Les activitats estan dividides en quatre blocs: Falles de Cel·luloide, debats, exposicions i visites guiades Amb l’obertura al públic, dissabte passat, de l’Exposició del Ninot 2023, el Museu Faller oferix, un any més, el programa L’Indult del Foc, un conjunt d’activitats que busquen contribuir a difondre el ric patrimoni cultural de les Falles en els seus diversos vessants. El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha convidat tota la ciutadania “a acostar-se a conéixer esta iniciativa, amb la qual volem difondre el gran patrimoni cultural festiu que tenim a València amb les Falles, i que gaudisquen dels debats, de les visites guiades, de l’exposició plàstica i del cicle titulat Falles de Cel·luloide”.
El programa d’activitats L’Indult del Foc reunix un ampli conjunt de propostes culturals complementàries de l’Exposició del Ninot, organitzades des del Museu Faller de València amb la col·laboració de la Junta Central Fallera. Les activitats han sigut preparades com a contribució a la difusió de l’ampli patrimoni cultural de les Falles en els seus diversos vessants, i enguany estan dividides en quatre blocs: Falles de Cel·luloide, debats, exposició i visites guiades. En l’apartat Falles de Cel·luloide, el dimecres 15 febrer a les 19,00 hores, es projectarà el documental “Procés creatiu”, d’Agustín Ríos López, produït per Daga Films. Es tracta d’un curt sobre la falla municipal de 2019, obra de PichiAvo i Latorre i Sanz. Està prevista l’assistència del director del film, i tindrà lloc en les instal·lacions del Museu Faller.
L’apartat Debats recull tres convocatòries, que se celebraran els dies 16 i 28 de febrer, i l’1 de març. En el primer cas, el dijous 16 febrer, la sala d’actes de la Junta Central Fallera acollirà, a les 19.00 hores, la presentació del llibret de Falla “De la Terra del Xé a la terra Charrúa”, elaborat per la comunitat valenciana resident a Montevideo (l’Uruguai). Participaran el coordinador del llibret, Lluís-Xavier Flores Abat, investigador de la cultura festiva; la presidenta de l’Associació Comunitat Valenciana de Montevideo, Sandra Dotta; i Sebastián Vítola, migrant uruguaià a València.
El dimarts 28 febrer, en el mateix espai i a la mateixa hora, s’ha programat el diàleg titulat “Falles i disseny”, amb la participació de Miguel Arraiz (arquitecte), Vicent Borrego i Ricardo Ruíz (comissaris de l’exposició temporal “Des del casal. Creativitat i disseny fallers”, instal·lada al Museu Faller de València).
Finalment, el dimecres 1 març es durà a terme la xarra “Falles inoblidables”, arran de la publicació “Obres mestres de l’art faller (volum I)”, per Gil-Manuel Hernández (especialista del Museu Faller de València) i Iván Esbrí (del Centre de Documentació de la Festa de les Falles). També tindrà lloc esta trobada a la seu de la Junta Central Fallera, a les 19.00 hores.
De manera paral·lela, a partir del dimarts 21 febrer, es podrà visitar l’exposició “Baix ton mant. Els vestidors de l’Ofrena de flors”, que serà inaugurada a les a les 18.30 hores d’eixe dia, i que estarà oberta al públic fins al 28 de febrer al Saló de Cristall de l’Ajuntament de València.
Visites guiades
Finalment, la programació de l’Indult del Foc recull una sèrie de visites guiades per a tota mena de públic. El dijous 2 de març, es realitzarà la titulada “La sàtira política en els ninots de l’Exposició del Ninot”, que oferirà Iván Esbrí (especialista del Centre de Documentació de la Festa de les Falles). Quatre dies després, el dilluns 6 març, les persones interessades podran gaudir de la visita guiada que versarà sobre “La temàtica ecològica en els ninots de l’Exposició del Ninot”, a càrrec de Gil-Manuel Hernàndez (especialista del Museu Faller de València). Totes dues visites començaran a les 18.00 hores a la Sala d’Aqueries del Museu de les Ciències, on se situa l’Exposició del Ninot.El cicle conclourà el dimarts 7 març, també a les 18.00 hores, amb la visita guiada “La representació de les dones en el Museu Faller de València”, que dirigirà Vicenta Expósito (especialista del Museu Faller de València), i que es realitzarà per les instal·lacions d’este espai museogràfic, situat en la plaça de Montolivet, 4.
Tal com ha recordat el regidor Galiana, amb totes estes activitats culturals, el Museu Faller de València busca projectar el seu treball de protecció, conservació i difusió del patrimoni cultural faller amb motiu de la celebració de l’Exposició del Ninot, origen de la col·lecció de ninots indultats que oferix este museu. D’esta manera, el Museu Faller es reivindica “com un actor clau en la dinamització i divulgació del patrimoni faller i de la cultura de la Falla, elements essencials de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO”, ha conclòs l’edil.