Les Falleres Majors de València, Carmen Martín i Nerea López, han assistit este dimecres a la Tomatina de Bunyol 2022 amb motiu del seu 75é aniversari. Junt amb les Belleses del Foc d’Alacant, Marina Niceto i Valeria Gómez, les Falleres Majors de València han presenciat l’acte per primera vegada –que s’ha celebrat després de dos anys d’absència per la pandèmia– des dels balcons de l’Ajuntament de Bunyol.
La Tomatina ha començat a les 12.00 hores i, com és habitual, ha recorregut els carrers Sant lluís i Cid fins el pont de la República. Una hora després ha finalitzat amb la traca final.
Finalment, una vegada acabada la batalla, Carmen Martín i Nerea López han fet entrega a l’alcaldessa de Bunyol, Juncal Carrascosa, a la regidora de Turisme i Tomatina, María Vallés, i a la reina de les festes, Regina Martínez, del Llibre Faller 2022.
Aquesta festa es va iniciar l’últim dimecres d’agost de l’any 1945. Tot va començar quan un grup de joves que es trobaven en la plaça del Poble per a presenciar la desfilada de gegants i capgrossos i altres actes de la festa, avorrits sobre com estava transcorrent la cavalcada, van decidir fer-se un buit dins de la comitiva de la desfilada. L’ímpetu dels joves va fer que caiguera un participant que, pres de la ira, va començar a colpejar tot el que trobava al seu pas. Per un capritx del destí, allí hi havia un lloc de verdures que va ser pastura de la multitud eufòrica.
La gent, allí concretada es va contagiar i va començar a tirar-se tomaques fins que les forces de l’ordre públic van posar fi a aquella batalla vegetal. A l’any següent, els joves van repetir l’altercat de manera voluntària i van portar les tomaques de la seua casa i així successivament al llarg dels anys. Encara que la Policia va dissoldre la batalla en cadascuna d’aqueixes ocasió en què es va reproduir aquesta recent tradició, els joves de Bunyol no van desistir; i així sense saber-ho, havien fet història.
La Tomatina va ser prohibida a principis dels anys 50, però això no va dissuadir en cap cas als seus participants, que van arribar a ser, fins i tot detinguts. De fet en 1957 la festa va ser cancel·lada i aquest fet va motivar la celebració del “enterrament de la tomaca”, una manifestació en la qual els veïns portaven un taüt amb una tomaca dins. La desfilada es va acompanyar amb una banda de música que interpretava marxes fúnebres i el seu èxit va ser total. La pressió popular va fer que el veto desapareguera i que tornara a permetre’s una celebració que va anar creixent en participació.
La festa va començar a ser popular en la resta d’Espanya gràcies al reportatge que va realitzar el periodista Javier Basilio, i que es va emetre en el programa de Televisió Espanyola «Informe Semanal» en 1983. Des de llavors, any a any creix el nombre de participants i l’entusiasme per la Tomatina.
L’afluència de participants procedents de totes les latituds i l’interés cada vegada més creixent dels mitjans de comunicació internacionals, va propiciar que La Tomatina de Bunyol fora declarada en 2002 Festa d’Interés Turístic Internacional per la Secretaria General de Turisme.
Fotografies: Armando Romero (JCF)
[widgetkit id=”3398″]