Skip to main content

La iniciativa es posa en marxa amb motiu del 6é aniversari de la Declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat Amb motiu del VI aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, adoptada per la UNESCO el 30 de novembre de 2016, el Museu Faller de València ha posat en marxa la campanya ‘Del Casal al Museu’, amb la col·laboració del Centre de Documentació de les Falles i de diverses delegacions de Junta Central Fallera, entre elles la de Mitjans i Comunicació, Patrimoni, i Arxiu i Biblioteca. Totes estes entitats pertanyen a la Regidoria de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València.
“Els casals fallers són un espai cultural que atresora el patrimoni de cadascuna de les comissions i escriu la seua història a través del temps. És per això que, amb esta iniciativa, volem que eixos tresors es puguen compartir i, així, crear un fons on posar en valor eixes peces”, ha destacat el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana.
L’objectiu de la campanya és “contribuir a divulgar i promocionar el patrimoni cultural material que conserven les comissions als casals fallers. En definitiva, posar en valor tots eixos béns culturals relacionats amb la festa, com ara ninots, estendards, premis, banderins, llibrets, publicacions, documents, fotografies, dissenys, bandes acreditatives, quadres, elaboracions artesanals, reconeixements i altres objectes. Peces que tenen un important valor etnològic, artístic i històric, i que fins ara no era fàcil conéixer si no es visitava presencialment el casal corresponent”, segons ha explicat el director del Museu Faller de València, Gil Manuel Hernández.
La proposta del projecte ‘Del Casal al Museu’ vol que la comissió fallera trie una peça que considere “emblemàtica” i amb un valor cultural patrimonial d’entre els elements que es guarden al casal. Una vegada escollida, la comissió haurà d’omplir una fitxa descriptiva que facilitarà la Junta Central Fallera, acompanyada d’una fotografia de la peça en bona resolució perquè tant el Museu Faller de València com la delegació d’Arxiu i Biblioteca de JCF puguen catalogar-la. Després d’eixa recepció, el Museu Faller de València publicarà la informació sobre la peça en les seues xarxes socials, informació de la qual es farà ressò Junta Central Fallera, mitjançant les seues delegacions de Mitjans i Comunicació i de Patrimoni.
D’aquesta manera, es pretén “ajudar a posar en valor la dimensió cultural dels casals fallers com a dipositaris d’un patrimoni singular i que mereix ser especialment conegut”, ha destacat Gil Manuel Hernández. A més, amb els fruits d’aquest projecte es podrà anar confeccionant un Inventari del Patrimoni Cultural dels Casals Fallers, mitjançant la contribució tècnica del Centre de Documentació de les Falles, per tal de tindre degudament digitalitzats, documentats i catalogats els elements patrimonials materials més rellevants de les comissions falleres de València.
[widgetkit id=”3491″]