Skip to main content

Decàleg per a fomentar la cultura fallera

By 14/11/2017September 30th, 2024Notícies3 minuts de lectura

L’idea es promoure el màxim respecte a la cultura de les Falles i la falla en si Este és el document que s’ha abordat en la Comissió de Seguiment Falles-UNESCO.
Es tracta d’un decàleg de recomanacions sobre bones pràctiques per als cadafals fallers, treballat amb la participació de la Delegació de Falla de JCF, que hui ha aprovat per unanimitat la Comissió Municipal de Seguiment de la Declaració de les Falles Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Este decàleg conté 10 consells no vinculants per posar en valor el cadafal faller o falla com a element central de la festa.
La idea és promoure el màxim respecte patrimonial a la cultura de la falla i al cadafal, així com al treball creatiu de les artistes i els artistes fallers i complir amb una de les recomanacions de la UNESCO, com és la promoció de bones pràctiques per part de les comunitats festives dipositàries de béns reconeguts com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
Decàleg
1. Adoptar els dispositius necessaris perquè l’exhibició de premis o palets atorgats a les comissions falleres no dificulte la plena contemplació de la integritat de les falles (gran i infantil).
2. Possibilitar que les estructures destinades a mostrar publicitat, així com les instal•lacions d’il•luminació, s’ubiquen en l’entorn de les falles, però no en el seu perímetre intern, per a permetre una major visibilitat.
3. Afavorir que les tanques que envolten les falles s’adapten respectuosament al seu peculiar entorn urbà, facilitant al màxim la contemplació íntegra dels cadafals i els seus versos explicatius.
4. Prestar atenció a l’entorn de la falla i mantindre tan neta com siga possible l’àrea que hi ha entre les falles i les seues respectives tanques, evitant l’acumulació de residus o les restes de manifestacions pirotècniques.
5. Identificar de manera clara i preferent, amb algun tipus de cartell o retolació, el nom de l’autor o autors de les falles, especificant, si és possible, l’aportació de cadascun dels especialistes que han intervingut en l’elaboració (escultor, pintor, fuster, guionista, dissenyador, poeta…).
6. Evitar que les activitats festives de la comissió (paelles, torrades, jocs infantils, activitats pirotècniques, concerts…), així com la instal•lació de carpes, entaulats o recintes de venda de productes, es facen dins el recinte de les falles, a fi de no obstaculitzar l’accés a estes.
7. Facilitar l’accés de les persones amb diversitat funcional o mobilitat reduïda a les formes i continguts dels cadafals fallers, com per exemple, mitjançant la instal•lació de cartells explicatius escrits en braille per a les persones sense visió o visió reduïda, de pictogrames especials per a persones de l’espectre autista, etc.
8. Evitar les possibles modificacions o alteracions en els ninots, repeus, cos central o altres elements pertanyents a la composició de les falles, mantenint-les íntegres fins al moment de la cremà.
9. Promoure activitats que servisquen per a divulgar entre els membres de la comissió fallera el procés creatiu de l’artista de les seues falles al llarg de tot l’any.
10. Divulgar les mesures de protecció, salvaguarda i respecte dels cadafals fallers en les xarxes socials de les comissions falleres.