És el tercer exercici consecutiu i la dotzena vegada en la història en què reben l’encàrrec per plantar la falleta de la Plaça de l’Ajuntament. Amb la de 2023 ja en seran 12 les falles infantils plantades per Ceballos i Sanabria en la Plaça de l’Ajuntament, la tercera de manera consecutiva després de la de 2021 i la d’enguany. El comité seleccionador independent, designat per entitats referents del món faller i artístic i de la societat valenciana, ha triat per majoria el projecte ‘Valencians en dansa’ entre les sis candidatures que optaven a plantar en la Plaça de l’Ajuntament el pròxim mes de març.
Ceballos i Sanabria conformen un equip artístic pluridisciplinari, que centra la seua creació artística al món de les falles infantils, la il·lustració, l’escultura i la conservació i restauració de béns del patrimoni cultural. José Luis Ceballos García (València, 1978) és llicenciat en Belles Arts i té un màster especialista professional en Conservació i Restauració de Béns Culturals, en sengles casos per la UPV; Francisco Sanabria Casado (València, 1979) és llicenciat en Història de l’Art per la UV i en Belles Arts per la UPV i va cursar el mateix màster que Ceballos. En 2014 varen ser finalistes als I Premis “Talent Jove de la Comunitat Valenciana’, en la modalitat de cultura, atorgats pel diari Levante-EMV. Enguany han plantat la seua onzena falla municipal infantil, pocs mesos després de cremar l’anterior en setembre de 2021, en una plaça que ja va acollir falles d’ells de manera ininterrompuda des de 2008 fins 2016.
El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha agraït al jurat el seu treball i s’ha mostrat molt satisfet pel desenvolupament de tot el procés i per l’elecció del projecte triat. L’obra tindrà un pressupost de 30.210 euros, un 6 per cent més que l’any passat, arribant a ser així el més alt de la història.
El comité seleccionador l’han integrat cinc persones proposades per diverses entitats falleres i del món de les arts i de la societat de la nostra ciutat: la professora Miranda Pardo, a petició del Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València; el dissenyador Kike Correcher, com a representant de València Capital Mundial del Disseny 2022; Boro Peiró, com a responsable del programa de Falles d’Onda Cero València; la fallera Patricia Guillem Abella, designada per la Federació de Falles de Primera A, i María José Gimeno, a proposta de Mamás en Acción.
El jurat ha posat en valor que el triat “és un projecte redó, de 10 per a la Plaça de l’Ajuntament”, segons ha explicat Patricia Guillem. “Representa moltes festes, tradicions i costums diferents i agradarà molt” als més menuts i les més menudes, ha pronosticat Boro Peiró. “La inclusió del folklore regional en una falla” ha sigut un dels aspectes destacats per Miranda Pardo, mentre que en la mateixa línia Kike Correcher ha manifestat que es tracta d’una “reivindicació molt oportuna i pertinent d’una part de la nostra cultura i les nostres tradicions”. Per la seua part, Majo Gimeno ha destacat “l’aposta per la sostenibilitat amb materials que combaten l’impacte mediambiental així com l’estil de pintura amb què es podran identificar els xiquets i xiquetes que la visiten”.
A continuació, els artistes seleccionats disposaran del temps necessari per elaborar un esbós del projecte definitiu, que serà presentat juntament amb el de la falla gran.