Skip to main content

Amb la participació del president de la Generalitat, Ximo Puig, l’alcalde de València, Joan Ribó, i el president de JCF, Carlos Galiana, entre altres El Palau de Congressos de la ciutat de València ha acollit la 1a Trobada d’alcadesses i alcaldes de municipis fallers, amb la intenció de dissenyar un pla d’acció conjunt amb els municipis del territori valencià que celebren Falles.
A la trobada s’han donat cita més de 90 ajuntaments, unes 150 persones entre les qui destaquen el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, l’alcalde de la ciutat de València, Joan Ribó, i el president de Junta Central Fallera i regidor de cultura festiva, Carlos Galiana.
L’alcalde Joan Ribó ha inaugurat aquesta jornada destacant una idea clara: «Un any després la ciutat torna a obrir les seues portes per a compartir dubtes, preocupacions, propostes i donar respostes als fallers i falleres. Reivindiquem un pla comú d’acció des de la prudència, perquè tots estos mesos de pandèmia ens han ensenyat que la situació canvia d’un dia a un altre».
El president de la Generalitat Valenciana tampoc ha volgut faltar a la cita, i per això ha volgut refermar el compromís de l’administració pública amb la festa de les Falles. «Volem que este silenci faller dure el menor temps possible. Per això, cal buscar fórmules per tancar l’exercici faller sempre que la situació sanitària ho permeta i sempre que els col·lectius fallers així ho valoren. El nostre desig és que les pròximes Falles siguen les millors en molt de temps, però hem d’avançar amb molta cautela». El President ha finalitzat amb un missatge d’esperança: «Ara el que toca és escriure eixe llibret per a les pròximes Falles. Continuem sent un referent d’il·lusió, i eixa il·lusió serà el millor combustible per a les Falles. Gràcies per la vostra actitud positiva, més prompte que tard tindrem Falles».
Tot seguit ha sigut el torn de Carlos Galiana, President de Junta Central Fallera, qui no ha deixat passar l’ocasió per a recordar a totes les persones presents que aquesta era la seua casa, i per això era motiu d’orgull i emoció fer d’amfitrions d’aquesta trobada. «Molts municipis heu mirat a València per veure com gestionàvem esta situació crítica però, com també ha dit l’Alcalde Joan Ribó, nosaltres a soles no teníem totes les respostes. A vegades, ni tan sols totes les preguntes. Per això el treball conjunt de la Comissió de Seguiment és fonamental per superar els reptes que tenim per davant». Galiana ha reconegut que són dies molt durs i dificils, però que cal cuidar una cosa per damunt de totes: els fallers i falleres. «sense fallers, no tindrem Falles, ni artistes, ni indumentària, ni pirotècnia ni res». Per això, ha animat a totes i tots a treballar de valent per la festa de les Falles: «hem de poder mirar al futur amb esperança. Necessitem mirar al futur amb esperança. Com a falleres i fallers, però també com a societat. Sense enganyar-nos, però per la salut mental col·lectiva».
Després d’escoltar la situació actual que travessa la festa de les Falles, ha sigut el moment de la ponència de la Presidenta de la CEV, Eva Blasco, qui ha exposat les dades que deixa la cancel·lació de les Falles per a les empreses dedicades al sector festiu. Blasco, qui ha tornat a incidir en la necessitat d’actualitzar l’estudi d’impacte econòmic, ha donat les xifres econòmiques de la cancel·lació per a les empreses: «L’estudi sobre la Repercussió de la COVID19 en els indicadors econòmics i laborals dels sectors artesans de la indumentària, industrials sederes, indumentaristes i orfebres, situa la disminució de la facturació en un any, (entre 2019 i 2020) entre el 78,9% i el 96,8%».
Però, evidentment, ha parlat també d’altres sectors de la festa. Segons el Gremi d’artistes fallers, la baixada mitjana de la facturació anual oscil·la al voltant del 40%. Pel que fa a PIROVAL, l’Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana, alerten del seriós perill de desaparició en un curt període de temps de gran part del sector si no s’adopten mesures específiques. I pel que fa a les societats musicals de la Comunitat Valenciana «la seua stuació també és complicada. Només en contractacions festives, entre les quals tradicionalment es troben les Falles, han perdut 20 milions d’euros i calculen que en 2021 aquesta xifra augmentarà fins als 22 milions».
La jornada continuava amb el parlament de Telmo Gadea, President de la Federació de Falles de Gandia, en representació de totes les Juntes Locals de tot el territori valencià. Gadea ha volgut destacar la unió de totes les Juntes Locals Falleres: «cal construir un marc de diàleg, de pensament i reflexió i, per damunt de tot, de treball. No desaprofitem l’ocasió. Per subtils que siguen les conclusions finals, han de ser forment per a aconseguir metes elevades. Que aquesta reunió siga un punt d’inflexió de les relacions entre diferents administracions». Destaca la principal idea del seu parlament: «cal tindre present la creació d’una norma amb el rang jurídic oportú, que regule la diferència, per exemple poblacional, o la realitat pandèmica diferenciada, és d’absoluta necessitat. No podem caminar, ni tan sols lentament, sense una norma que albire totes les opcions, i donar resposta personalitzada a cada situació».
Un dels màxims responsables de la festa de les falles al cap i casal, Guillermo Serrano, President de la Interagrupació de les Falles de València, ha sigut clar: «cal celebrar les Falles 2021 amb urgència» perquè «les Falles es dessagnen amb les baixes dels seus fallers i falleres».
La Secretària Autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, ha destacat l’actitud exemplar de les falleres i fallers al llarg de la pandèmia, i ha fet palés el compromís de l’administració de treballar amb les Falles per a fer possible la figura del coordinador/a COVID19 en cada comissió de falla. Navarro ha donat esperança al col·lectiu faller per continuar treballant amb precaució per fer possibles les festes de les Falles més prompte que tard.
A mode de conclusió, el vicepresident de la Interagrupació de Falles de València Miguel Prim, ha destacat una de les idees que més ha ressonat al llarg del matí: «Ha arribat l’hora perquè les Falles construisquen un nou ordre festiu , el qual continga una entitat on estiguen recollides totes les comissions falleres de la Comunitat. Un nou ordre festiu, on aparega un estament que faça de paraigües institucional per buscar qui ens escolta i qui ens guia, en nits com la del passat 10 de març de 2020».
Prim també ha donat algunes de les xifres que generen la festa de les Falles: «Uns 1500 milions que es repartirien en un conglomerat sinèrgic de sectors productius encapçalats pels pilars de la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, els quals són els artistes fallers, pirotècnics, indumentaristes, músics i poetes festius, i un seguit incontable de sectors productius festius. Tal volta, alguna cosa no estem venent molt bé». El vicepresident de la Interagrupació de Falles de València ha volgut concloure amb un missatge d’optimisme: «Les falles a este 2021 s’escriuran amb la lletra T , la T de Tornarem».
Fotografies: Armando Romero (JCF)
[widgetkit id=”2986″]