Les Falleres Majors de València destaquen que el teatre “enalteix i fa gran l’espai cultural de les Falles” i Galiana reivindica l’aposta per la cultura a la festa: “Creguem i som coneixedors del seu potencial” El concurs de Teatre Faller 2022-2023 ha alçat el teló este dilluns amb la presentació de l’edició d’enguany, durant la qual s’ha posat en valor este cicle com “un dels més prestigiosos de teatre aficionat del territori nacional” i, a més, en valencià, cosa que el converteix en “una de les millors donacions culturals de cara a conservar i preservar la nostra llengua i fer que la mateixa servisca de vincle d’unió entre generacions”. L’acte ha estat presidit per les Falleres Majors de València, Carmen Martín i Nerea López, les seues Corts d’Honor i el president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, qui ha destacat que el concurs “reviscola” després del descans “imposat per la pandèmia”, ha agraït la tasca de les comissions per “mantindre viva la flama” del teatre i ha reivindicat l’aposta que realitza Junta Central Fallera per la cultura a les Falles.
El concurs, en la seua edició XLIX en modalitat adulta i XL en infantil i en les seues respectives categories -primera, segona, tercera, infantil i juvenil- comença este mateix dimecres 21 de setembre i s’allargarà fins el 20 de desembre. Enguany es representaran un total de 51 obres, 14 d’elles en secció Primera, 14 en Segona, 9 en Tercera, 6 en categoria Juvenil i 8 obres en Infantil. Les representacions es celebraran al Teatre Flumen (carrer de Gregori Gea, 15) i la programació completa es pot consultar al web de Junta Central Fallera (www.fallas.com).
Durant l’acte de presentació s’han donat a conéixer les dates, categories, falles, jurats i s’ha entregat a les comissions participants el llibre/programa, programes de mà i els cartells anunciadors. També s’ha projectat un video en el qual diferents persones vinculades al Teatre Faller en totes les seues vessants han descrit què significa per a elles el concurs. La peça audiovisual ha comptat amb la participació dels actors i actrius Nuria Adraos, Paula Cabo, Fernando Seguí i Hugo Gurrea, dels directors Hernán Mir, Jaime López Bronchud i Manuel López, del guionista i autor Raúl Marco, i de la responsable de muntatge i tramoia Marisa Pérez. Tanca el video la reconeguda còmica i actriu valenciana María Zamora. Totes elles han destacat que el Teatre Faller és art, cultura, treball, sacrifici, passió, emoció, nervis, germanor, però també satisfacció, aprenentatge, il·lusió i admiració, entre altres.
“El Teatre Faller ens enorgulleix i ens fa grans”
“Torna l’espectacle un any més amb la presentació del Teatre Faller com a tret d’eixida. A la fi ha arribat el moment en què cada nit d’assajos i preparatius es fan valdre damunt d’un escenari. La passada edició aconseguireu transmetre’ns un fum d’emocions amb les vostres obres i interpretacions, amb els vostres muntatges, guions i posades en escena. Per això, estem segures que donareu tot el vostre talent i dedicació perquè totes les vostres representacions siguen un autèntic èxit”, ha expressat la Fallera Major de València, Carmen Martín, durant la seua intervenció.
En este sentit, ha aplaudit l’esforç de totes les persones que intervenen en el desenvolupament i representació de les obres, tant les que pugen a l’escenari com les que es queden darrere i no se les veu. “Fareu unió i amb eixe comboi que tant ens caracteritza als fallers i falleres i els actors i actrius fareu brillar l’escenari, però també al costat d’eixes persones que ho fan possible entre bambolines”, ha valorat, alhora que ha ressaltat “la germanor, la il·lusió i el respecte per este art i esta cultura que ens enorgulleix i ens fa grans”. “Vull donar-vos les gràcies per enaltir i engrandir l’espai cultural de les Falles i enviar-vos el nostre reconeixement per la valentia amb què afronteu els reptes que vos proposen”, ha afegit.
La Fallera Major Infantil de València, Nerea López, ha argumentat que “comença el concurs de teatre faller i, tot i que emportar-se un saragüell a casa ha de ser una sensació indescriptible, el millor de tot açò és el que ens emportem cadascú de l’experiència: els directors, autors, guionistes, muntadors, il·luminadors, actors, actrius, i tants altres que formen part de cada funció però també nosaltres, espectadors i espectadores. I si parlem del teatre infantil, eixa il·lusió es multiplica perquè s’assenta la base del futur d’este concurs”.
“El teatre faller és un món que combina la il·lusió, el respecte, la companyonia i la cultura, on l’art propi de cadascú fa màgia però que, a més, quan eixa màgia individual es junta, tenim un tresor increïble sobre les taules. Un tresor d’imaginació, de talent, d’esforç, un món on perdre’s, on riure’s, plorar, sentir, però, sobretot, on somniar. Cada representació, cada obra, és un somni diferent, històries que ens fan volar a altres llocs i ens ensenyen que la cultura i el teatre són molt necessaris. I les Falles no anaven a quedar-se enrere”, ha continuat.
Per la seua banda, el president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, qui ha celebrat la tornada del concurs de teatre, ha destacat que és “hora de trobar-nos als escenaris, fent el que més ens agrada: donar vida a personatges diferents, contant històries fantàstiques i compartint amb el públic la catarsi de les taules”, després de “dos anys de pandèmia en què la cultura, i especialment el teatre, ha patit més que ningú”.
“Enguany tot és diferent i el concurs reviscola després d’este descans imposat”, ha apuntat, moment en què ha agraït a totes les comissions participants en anys anteriors el seu treball “per mantindre viva la flama”, així com “a totes les comissions que torneu enguany a apostar pel concurs i a les noves incorporacions”.
“No deixeu mai d’apostar per ell. Nosaltres ho hem fet pujant els premis perquè creguem en ell i som coneixedors del seu potencial. Diuen que qui no ha pujat a un escenari no sap el que es viure dos vegades. Enguany vosaltres teniu l’oportunitat de viure una experiència única i irrepetible. Cap representació és igual a l’anterior. Gaudiu des de que s’alce el teló fins que les llums s’apaguen i comencen els segurs aplaudiments”, ha manifestat.
“Quasi 50 anys en què hem crescut i evolucionat”
La vicepresidenta 5ª de Junta Central Fallera i responsable de l’àrea de Cultura, María Torras, ha celebrat que una vegada més “s’obrin les portes del teatre per començar este concurs que tant ens apassiona” i, enguany, de forma més especial perquè “són quasi 50 anys en què hem crescut i evolucionat fins arribar al concurs que som hui dia”. Per això, ha considerat que podem “sentir-nos orgullosos, perquè allò que va començar com una activitat més de la falla s’ha convertit en un dels concursos de teatre més prestigiosos de teatre aficionat del territori nacional”.
“Este prestigi ens ha arribat gràcies a l’obstinació i el treball realitzat per les diferents generacions de persones amants de la seua falla i d’este art escènic”, ha expressat, per la qual cosa ha agraït “a totes i cadascuna de les persones, a aquesta llarga llista de xiquets i xiquetes, d’homes i dones, les visibles i les que estan entre bambolines, però que són igual d’importants i a les quals anime a continuar portant endavant aquesta bogeria que és el Teatre Faller durant molts anys més”.
Finalment, el delegat de Cultura de Junta Central Fallera, Toni Marco, ha destacat que durant quasi quatre mesos el món faller “podrà gaudir de les representacions, sabedor del gran esforç que fan les comissions ocupant moltes hores del temps familiar, d’oci i de descans, però que de segur es veurà recompensat quant senten les felicitacions del públic” i ha posat en valor que l’aposta pel Teatre Faller en valencià “és una de les millors donacions culturals que podem fer als nostres menuts, al conservar i preservar la nostra llengua, i fer que la mateixa servisca de vincle d’unió entre generacions”. “A més, moltes de les obres a representar seran inèdites, escrites per a ser estrenades en este concurs, motiu de satisfacció saber que hi ha autors que s’esforcen per mantindre viva la literatura en valencià”, ha afegit.
Marco ha reconegut que “venim d’una situació sanitària complicada i ens està costant tornar a les nostres activitats en els casals” i ha apuntat que, com a mostra d’això, en el concurs de Teatre infantil “hi ha una disminució d’actuacions de més del 50% respecte a l’any anterior a la pandèmia”. Davant este escenari, s’ha compromés a intentar “trobar solucions per a incentivar la participació dels més menuts i menudes en el concurs”.
CONSULTA ACÍ EL CALENDARI DE REPRESENTACIONS
Fotografies: Armando Romero (JCF)
[widgetkit id=”3413″]