Skip to main content

Milers de madrilenys i valencians disfruten d’una mascletà tradicional que trasllada a la capital d’Espanya “l’art pirotècnic” Milers de persones han assistit hui a la mascletà organitzada per l’Ajuntament de Madrid, en col·laboració amb el de València, com a preàmbul de les Falles, que se celebraran a partir del 25 de febrer, dia de la Crida, en la Comunitat Valenciana. Esta ha sigut una ocasió de trobada i reconeixement entre Madrid i València.
La mascletà ha comptat amb la presència de les Falleres Majors de València, María Estela Arlandis i Marina García, acompanyes de les seues respectives Corts d’Honor, que, prèviament, han sigut rebudes en la Galeria de Cristall del Palau de Cibeles, al costat de l’alcaldessa de València, María José Catalá, per l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida. El president de la Generalitat, Carlos Mazón, també ha assistit a la recepció a l’Ajuntament de Madrid i al tret de la mascletà.
María José Catalá ha destacat que “València porta a Madrid, a la capital d’Espanya, una de les indústries culturals valencianes més potents, la pirotècnia “, que és una part destacada de la declaració de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco.
Catalá ha agraït a l’alcalde Madrid, José Luís Martínez-Almeida, la seua defensa de les Falles i el reconeixement de la seua projecció internacional, d’unes festes que són patrimoni de la Humanitat”. En la seua intervenció, ha subratllat a més “el nexe cultural i econòmic” que existix entre València i Madrid, que segons ha destacat, “és una connexió que ha d’anar a més”.
L’alcalde Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha explicat en la seua intervenció en la recepció a l’Ajuntament que la mascletà “porta a la capital d’Espanya l’essència profunda de l’ànima de València”, i ha recordat que “Madrid sempre està oberta a tota mena de manifestacions culturals per a compartir eixe projecte comú, apassionant i de futur que és Espanya”.
Per part seua, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha valorat la mascletà com “una gran melodia, plena “musicalitat, ritme i emoció” i ha afegit que València ha vingut a Madrid a “mostrar la meravella de la pirotècnia” i projectar al món “com som en la Comunitat Valenciana”.
La simfonia de soroll, combinada amb centellejos de llum i color i amb efectes digitals, ha durat 450 segons i ha estat precedida pels tres trons d’avís: el primer a les 12.50 h, un segon a les 12.55 h i el tercer a l’inici de la mascletá, a les 13.00 h. Ha generat una pantalla pirotècnica de 100 metres lineals, per al que ha emprat 307 quilograms de pólvora en artefactes de calibre màxim de 50 mil·límetres, amb major component aeri que terrestre i amb un inici de traca valenciana, seguit de foc aeri, cos i final terrestres i aeri.
Pirotècnia Valenciana, una de les empreses més destacades del sector, fundada en 1965 en la localitat valenciana de Llanera de Ranes, ha oferit el seu primer espectacle pirotècnic en la capital, dissenyat especialment per a l’entorn en el qual ha tingut lloc, al Pont del Rei.
Pirotècnia Valenciana porta des de 1989 disparant mascletaes en la plaça de l’Ajuntament de València i va ser l’encarregada de realitzar la del passat 19 de març, sent un referent en la pràctica de la pirotècnia, amb una gran trajectòria i premis a nivell nacional.
La mascletà és un dels esdeveniments més importants de les Falles, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat en 2016, i una forma tradicional de celebració no sols a València, sinó també en altres parts d’Espanya. De l’1 al 19 de març es dispara la mascletà cada dia a les 14.00 hores, congregant a més de 40.000 persones en la plaça de l’Ajuntament, en la qual és considerada la “catedral mundial de la pirotècnia”.
Esta acció s’emmarca en el Protocol General d’Actuació entre els ajuntaments de Madrid i València en matèria de promoció turística, firmat en la recent edició de la Fira Internacional de Turisme, FITUR 2024, pel qual tots dos consistoris adquirixen el compromís d’incrementar el coneixement mutu entre els seus ciutadans mitjançant la promoció dels esdeveniments culturals, turístics i d’oci que se celebren en cadascuna de les ciutats.
Fotografíes: Fotofilmax (JCF)
[widgetkit id=”4010″ name=”20240218 MASCLETÀ MADRID”]