En el marc del sisé aniversari de la Declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO La Regidoria de Cultura Festiva ha editat la publicació “Obres mestres de l’art faller”, una recopilació d’aquells monuments fallers que poden ser considerats obres mestres, bé perquè s’han convertit en peces emblemàtiques i recordades, o bé per la seua excel·lència constructiva i temàtica. La idea, tal com han explicat els promotors de la publicació, és replicar la lògica dels museus o institucions culturals que publiquen guies o llibres sobre les seues obres més destacades o icòniques, per a explicar-les i difondre-les entre el gran públic.
Tal com ha explicat el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, “la falla, com a element central i distintiu de la nostra festa gran, torna a ser protagonista amb este llibre, amb el qual volem rescatar l’excel·lència de molts monuments icònics per motius molt diversos, perquè la falla en si és també protagonista del gran patrimoni artístic i cultural de les Falles i mereix que publicacions com esta les difonguen i posen en valor”.
Es tracta d’un treball realitzat amb la col·laboració del Centre de Documentació de les Falles, i que ha convertit i reelaborat en format de llibre les diferents entrades que el Museu Faller de València i el Centre de Documentació de les Falles han anat elaborant des de fa tres anys i difonent en les seues xarxes socials sota el mateix títol, obres mestres de l’art faller.
La publicació serà presentada el dijous 15 de desembre en la sala d’actes de la Junta Central Fallera, a partir de les 18,30 hores. Tal com ha explicat el director del Museu Faller, Gil-Manuel Hernández, “en la història de les Falles hi ha hagut diverses maneres de dissenyar-les, construir-les i plantar-les, formes que han tingut darrere equips humans funcionant en tallers, amb el protagonisme destacat dels artistes fallers. Eixes Falles van ser sufragades per comissions falleres en el seu moment, i van representar el centre ritual d’una festa que amb el pas del temps es va fer més gran, diversa i complexa”.
Per este motiu, este projecte del Museu Faller de València pretén acostar a la ciutadania el llegat virtuós d’eixa particular forma d’expressió artística que és la falla, i per a això el primer volum elaborat del que es pretén que siga una publicació més àmplia, ha reunit una selecció de falles, 50 entre grans i infantils. La publicació recull nombroses fotografies, tant en blanc i negre com en color, procedents d’arxius fotogràfics públics i de privats, de monuments fallers que van des de finals del segle XIX al començament del segle XXI. En paraules de Gil-Manuel Hernández, “l’objectiu, en este volum com en els següents, és que es puga veure l’evolució dels monuments fallers al llarg dels anys, així com dels seus entorns, tant quant al públic que visita les falles, com als espais urbans que les envolten”.
Les imatges del volum van acompanyades de nombrosos textos, en els quals s’expliquen les falles seleccionades, amb abundants referències i anotacions biogràfiques sobre els artistes fallers autors dels monuments, les seues trajectòries artístiques i les seues maneres de treballar. A més, s’inclou la descripció formal i tècnica de cada falla, la síntesi dels seus continguts, degudament contextualitzats des del punt de vista històric i sociològic, algunes línies descriptives sobre les comissions que les van plantar, i referències a anècdotes il·lustratives.
“La idea és poder entendre cada falla triada com un objecte alhora artístic i social, fill del seu temps històric, però amb capacitat de transcendir el temps i servir de referència permanent, atesa la seua qualitat d’obra mestra”, ha conclòs el director del Museu Faller. La publicació estarà a la venda en este espai museogràfic i en la Llibreria Municipal per un preu de 10 euros.