Skip to main content

Ja pots conèixer les seues funciones en un any clau com el de l’ expedient Unesco.  
Realitzen una de les tasques més complicades del món faller. Tots, hem tingut, en alguna ocasió, la difícil tasca d’intentar definir a algú la festa, en què consisteixen les Falles. Jorge Guarro, Toni Marco, Miguel Ángel Pérez, Vicente de Castro i Pepe Jordá treballen, junt amb la Vicepresidenta de Promoció i Comunicació Montse Catalá per a dur a terme, entre unes altres, este complex objectiu.
La seua funció és donar a conèixer la festa fora de l’àmbit faller vinculant les necessitats de tres àmbits: el local, és a dir, a tots aquells valencians no fallers; el nacional, difonent la festa per la resta de ciutats del territori espanyol. I finalment, donant resposta a totes aquelles necessitats que des de l’àmbit internacional es generen.
Parlem de molt més que una definició tancada. El seu treball vincula monuments, festejos, tradicions, història…per a poder donar resposta a com va sorgir la festa i com la vivim en el segle XXI. És a dir, la delegació de Promoció Exterior s’encarrega de vetlar i difondre les Falles en tota l’amplitud de la seua paraula. Cal destacar que es tracta d’una de les delegacions més joves de l’organisme oficial. Així i tot, algun dels seus components, com és el cas de Toni Marco, treballa en ella des de l’any 2005.
El seu treball es centra en la gestió d’esdeveniments de difusió i promoció. Alguns d’ells els han aportat  moltes anècdotes, com en la Fira Christmas World Year de Frankfurt on després de plantar la falla l’organització va decidir no cremar-la o en el Festival Sol i Festa, en el sud de França, en el qual, davant la sorpresa de la delegació, van decidir pujar la falla infantil en una carrossa per a passejar-la pels carrers de la localitat.
Però més enllà de l’esdeveniment, que es porta un bon percentatge de planificació i esforç, la delegació treballa en la cara b, en la gestió, perquè tot siga possible (permisos, transports, sol·licituds…)
Contestar a totes les preguntes, dubtes, fotografies que demana la premsa internacional així com aconseguir acreditacions per a poder entrevistar a qualsevol protagonista de la festa, són solament algunes pinzellades de la seua col·laboració. A més, el seu treball es centra també a poder donar cobertura a totes les peticions dels mitjans de comunicació estrangers.
I dins de la promoció és fonamental la comunicació. Entre els seus objectius, millorar la web internacional, www.fallasfromvalencia.com,que es pot trobar en set idiomes diferents, així com donar cobertura al Facebook i Twitter Internacional @FallesFestival
Este exercici, el seu treball s’ha centrat en dues cites: Lancaster i Brussel·les. Podríem dir que 2016-2017 ha sigut una marató de treball accelerat, nervis i cansament que s’amagaven sota les paraules patrimoni i Unesco.
Lancaster va ser una de les grans apostes. Les negociacions per a plantar la falla en esta ciutat es van convertir en tot un repte per a la delegació, que, malgrat les dificultats, va aconseguir fer arribar una digníssima representació de la festa i plantar la falla de Mario Gual. Des de València vam poder veure com en Lancaster es respirava aire faller i els seus habitants van quedar enamorats de la festa.
Però sens dubte, el gran repte de la delegació tenia nom propi: la candidatura a la Unesco de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Este intens treball, que va començar en 2009, ja portava damunt de la taula de la delegació dos anys i necessitaríem vuit més perquè poguera fer-se realitat.
Fins i tot la delegació va formar part del primer equip multidisciplinari format per 20 persones que van treballar en els primers moments de la candidatura. Finalment va ser Jorge Guarro el nexe d’unió de l’equip redactor de l’expedient final. Guarro, vicepresident de l’àrea en aqueix moment, es va convertir en l’eix d’un projecte que li ha portat molts reconeixements dins del món faller.
Ja enguany, la cita va ser a Brussel·les amb la visita al Parlament Europeu dels màxims representants de la festa que també va estar dirigida, guiada i recolzada per la delegació i la seua Vicepresidenta.
Les accions dutes a terme per a la candidatura han sigut molt nombroses. Es va obrir una pàgina web,www.fallespatrimonicomu.info per a arreplegar tota la informació referent a la Unesco, així com la publicació Patromoni, un llibre de promoció de la festa en tres idiomes (valencià, castellà, anglès) que repassa tots els aspectes de la candidatura. A Fonteta es van repartir més de 7000 polseres Patrimoni i les xapes Unesco es van convertir en un emblema de cada acte de suport.
La celebració del reconeixement en les Torres de Serrans passarà a la història com un dels èxits d’esta delegació que va veure com el seu treball i el de moltes altres persones es veien recompensats.
Altra de les iniciatives en les quals se segueix treballant des d’esta delegació és la dels ambaixadors de la festa a nivell internacional. Turquia, Alemanya, Rússia, Itàlia, França, EUA, Argentina… van ser alguns dels països protagonistes d’estos ambaixadors que van participar amb les seues fotografies el dia de la Crida 2016.
Però potser la clau del seu èxit es troba en la paraula EQUIP i en una passió comú per transmetre el que traspassa el llibre, la imatge o el video, per promocionar l’essència d’una festa que estimen, viuen i comparteixen.
Fotos: Fotofilmax
[widgetkit id=”1093″ name=”Promoción”]