Skip to main content

Un 60% del col•lectiu faller està format per dones Les Falles són una ferramenta de diversitat i d’igualtat. Sota eixa idea es constitueixen les dos campanyes que ha llançat l’Ajuntament de València per a la festa gran de la ciutat. Les Regidories de Cultura Festiva i d’Igualtat volen aprofitar la capacitat d’agent transformador i dinamitzador social de les Falles per fer arribar eixos valors a la societat valenciana.
“Estes campanyes volen aprofitar el potencial de les comissions falleres, el teixit associatiu de les Falles, com a ferramenta per a promocionar la igualtat i la diversitat en el conjunt de la societat”, ha exposat el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, en una roda de premsa on també estaven presents la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano, i membres de la Delegació de Participació i Solidaritat de la JCF, que es va crear a 2017 i que té una comissió d’Atenció a la Diversitat.
“Casal faller segur i lliure de masclisme i de LGTBIfòbia”, eixe serà el missatge que es transmetrà en la primera d’estes campanyes amb cartells adhesius que es repartiran a les comissions falleres interessades, perquè puguen penjar-los als seus casals. “És un gest de visibilitat d’eixa diversitat que trobem als casals fallers. Volem evidenciar amb missatges en positiu en cada una de les més de 380 comissions falleres que són espais lliures. Volem visibilitzar eixa diversitat i, fins i tot, mostrar-la amb orgull, com a un dels valors que han fet d’esta festa Patrimoni Immaterial de la Humanitat”, ha subratllat Fuset.
“Aprofitant la capacitat d’agents transformadors de les comissions falleres, també llancem la campanya #VolemUnesFalles”, ha explicat la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano. Una segona iniciativa per a les Falles de 2018 inclosa dins de la campanya municipal #VolemUnesFestes, que ja ha sigut utilitzada en algunes festes dels pobles de la ciutat. Amb esta campanya s’oferirà un decàleg de conducta bàsic per a tindre una bona convivència i una actitud tolerant i oberta, a través d’una sèrie de cartells que també es repartiran entre les comissions i tractaran qüestions sexistes i masclistes, però també la xenofòbia o la intolerància cap a la diversitat sexual.
“Este decàleg transmet una sèrie de valors a totes les persones que visiten la ciutat en les Falles, perquè sàpiguen que hi ha un codi de respecte per a evitar qualsevol tipus d’agressió sexista, però també d’intolerància cap a la diversitat sexual o cap a persones que pensen de diferent manera”, ha destacat Lozano, qui ha continuat, “hi ha indicadors que evidencien actituds sexistes, masclistes, de discriminació i homòfobes a la societat, i per tant, volem fer arribar el missatge de la sensibilitat a través dels mitjans que considerem més potents, i els casals fallers són una ferramenta magnífica”.
El regidor de Cultura Festiva ha exposat que “afortunadament és cert que a les Falles no s’ha detectat una especial incidència d’estes actituds com ocorre a altres festes. Però estes problemàtiques existeixen a la ciutat i per això nosaltres creiem en el potencial de les Falles per a conscienciar la societat”. “Les Falles no estan ni pitjor ni millor que el conjunt de la societat, per tant, és inadmissible llançar el missatge generalitzador que les Falles són masclistes —ha ressaltat Fuset —. Las Falles són plurals i diverses, clar que sí, però queda molt per recórrer com a tants altres àmbits de la societat”.
Fuset ha dit que “en estos últims anys, en la JCF estem tractant de donar passos significatius. Així, entre moltes altres iniciatives, és la primera vegada que n’hi ha una directiva que no només és paritària, sinó que tres dels seus cinc membres són dones. És una dada significativa que vol ser un gest d’un col•lectiu faller que en un 60 % està format per dones”. A més, el regidor ha anunciat que la setmana que ve presentaran una proposta que vol garantir que els jurats que valoren les falles no estiguin íntegrament representats per un únic sexe i “que no passe com l’any passat on la Federació de Falles Especials va nomenar un jurat amb 11 homes i cap dona”.
“Les Falles són un reflex de la societat, amb els seus vicis i virtuts, i hem d’aprofitar les Falles com a una eina de diversitat i d’igualtat, és l’instrument social més potent que té esta ciutat”, ha conclòs Fuset.
Cartell