Ariadna González i Xavier Gurrea han apostat per materials com la fusta i el cartó pedra Tot i que encara no fa olor de flors, la “Paradeta de Flors nº14” comença a poc a poc a agafar color en el taller de Cap de Suro. En el barri de Benimaclet, els artistes Ariadna González i Xavier Gurrea treballen diàriament perquè no falte cap detall en la Nit de la Plantà, el pròxim 14 de març.
En ple Mig Any Faller hem volgut parlar amb ells perquè ens expliquen com estan treballant en aquest projecte tan il·lusionant. “En aquests moments tenim quasi acabada l’estructura de la pèrgola de fusta entorn de la qual aniran apareixent els altres elements”, explica Xavier.
A més, els artistes han aprofitat la calor d’aquest temps per a secar els nombrosos tests que formaran part de la falla i que s’han realitzat en cartó pedra. “Ens vam comprometre a minimitzar l’ús del suro i ho estem fent. Volem que siga una cremà el més neta possible”, comenta Ariadna.
De fet, els autors expliquen que per a la creació de la Falla Infantil han volgut recuperar la tradició de l’estoreta velleta i van a incorporar al monument peces de mobles antics de fusta que han anat recopilant. Es tracta així de donar-los una segona vida i adaptar-les a les necessitats creatives del procés.
A diferència del que succeeix en les falles més grans, Xavier i Ariadna creuen que en “les infantils es percep més el treball d’autor”. Tant és així, que des del seu xicotet taller de Benimaclet eixirà la gran Falla Municipal Infantil de València. “De les nostres mans naix tot. Nosaltres dissenyem, modelem, escatem i pintem. És un treball molt personal”, afirmen.
La importància de les flors
Malgrat les diferents remodelacions que ha patit la Plaça de l’Ajuntament, les parades de flors han romàs en el temps com un element característic en el centre de la ciutat. Per això, la Falla Infantil del 2019 “vol ser un homenatge a aquest xicotet comerç i a tots els seus treballadors”.
“Al capdavant de la paradeta està Empar, una dona emprenedora que inculca al seu fill els valors del xicotet comerç i li explica la importància de les flors en els diferents moments de la nostra vida”, assenyala Xavier. “Les dates més assenyalades sempre van acompanyades de flors fresques com a símbol d’alegria, de frescor i de vida”, afig Ariadna.
Durant la visita a la falla, el públic tindrà la possibilitat d’interactuar amb l’obra gràcies als diferents elements que Cap de Suro introduirà “per a engrandir l’experiència”. “Anem a incorporar olors perquè quan t’acostes a la falla es perceben subtilment essències florals. També hi haurà codis QR en les cartel·les i jocs de preguntes i respostes sobre la importància de les flors en la nostra cultura”, expliquen des del taller.
Els joves artistes ho tenen clar. Treballen “amb esforç, interés i molta il·lusió” perquè la “Paradeta de Flors nº14” siga recordada en el temps “amb molt afecte”. “Volem fer una cosa fresca, diferent i que cride l’atenció. És una gran responsabilitat sotmetre’t a l’opinió del gran públic”, comenten.
Encara que sense temps molt marcats i treballant “sobre la marxa”, quan acaben amb la pèrgola central de fusta, Xavier i Ariadna passaran a modelar els dos personatges principals del monument i a partir d’ací aniran creant i pintant els diferents elements que els envolten.
Per davant queden sis mesos de molt treball en els quals aquest tàndem d’artistes s’afanyarà perquè, encara que acabe en cendres, la “Paradeta de Flors nº14” quede per sempre en el record de tots.
Molta sort i bon treball!
Fotografies: Armando Romero
[widgetkit id=”2111″ name=”Cap de Suro-Migany”]