Skip to main content

Com cada 9 d’octubre, la ciutat de València s’ha vestit de gala per a per a commemorar la conquesta de la ciutat, el 9 d’octubre de 1238, per les tropes del Rei Jaume I. Un dia molt especial per a tot el poble valencià. Un dia d’identitat i d’unitat.

La jornada ha començat en el Saló de Cristal de l’Ajuntament de València, on estava la Reial Senyera. Després de la seua solemne baixada des del balcó de l’Ajuntament, acompanyada per les 21 salves d’honor, ha començat la processó cívica pels carrers de la nostra ciutat, a la qual no ha volgut faltar María Estela Arlandis, la nostra Fallera Major de València, que ha estat acompanyada de la seua Cort d’Honor. Al costat d’elles, l’alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, i altres membres de la corporació municipal. També el president de Junta Central Fallera i regidor de Falles, Santiago Ballester, al costat de la seua directiva, encapçalada pel secretari general, Nicolás Garcés.

La processó ha recorregut els carrers de València, passant per la catedral amb el tradicional Te Deum, fins a arribar al Parterre on s’ha realitzat l’ofrena floral de les institucions a l’estàtua eqüestre del Rei Jaume I.

A continuació, s’han tornat a dirigir a la plaça de l’Ajuntament, on la Reial Senyera ha sigut hissada per a tornar a l’Arxiu Històric Municipal, on es guarda durant tot l’any.

En acabar la processó cívica, com no podia ser d’una altra manera, la pólvora s’ha convertit en la protagonista amb el tret d’una mascletà a càrrec de la pirotècnia Turís.

Després del dispar, de nou en el Saló de Cristal, l’alcaldessa ha regalat la tradicional mocaorà a María Estela i a la seua Cort d’Honor.

Els festejos commemoratius d’este 9 d’octubre continuaran esta vesprada amb la XX Entrada Mora i Cristiana de València.

Fotografies: Fotofilmax (JCF)