Skip to main content

Este és el resum de l’Assemblea de presidentes i presidens de falla del mes de novembre de 2021 Acta de l’Assemblea General Ordinària de Presidents i Presidentes de Falla celebrada a la sala Jubiocio de Benicalap el dilluns 29 de novembre del 2021 a les 20.30 hores amb la presidència del Sr. Carlos Enrique Galiana Llorens, com a Secretària General la Sra. Carmen Blasco Lucas, i amb l’assistència dels representants de les comissions falleres relacionats al marge d’acord amb els punts de l’orde del dia establits en la convocatòria.
Abans del començament de l’Assemblea intervé el delegat del sector de Campanar José-Vicente Lahuerta Embuena. Demana que es vote llevar de l’orde del dia els punts 4 i 5 perquè. Considera que primerament han de ser debatuts i votats pel Ple, com diu el Reglament Faller. La Presidència li respon que la competència de confeccionar l’orde del dia li correspon al President. En el passat Ple, va anunciar que s’emportarien a Assemblea els esmentats punts, Si quan es tracten, l’Assemblea decidix que no passen a votació, no passaran. Intervé novament el delegat per a manifestar que el Reglament Faller, en l’article 56.4, permet que es modifique l’orde del dia abans del seu inici, si així es vota. També li remet a l’article 62 relatiu als actes fallers i a la seua aprovació. La Presidència li torna a dir que en el Ple es va tractar. Es va dir que es passaria a l’Assemblea. A més, es va debatre el tema. Diu que no s’està aprovant el programa faller. Li explica que planteja una votació per a saber què pensa l’Assemblea però el que es votarà en una altra sessió, tant en el Ple com en l’Assamblea, és el programa dels actes fallers. Si no es vol votar, no es votarà però no es pot negar la legimititat de la Presidència de plantejar eixe debat. Torna a intervindre el delegat per a indicar que demana que es complisca el Reglament Faller. Diu que té dret que hi haja debat en el Ple.
Aprofita per a dir que s’incomplix sistemàticament el Reglament, des de fa molt de temps. Encara que ara es planteja la seua reforma, cal reconéixer que és exemplar. La Presidència li llig el punt de l’acta del Ple passat on s’esmenta que va haver-hi debat dels punts 4 i 5. Diu que, si es decidix no votar, no es votarà. L’únic que es pretén és conéixer el parer de l’Assemblea, abans de confeccionar el programa de Festejos i que siga votat pel Ple i per l’Assemblea. El delegat diu que és una pena que el Ple només siga informatiu i no siga un espai de debat. Ell no es fixa en el contingut dels punts 4 i 5 sinó en la forma i el procediment pel qual s’han plantejat. Considera que cada any ha perdut poder el Ple i no es tenen en compte les funcions que li assigna el Reglament Faller. No es respecta el Reglament Faller. Posa com a exemple el fet que hi haja dos secretàries generals o que es nomenen determinats càrrecs. Finalment la Presidència li contesta amb quatre afirmacions: 1) L’orde del dia el redacta la Presidència 2) El debat i la votació dels punts es realitza si vol l’Assemblea 3) Els punts 4 i 5 es van debatre en el passat Ple i fins i tot alguns membres van fer preguntes 4) El debat és oportú perquè després es realitze millor el programa d’actes per part de la delegació. En resum, amb tot açò, només es desitja preguntar prèviament l’opinió dels presidents i de les presidentes.
 
PRIMER PUNT – APROVACIÓ, SI ESCAU, DE L’ACTA ANTERIOR
La persona representant de la comissió fallera núm. 100 (Arquebisbe Olaechea – Sant Marcel·lí) intervé per a indicar que en el segon paràgraf del punt quint no es reflectix el que va dir la Presidència. No va manifestar que portaria a l’Assemblea “dos opcions de congrés consensuades” sinó que va posar-ne exemples. Es va dir que es podrien presentar tantes opcions i propostes com es desitgen. La Presidència contesta que no presentarà ni realitzarà propostes de com realitzar el congrés faller. Ell llegirà les propostes que li arriben.
Posteriorment, després d’ateses eixes modificacions, l’acta és aprovada per assentiment.
 
SEGON PUNT – INFORME DE PRESIDÈNCIA
La Presidència informa que el Consell Rector de JCF va aprovar inicialment el pressupost per a l’any vinent. La quantitat consignada és de 2.676.050 euros. Suposa un augment del 16´4% respecte a l’any passat, ja que va ser una anualitat en la qual es va retallar a conseqüència de la pandèmia. També significa un 5,3% més que en 2019. L’Ajuntament posarà 2.400.000 euros de la quantitat total. Quan s’aprove definitivament s’informarà.
S’enviarà una comunicació relativa al nou acord aconseguit per a renovar el conveni amb la SGAE. L’any 1990 es va fer el primer conveni de col·laboració i en el 2017 es va signar l’últim. Este actualitzava i ampliava la col·laboració entre tots dos entitats. Tenia vigència fins al 31 de desembre del 2021. Les condicions són les mateixes que l’anterior. Cobrix els actes organitzats per JCF i per les comissions integrades en JCF, tant durant les festes falleres com durant la festivitat de Sant Joan. Les comissions falleres només pagaran únicament els drets d’autor dels actes extraordinaris que puguen organitzar. Estes, per a beneficiar-se de les tarifes bonificades aplicades a JCF per als actes extraordinaris que puguen organitzar, cal que s’adherisquen al conveni mitjançant la subscripció del document d’adhesió que s’acompanya i que s’enviarà. Per eixe motiu, cal que es torne firmat.
El termini per a la presentació de la documentació relativa a la subvenció de falles va finalitzar però 138 comissions falleres l’han entregada malament. Això suposa que s’endarrerix la tramitació necessària perquè les comissions la cobren. S’intentarà pagar a les que l’han tramitada correctament. Prega que, aquelles que han d’esmentar la documentació presentada, ho facen el més ràpidament possible.
La subvenció al transport del taller al carrer d’aquelles falles que es van retirar a causa de la suspensió de les falles per març de 2020 s’està tramitant. S’està observant que algunes d’elles aporten unes factures molt més elevades per a transportar-les del taller als carrers que d’aquests al taller. Posa com a exemple que el pressupost que es va dedicar per a pagar el transport dels carrers als tallers, pagat per TRACSA, va ser de 65.000 euros. Ara com ara, el total de la quantitat econòmica de les factures presentades per 10 comissions és de 53.000 euros. Es demana a les comissions que presenten una diferència gran entre la factura d’un transport i l’altre, que les revisen. Incidix en el fet que la diferència és notable en alguns casos. S’intentarà pagar-la prompte.
Ha eixit la normativa perquè es puguen sol·licitar els permisos per a les activitats. Es poden presentar fins al 31 de desembre. Enguany la novetat és que la regidoria de Cultura Festiva assumix la tramitació de les xurreries per a les Falles de 2022 i no la regidoria de Domini Públic. D’eixa manera, es volen simplificar els tràmits.
El cap de setmana passat es va iniciar el programa d’actes del V Aniversari de la Declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Les activitats conclouran el 30 de novembre a l’Ajuntament amb l’acte institucional. Felicita la delegació de Patrimoni pel treball realitzat.
El curs CRE 2021-22 es realitzarà per desembre. La inscripció es podrà realitzar fins al 9 de desembre.
Es comunica que s’ha nomenat com a nou delegat de Mitjans de Comunicació a Nacho Fuertes Gómez-Cencillo (comissió fallera antiga senda Senent – Albereda) i com a secretària a M. Amparo Martí Beneito (comissió fallera Joaquim Costa – Borriana). Deixa el càrrec de delegat Emilio Pacho Sorlí (comissió fallera Sant Ignasi de Loiola – Jesús i Maria).
Les exaltacions de les Falleres Majors de València seran el 22 i 23 de gener al Palau de Congressos. Els mantenidors seran Miguel Prim Sorribas per a la Fallera Major de València i Salvador Doménech Montoliu per a la Fallera Major Infantil de València.
La reunió que ha de tindre amb el president de l’Agrupació de la Seu – la Xerea – el Mercat relativa al conflicte generat per la nova regulació de l’entrada de vehicles a Ciutat Vella s’ha ajornat a després del 8 de desembre, ja que el regidor es troba fora de la ciutat.
 
TERCER PUNT – INFORME DE VICEPRESIDÈNCIES
La vicepresidenta 1a de l’àrea de Festejos i Actes Oficials Cristina Estévez Mariñas exposa que la marató de futbolí es realitzarà l’11 de desembre en el casal de la comissió fallera Sagunt – pare Urbano. Els concursos de play-back de majors se celebren el 16 de desembre en la categoria individual i el 22 de desembre en les categoria de grup. Serà a la Sala Canal. Es va celebrar una reunió amb les comissions falleres per a preparar les bases de la Cavalcada del Ninot del 2202. Esta setmana se’n realitzarà una altra. El II Campionat de Canut es farà a la fi del mes de gener.
La vicepresidenta 3a de les àrees de Mitjans i Comunicació, Solidaritat i Inclusió María Tomás López ha recordat que l’11 i 12 de desembre se celebrarà la segona edició del Curs de Comunicació Fallera. Es vol realitzar en la seu de JCF. Depén de les persones inscrites es realitzarà allí o en un altre lloc. Ja estan obertes les inscripcions.
 
QUART PUNT – DEBAT I APROVACIÓ SI ESCAU D’AVANÇAMENT HORARI CREMÀ FALLES 2022
La Presidència exposa que si no es vol obrir este debat, no es realitza. En el reglament no especifica els horaris de les activitats. Per tant, pot tractar-se i modificar l’horari de la Cremà de les falles. L’horari que es va aplicar en les activitats falleres del mes de setembre considera que va donar bon resultat. Ell vol saber l’opinió de les comissions falleres, abans de confeccionar el programa d’actes del 2022.
La persona representant de la comissió fallera núm. 249 (plaça Segòvia – Dr. Tomàs Sala) proposa que no es vote una opció horària tancada sinó una franja d’hores.
La persona representant de la comissió fallera núm. 100 (Arquebisbe Olaechea – Sant Marcel·lí) exposa que el Reglament Faller no diu res dels horaris dels actes. Ho posa en el Programa d’actes que s’aprova cada any. Per tant sí que es pot modificar. També diu que no hi ha falla que no haja flexibilitzat l’horari de la Cremà de la falla, ja que no totes les comissions acaben cremant a la mateixa hora. A la seua falla li ha tocat en alguna ocasió cremar a les quatre de la matinada o la dels infantils a les onze i mitja de la nit. La seua falla votarà que sí a l’avançament de l’horari de la Cremà de les falles. La Presidència respon que l’horari de la Cremà de les falles ha de ser comú per a totes les comissions, encara que que cal ser flexible perquè cal esperar l’arribada dels bombers en alguns casos o per altres motivacions que poden sorgir. Exposa que, si s’avança l’horari de la Cremà, també l’haurà de fer el dispositiu de neteja i de bombers.
La persona representant de la comissió fallera núm. 276 (Carrera Malilla – illa Cabrera) exposa que abans de decidir caldrà dir si es vol votar o no. Després, si es diu que sí, es podrà entrar en el debat. No s’ha donat l’opció que es pronuncie primerament l’Assemblea. La Presidència proposa que es passe a la votació.
La persona representant de la comissió núm. 289 (Isabel la Catòlica – Ciril Amorós) exposa que, com que el delegat del sector de Campanar José Vicente Lahuerta Embuena s’ha queixat perquè les propostes han d’aprovar-se primer en Ple abans d’arribar a l’Assemblea, que es faça més fàcil i que es diga consulta o votació consultiva dels punts 4 i 5 per a evitar problemes. La Presidència respon que no té cap problema i el vol accelerar la gestió de la la programació d’actes de falles. L’únic que desitja és conéixer l’opinió dels presidents i de les presidentes, abans de confeccionar la programació. No obstant això, entén que qualsevol punt que aprove l’Assemblea sobirana serà refrendat pel Ple.
La persona representant de la comissió fallera núm. 100 (Arquebisbe Olaechea – Sant Marcel·lí) exposa que que cal respectar el que ha dit el delegat del sector del Campanar. Té dret a intervindre. No obstant això, pensa que eixa intervenció s’havia d’haver realitzat en el Ple. També pensa que, si s’aprova ací la votació, el Ple no podrà votar en contra del que diguen els presidents i les presidentes. No creu que s’haja de votar si es vota o no es vota.
La Presidència va dir en el Ple que es realitzaria una consulta a l’Assemblea. Primer pregunta si algú no li pareix bé que es plantege la consulta. Després es realitza. El resultat és el següent:A favor del canvi de l’horari de la Cremà: 172 votsEn contra del canvi de l’horari de la Cremà: 52 votsEn blanc: 18 votsTotal de vots: 232Total d’assistents: 258
La Presidència, després de la consulta, li comunica a la vicepresidenta 1a de Festejos i Actes Oficials Cristina Estévez Mariñas que tinga en compte el resultat per a la confecció del programa d’actes.
 
QUINT PUNT – DEBAT I APROVACIÓ SI ESCAU DE MANTINDRE UN MATÍ PER A LA REALITZACIÓ DE L’OFRENA
La Presidència exposa que, l’experiència de la realització d’una de les sessions de l’Ofrena al matí per setembre, li fa plantejar-se la possibilitat de continuar amb ella l’any 2022. És una fórmula per a acabar més prompte. Algunes comissions van quedar contentes amb eixa possibilitat. Per eixa raó, es consulta a l’Assemblea perquè opine. Apunta que, si isquera que sí la consulta, caldria pensar com reorganitzar la rotació de la desfilada de les comissions.
La persona representant de la comissió fallera núm. 300 (Santa Maria Micaela – Martí l’Humà) exposa que la proposta que hui es consulta va arribar dissabte a la nit. Pensa que amb eixa urgència de temps, i sense haver-ho consultat prèviament a la comissió, no té capacitat per a votar hui.
La persona representant de la comissió fallera núm. 64 (Dr. Peset Aleixandre – en Guillem Ferrer) exposa que ell, ja en l’última Assemblea, va proposar que es tancara prompte l’horari de l’Ofrena. Pensa, per tant, que hi ha hagut temps per a plantejar-ho en les comissions. Proposa que les comissions que han de desfilar el 17 o el 18 es podrien presentar primerament voluntàriament per a fer-ho al matí.
La persona representant de la comissió fallera núm. 59 (Ares d’Alpuente – Castell de Pop) exposa que ha vingut en substitució del seu president que ha tingut un ictus. Vol agrair la Presidència i la Junta Directiva que s’hagen interessat per la seua salut. Considera que els honra. Manifesta que no és factible que les comissions falleres de la perifèria desfilen a les 9.00 del matí. Si algunes comissions volen fer-ho voluntàriament perquè es troben en el centre de la ciutat, li pareix bé. Els fallers i les falleres, si s’alcen tard, no podran estar a les 9.00 hores. Per setembre era acceptable però ara no. Creu que ha d’imperar el sentit comú. El vot de la seua comissió serà negatiu. Finalment manifesta que espera que no s’oblide el tema de la subvenció a les activitats relacionades amb la pólvora. La Presidència desitja que es recupere prompte el President. Respecta el vot negatiu.
La persona representant de la comissió fallera núm. 50 (Corretgeria – Bany dels Pavesos) realitza dos reflexions. La primera és que l’acte de l’Ofrena no s’acaba sempre tard. Els anys que s’ha organitzat bé ha acabat prompte i en l’hora prevista. Així que hi ha la possibilitat d’organitzar-la amb fluïdesa i bé. La segona és que la jornada matinal destorba la realització d’activitats de les comissions del Centre.
La persona representant de la comissió fallera núm. 107 (Bilbao – Maximilià Thous) manifesta en primer lloc que no és viable la realització d’una sessió matinal de l’Ofrena perquè el 18 de març al matí és l’acte d’homenatge a Maximilià Thous. També considera que és difícil que les dones comencen a vestir-se a les 6 del matí per a arribar prompte a l’acte de l’Ofrena. A més, cal tindre en compte que els balls en les comissions acaben tard i no pot fer-se tant al matí l’Ofrena.
La persona representant de la comissió fallera núm. 82 (Olivereta – Cerdà i Rico) manifesta que la proposta ha arribat tard. No s’ha pogut debatre en la seua comissió. Si s’haguera redactat d’una altra manera la proposta, es podria estudiar. També proposa que desfilen al matí les cases regionals o els pobles convidats abans que les comissions falleres. La Presidència respon que a la JCF i a l’Ajuntament els pareix bé que es faça una sessió de l’Ofrena al matí i també els pareix bé que no es faça al matí. Si planteja la consulta és perquè hi ha presidents i presidentes que li ho han dit. Per setembre, es va realitzar una jornada al matí i els fallers i falleres van participar. Les dones, els xiquets i les xiquetes van assistir.
La persona representant de la comissió fallera núm. 205 (Nord – Dr. Zamenhof) exposa que des del primer moment que es va plantejar la possibilitat de la sessió matinal de l’Ofrena, els mitjans de comunicació van dir que la proposta agradava les comissions falleres. No sap a quines comissions. Troba inviable la seua realització. Creu que repercutirà en les baixes del cens infantil. Vol saber, si ix que no la consulta, si es continuarà plantejant la possibilitat d’una tercera sessió de l’Ofrena. Per setembre, va eixir que si es fera al matí per necessitat. La Presidència respon que, si l’Assemblea es mostra en contra de la proposta, no té sentit que en el Programa d’activitat falleres que ha de votar l’Assemnlea i el Ple es reculla la sessió matinal. L’objectiu de la consulta és escoltar totes les veus. L’Assemblea és sobirana i es farà el que esta diga.
La persona representant d’una comissió exposa que va desfilar al matí per setembre i li va paréixer bé. Li fa llàstima que es valore més anar a un ball que a l’Ofrena. La Presidència contesta que ara es farà la consulta i se sabrà el que volen les comissions.
La persona representant de la comissió fallera núm. 276 (Carrera Malilla – Illa Cabrera) exposa que no està d’acord amb la votació perquè en l’orde del dia diu “si escau” i no s’ha preguntat a l’Assamblea si es procedent tractar-ho. Creu que s’havia de votar si es vol debatre o no el tema. A més, la documentació que es debat s’havia d’enviar juntament amb l’acta. Finalment, diu que la seua comissió fallera va desfilar al matí pel mes de setembre. Pensa que les persones que volen vestir-se ho fan independentment de l’hora en la qual s’hagen gitat.
La persona representant de la comissió fallera núm. 68 (Conserva – Berenguer Mallol) exposa que s’ha dit que, abans de votar, es tinga en compte la possibilitat que desfilen al matí les entitats convidades. Vol saber si es tindrà en consideració eixa proposta. La Presidència respon que el fet de realitzar una tercera jornada és independent de quan desfilen les entitat convidades. La vicepresidenta 1a de Festejos i Actes Oficials Cristina Estévez Mariñas contesta que la desfilada de les entitats convidades no retarda l’Ofrena, ja que desfilen al final amb les Falleres Majors. Tampoc solucionaria res, ja que no suposen un gran nombre de persones.
La persona representant de la comissió fallera núm. 261 (Grup A.Rueda) exposa que li va agradar l’horari al matí per setembre perquè els casals tancaven a les dotze de la nit. Però, per març, se suposa que serà diferent. Els casals tancaran tard i per tant alçar-se a les sis i mitja del matí per a desfilar a primera hora en l’acte de l’Ofrena serà complicat.
La persona representant de la comissió fallera núm. 174 (P. Salvador Abril – Peris i Valero) exposa que la seua comissió va desfilar al matí. Ja fa anys que es demana una tercera via per a desfilar en l’acte de l’Ofrena i ara pareix que ningú se’n recorda, quan es dona la possibilitat de tractar-la, independentment que esta agrade o no. Per una altra banda, diu que alçar-se a les set del matí per a anar a l’acte de l’Ofrena és el mateix que realitzar-ho per a recollir els premis de falla de la secció 7a i desfilar a les nou del matí.També afig que cal tindre present la responsabilitat. S’ha d’estar per a tot. No es pot situar per davant la festa als actes oficials. La Presidència manifesta que el debat relatiu a aquest punt j ‘ha donat. Queden clares les diferents postures. Exposa que ell ha desfilat en l’Ofrena al matí i ha recollit també premis molt al matí.
Seguidament es planteja la proposta. La Presidència comprova que els vots en contra superen de manera generalitzada als vots a favor. Per eixe motiu, com que és una consulta, es decidix no comptabilitzar-los. S’assumix que no hi haurà una sessió de l’Ofrena el matí del 18 de març. L’Ofrena es realitzarà les vesprades del 17 i 18 de març, com es feia anteriorment.
 
SEXT – PRECS I PREGUNTES
Intervenen diverses persones de l’Assemblea.
La sessió s’alça a les 22.24 hores de la qual cosa com a Secretària estenc la present acta amb el vistiplau del President.