òptima, passant pel groc, si augmenta l’afluència, fins al roig intens, en cas d’excés d’ocupació.
Aquest sistema d’alertes s’adaptarà a les necessitats de cada espai o esdeveniment, amb fórmules de comunicació directa amb l’organització o equips de seguretat, a través de missatges.
“Hi ha una necessitat real de crear espais més segurs i, gràcies a eines com la nostra, es podrà garantir la seguretat de les persones, adequant el nostre dispositiu a les necessitats del projecte. L’eina consisteix en un dispositiu que treballa com un ordinador de dimensions reduïdes on, mitjançant sensors, captem dades d’ocupació en un espai determinat. Mitjançant algoritmes de visió artificial basats en xarxes neuronals, som capaços de detectar aglomeració de persones en una zona concreta i previndre riscos”, detalla Justo Bataller, cofundador d’AI-Vision.
Eina de recollida d’informació estadística
Els responsables del projecte detallen que el nou sistema desenvolupat conjuntament té una segona utilitat: la recopilació d’informació estadística. Entre altres dades, permet saber quantes persones passen per un determinat espai, quins itineraris segueixen o si existeix concentració en un punt determinat.
“Aquesta informació permet tant dissenyar estratègies de gestió dels espais, com comptar amb dades reals que poden ser utilitzats amb finalitats comercials o publicitaris, en el seu cas. Tot això, sense gravar imatges en les quals s’identifique a les persones per a garantir el compliment estricte de les normatives de privacitat i protecció de dades”, explica Xavi Serra, cofundador de Valua.
Valua i AI-Vision compten amb un punt d’informació sobre el projecte en l’Exposició del Ninot, pròxima a l’ ‘Angelet’. Després de les proves pilot en Falles, les startups iniciaran la fase de comercialització d’aquest sistema.