Skip to main content

L’Ajuntament de València ha adjudicat mitjançant licitació pública a l’empresa valenciana Vives i Marí la confecció dels espolins que lluiran, en la data de la seua exaltació, la Fallera Major i la Fallera Major Infantil de València, per a les pròximes Falles de 2025 i 2026. Per primera vegada, l’encàrrec serà per un període de dos anys.

L’entitat adjudicatària és una firma familiar assentada a Xirivella, fundada per Luis Vives i José Marí en els anys 50, que compta amb 60 anys d’experiència a través de les seues tres generacions.

Des de 2001, les Falleres Majors de València lluïxen un espolí oficial de caràcter exclusiu. El seu dibuix és propietat de l’Ajuntament de València i està reservat perquè l’utilitzen únicament les màximes representants de les Falles.

Per a este fi, l’Ajuntament de València havia destinat, de manera inicial, un pressupost total de 94.380 euros. L’import màxim dels espolins de la Fallera Major de València de 2025 i 2026 ascendia a 49.005,00 euros, mentre que per a la Infantil, hi havia previstos 45.375 euros per als dos pròxims exercicis.

A més del millor preu oferit per Vives i Marí, que suposa una reducció en el pressupost inicial, l’Ajuntament ha tingut en compte per a l’adjudicació del contracte de subministrament dels espolins altres criteris com la reducció de deu dies del termini de lliurament i el lliurament de 3,50 metres de tela llisa de seda artesanal del mateix color que l’espolí, per a la confecció del cosset de mànega llarga per a cadascuna de les Falleres Majors de 2025 i 2026.

Els dibuixos solen mesurar entre 40 o 50 cm d’altura i tenen de 4.000 a 15.000 cartons, depenent del seu disseny, dificultat i nombre de passades. Els espolins confeccionats per a les Falleres Majors de València es troben entre els de major dificultat i, per tant, de nombre de passades. Quant a l’aspecte cromàtic, l’espolí de la Fallera Major tindrà 33 colors i el de la Infantil un total de 36 tons.

La tela de l’espolí es tracta d’un teixit de seda, fabricat per artesans valencians des dels segles XVIII i XIX, sense cap tipus de mecanisme més que l’esforç i la perícia artesanal del teixidor, la qual cosa fa d’ell un producte enterament artesanal. En els telers on es confecciona la tela es va teixint el dibuix del cartonatge, la qual cosa es configura com un brodat. Per això, donades les característiques pròpies de la seua elaboració, la tipologia de fils que s’utilitzen en ella, així com el dibuix configurat pel cartonatge, fa d’este teixit una peça artesanal única.

Fotografies: Fotofilmax (JCF)