El Museu Faller de València va rebre el passat divendres 1 d’octubre els dos ninots que es van lliurar de les flames enguany gràcies a la votació popular. Els representants de la falla Almirall Cadars-Comte d’Altea van fer entrega del ninot de l’artista Enric Ginestar que, amb 4.160 vots, es va convertir en el ninot indultat infantil de 2021. Amb disseny de Miguel Santaeulalia, “Batalla de flors” és el ninot que va formar part de “És molt guai tindre un bonsai”, falla infantil d’aquesta comissió del sector Pla del Remei – Gran Via. Juntament amb este, també van lliurar “Ofrena”, el ninot indultat infantil de 2020, que es va alçar amb el premi amb 7.937 vots.
El doble doblet d’Almirall Cadars es va completar amb l’entrega del ninot “No li ho contes a la iaia”, de la falla “No li ho contes a ningú”, de l’artista Manolo Algarra, ninot indultat 2021 amb 4.411 vots, així com de “Passió”, ninot indultat de 2020 amb 15.048 vots.
La Fallera Major Infantil de València, Carla García, ha felicitat a la comissió Almirall Cadars-Comte d’Altea pel seu doble premi “en plena pandèmia i, més històric encara, amb la mateixa falla”, i als artistes Enric Ginestar per la seua tasca en “dos actes meravellosos que va saber plasmar a la perfecció” i Manolo Algarrra per “plasmar eixa escena familiar com la tradició de les Falles passa de generació en generació, com tu també fas al teu taller. Enhorabona Manolo per ser l’artista amb més ninots indultats, tu també fas història”.
Per la seua banda, la Fallera Major de València, Consuelo Llobell, que també ha felicitat a comissió i artistes, ha destacat la celebració que suposa que estos quatre ninots passaran a formar part del Museu Faller, “un Iloc on qualsevol amant de les Falles i gent vinguda de tot el món puga contemplar estes meravelles”. A més, ha agraït als artistes el seu esforç i sacrifici, per continuar fent estes obres mestres i per seguir apostant per la falla, la nostra peça fonamental”.
“Gràcies perquè amb la vostra feina mostreu al món sencer el caràcter de València, l’enginy i la gràcia de les nostres falles, però també la sàtira que ens fa únics. Gràcies per situar València en un punt ineludible, imprescindible per gaudir de l’art i de l’essència fallera. Sé que no ha sigut un any gens fàcil, i que enguany era més complicat que mai, però heu demostrat que amb la vostra dedicació tot és possible”, ha expressat Consuelo Llobell.
En este sentit, ha desitjat molta sort a Enric Ginestar i Manolo Algarra per a l’Exposició del Ninot 2022: “Mai heu de perdre eixe esperit que vos caracteriza i estic segura que tornareu a sorprendre’ns amb les vostres propostes. De segur que la competència ho posarà difícil però això també és sinònim de tindre grans artistes i grans comissions dispostes a indultar els seus ninots del foc. Ja vos asegure que jo no vaig a perdre-m’ho”.
“EL MUSEU CONTINUA CREIXENT”
El director del Museu Faller de València, Gil-Manuel Hernández, ha destacat que els ninots “són els autèntics protagonistes d’este acte, que cada any demostra que la festa continua plena d’energia i creativitat, amb comissions i artistes plenament implicats”. “I gràcies a ell, el nostre Museu continua creixent”, ha apuntat.
El responsable del centre ha recordat la trajectòria del Museu en este “difícil temps” marcat per la pandèmia, que “tantes coses ha transformat i afectat”. “En el nostre cas el seu impacte fou considerable, i lluny queden ja aquells 124.000 visitants de l’any 2019, que esperem en poc de temps recuperar”, ha indicat.
“Però, tot i les dificultats, hem continuat amb la nostra tasca de difusió del patrimoni cultural faller a través de les nostres xarxes socials o en celebracions virtuals de xerrades amb motius com el Dia Internacional de Museus o l’aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Sempre hem defensat que el Museu Faller de València ha de ser una institució cultural viva, dinàmica i en constant recomposició. Per això, hem volgut innovar i treballar més enllà de l’impacte de la pandèmia, celebrant enguany el 50 Aniversari del nostre Museu, que es va instal lar en este antic Convent del Pares Paüls de Montolivet enllà pel 1971. Mig segle de servici públic als valencians visitants, al món faller i els artistes fallers, sense els quals les col·leccions de ninots indultats que ací exhibim no serien possibles”, ha pronunciat.
REESTRUCTURACIÓ DELS FONS
Precisament, ha concretat, una de les formes amb les quals el Museu ha volgut celebrat el 50 aniversari ha sigut posant en marxa una nova reestructuració dels fons del Museu, “intentant millorar les condicions d’exhibició i contemplació de les peces”. La reestructuració ha consistit en reagrupar les coleccions segons el criteri d’unitat i coherència interna de les mateixes. A més a més, s’han substituit cartells anunciadors de falles que presentaven deterioraments per còpies litogràfiques dipositades en l’Arxiu Històric Municipal. També s’ha traslladat l’Espai Josep Alarte, destinat a l’exhibició d’exposicions temporals, a un altra sala “molt més homogènia i operativa”.
Amb la referida reestructuració, ha valorat Hernández, “s’ha guanyat un espai necessari” per a l’arribada i exhibició dels ninots indultats, cartells anunciadors i quadres de Falleres Majors de València dels pròxims anys. “Amb esta darrera reforma hem volgut subratllar una trajectòria de 50 anys de conservació i promoció del nostre patrimoni cultural faller, demostrant la capacitat d’adaptació i versatilitat del Museu Faller, així com la seua vocació per oferir als visitants una experiència cultural el més enriquidora possible”, ha assegurat.
Paralelament, el Museu Faller ha cedit recentment el Ninot Indultat de 2019 a l’exposició ‘Fuenlabrada en Fallas’, en el Centro de Arte Tomás y Valiente, la major mostra de les Falles fins ara exhibida fora de València. Igualment, ha col·laborat en projectes diversos per a difondre les virtuts terapèutiques, turístiques i culturals del centre. A tot això s’ha d’afegir la realizació d’un mural de l’artista Antonio Marest, per encàrrec del Parlament Europeu, en la façana compartida per Junta Central Fallera i Museu Faller, “testimoniant com les falles són també una important expressió d’art urbà”.
NOVES EXPOSICIONS
De cara al futur, el Museu Faller prepara noves exposicions temporals i treballa perquè “molt prompte”, dins este mateix any de l’aniversari, veja la llum una Guia dels Cartells del Museu Faller, que “pretén ajudar a difondre una fantàstica col·lecció de cartellisme valencià que mereix tot el reconeixement possible”. “En qualsevol cas, cal insistir que cal ser modestos però perseverants. Tornarem a dir-ho, que este Museu siga el més important contenidor cultural d’una festa, la de les Falles, declarada com a Patrimoni Immaterial del Humanitat, suposa seguir avançant en esforços, inversions i treballs, implicant necessàriament a fallers, artistes, gestors culturals, investigadors i institucions públiques”, ha afegit.
“Tot i les dificultats actuals, el Museu Faller acull les seus noves incorporacions, dos ninots indultats grans i dos ninots indultats infantils que, com sempre intentem fer, protegirem, promocionarem i difondrem, perquè és l’obligació del grup de professionals que treballa ací, als quals vull fer el reconeixement públic per la seua dedicació. Benvinguts, doncs, els nous ninots indult a la seua casa. I gràcies a la comissió i als artistes pel seu esforç. I recordeu que el Museu Faller és de totes i tots, un patrimoni únic en el món que cal preservar col·lectivament, un patrimoni que ara més que mai, en un horitzó ple d’incerteses, cal reivindicar i preservar”, ha finalitzat.
Fotografies: Armando Romero (JCF)
[widgetkit id=”3127″]