Tindrà lloc en el Saló de Cristalls del 14 al 20 de juliol Després d’un parèntesi de dos anys (2020 i 2021) obligat per la pandèmia, la Regidoria de Cultura Festiva torna a organitzar la Setmana del Ninot Indultat, que se celebrarà en el Saló de Cristall de l’Ajuntament entre els dies 14 al 20 de juliol. Tal com ha explicat el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, “el Saló de Cristall de l’Ajuntament torna a ser l’aparador perfecte per a exhibir l’art dels nostres artistes fallers i difondre el nostre patrimoni cultural festiu”.
Galiana ha recordat que des de l’any 2015, “el govern de Joan Ribó va obrir a la ciutadania les portes de l’Ajuntament, les portes de la casa de totes i tots els valencians, i que el balcó municipal o el propi saló de cristall són grans atractius que estan visitant milers de persones”. La Setmana del Ninot Indultat se celebra des de l’any 2016, amb la col·laboració especial del Museu Faller de València.
Durant una setmana, les dependències municipals permetran que ciutadania i visitants puguen veure i admirar de prop els ninots indultats l’any 2022 a la ciutat. Com en les anteriors ocasions, al costat dels dos conjunts fallers s’instal·laran uns panells explicatius en diversos idiomes en els quals s’oferirà informació sobre la creació plàstica dels ninots, sobre l’Indult del Foc, les Falles i el Museu Faller. Juntament amb tot això, les persones que s’acosten fins a l’Ajuntament estos dies podran accedir també a nombroses dades específiques sobre els ninots indultats de 2022. L’horari de visita serà l’habitual d’accés públic en el Saló de Cristall.
Tal com ha assenyalat Carlos Galiana, amb esta iniciativa es pretén realitzar una bona pràctica de difusió del patrimoni cultural faller, amb especial incidència en la importància de la falla, de les comissions i del treball artístic dels artistes fallers, que són l’eix central de la festa. L’exposició vol destacar el protagonisme dels ninots indultats 2022, que passaran a formar part del Museu Falles de València a partir del dia 21 de juliol, quan tindrà lloc l’acte oficial de lliurament del conjunts.
Fantàstika Indumentària i Mare Mòbil
El ninot indultat gran és obra de l’artista faller Carlos Carsí, modelat per Sergio Penadés, de la comissió L’Antiga de Campanar, de la Secció Especial, sota el lema Fantàstika Indumentària. Mentre que el Ninot Indultat Infantil, obra de José Gallego, de la comissió Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal, també de la Secció Especial, es va presentar sota el lema Mare Mòbil.
En el primer cas, Fantàstika Indumentària, el grup indultat recrea un taller d’indumentària valenciana en el qual un iaio i una iaia entretenen els seus nets i netes jugant amb teles, fils i botons. Xiquets i xiquetes juguen despreocupats fent disfresses amb les teles que durant la pandèmia del covid-19 no han pogut utilitzar en el seu taller, mentre que els seus iaios pensen ja en el final d’esta etapa de restriccions. Tal com van explicar els autors, “el grup és un homenatge a un ofici que ha patit molt per a sobreviure en estos anys de pandèmia i a tots els iaios i iaies fantàstics que han passat moments dolents”.
El conjunt està elaborat en suro blanc, amb diferents tipus de fusta (contraxapat, DM, aglomerat). Les tècniques utilitzades en la seua elaboració van ser: maqueta modelada en plastilina escanejada, posteriorment passada a suro blanc tipus 3, i fresat, empaperat amb cartó amb tres capes de gotelé i escatat posterior, les cares després remodelades en pasteta (pasta Das). Acabat final amb pintura plàstica amb diferents tipus de vernís lluent i mat.
Quant al ninot indultat infantil, Mare Mòbil, es tracta d’un conjunt format per una carrossa de ceràmica que porta en el seu interior a una sèrie de personatges vestits amb indumentària tradicional valenciana, que trauen en romeria la Mare de Déu dels Desemparats en acció de gràcies per haver superat la pandèmia del covid-19. En la part posterior, una parella d’àngels amb màscara, custòdia la imatge.
Es tracta d’una peça elaborada en suro blanc, fusta, resina fotosensible i revestiment acrílic. La tècnica en este cas ha sigut: modelatge digital i reproducció combinant el suro blanc d’alta densitat i la resina fotosensible, amb aplicació de revestiment acrílic i escatat final. Pintura acrílica i acabat final amb vernís ceràmic.
Els quadres de les Falleres Majors
Després de la setmana d’exhibició en el saló de cristall, els ninots indultats d’enguany s’entregaran de manera oficial al Museu Faller, on també tindrà lloc el lliurament dels quadres oficials de les falleres majors de València dels exercicis 2019/20 i 2020/21, Consuelo Llobell, i del 2021/22, Carmen Martín. El primer és obra de l’artista José Borrell Egea, mentre que el segon porta la signatura de Marina Puche.