Skip to main content

Cinc anys de falles i intel·ligència artificial

By 14/12/2021September 30th, 2024Notícies4 minuts de lectura

La Falla Immaterial presenta el seu ‘Llibret Il·lustre’ en La Nau La Falla Immaterial de la Universitat de València celebra el seu cinqué aniversari amb la presentació del seu ‘Llibret Il·lustre’ en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. La iniciativa, impulsada des de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV) i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, proposa la participació del públic per a unir tradició, intel·ligència artificial i divulgació científica en la creació de la primera falla immaterial de la història.
El ‘Llibret Il·lustre’ es presentarà dimarts, 14 de desembre, a les 19 hores en la Capella de la Sapiència del Centre Cultural La Nau. L’acte comptarà amb la participació de la vicerectora de la Universitat de València, Ester Alba; el subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), Francisco Grimaldo Moreno; i la Fallera Major de València, Carmen Martín Carbonell, entre altres personalitats.
Aquest llibre recull la visió de més de 50 persones (referents de l’àmbit acadèmic, festiu i cultural) sobre el projecte de Falla Immaterial i sobre com ha estat la comunicació amb una intel•ligència artificial fallera, que està molt lluny i al mateix molt a prop del nostre imaginari quotidià. Els organitzadors regalaran a tots els participants aquest ‘Llibret Il•lustre’ que inclou textos acompanyats d’il·lustracions, dissenys i fotografies realitzades al llarg de les diferents edicions del projecte, així com les instal•lacions interactives de la Falla Immaterial que s’han pogut visitar en les exposicions de falles de La Nau dels darrers anys.
La Falla Immaterial va sorgir l’any 2017 com un projecte de ciència ciutadana, metodologia que, a través de la participació altruista del públic en general, elabora projectes d’investigació i genera una cultura científica en la societat. El projecte es posa en marxa com un nou format anònim, obert i dinàmic, el mateix any que es declaren Les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La UNESCO caracteritza el Patrimoni Cultural Immaterial com allò “tradicional, contemporani, viu, integrador, representatiu i basat en la comunitat”.
El projecte ha rebut més de quatre milions d’interaccions al llarg dels cinc anys i ha continuat de forma ininterrompuda la seua activitat al llarg de la pandèmia. La iniciativa uneix la tradició fallera, les xarxes socials i les dades massives per a construir, de manera col•laborativa, la primera falla de la història feta per una intel•ligència artificial. En aquests cinc anys, s’han tractat temes com la participació ciutadana, els objectius de desenvolupament sostenible o el cant tradicional valencià a través de ginys tecnològics com ara l’anàlisi de sentiments, la computació quàntica, o el processament del senyal sonor.
Com funciona la Falla Immaterial
La Falla Immaterial és accessible des de qualsevol dispositiu connectat a Internet a través de la seua pàgina web (fallaimmaterial.com) o en els seus perfils socials (@fallaimmaterial). El públic pot interactuar amb aquests perfils i etiquetar allò que vulguen compartir amb el projecte a través del hastag #fallaimmaterial. Aquesta informació no serà cedida a tercers i el seu ús estarà restringit a l’àmbit científic del projecte.