Sota el lema “Fauna fallera”, els artistes Alejandro Santaeulalia i Vicente Llàcer proposen un monument “divertit i satíric, tornant a l’origen de l’essència de les falles que és l’humor”. Tal com expliquen en el projecte presentat, el tema que han triat és “la pròpia festa fallera”, perquè, es pregunten, “què és més faller que riure’ns de nosaltres mateixos?”. I per a això plantegen una jungla en la qual tots els personatges són animals humanitzats, com a fórmula per a parodiar “els diferents i variats ‘pelatges’ que la festa ens oferix”.
En centre de la composició presenta, com a grup principal, a una família de felins fallers que es prepara per a l’ofrena. I, sobre ells, un enorme bou que toca la dolçaina mentres unes aus falleres esperen pacients el seu torn. Acompanyant al bou dolçainer, hi ha un gran hipopòtam al tabalet. I en l’altre costat de la composició, una cocodrila bunyolera oferix moltes delícies. Davall d’esta, subjecte en una branca, un pirotècnic representat com un peresós, encén la mascletà, “sense presses, ja que coneix el seu treball perfectament, el domina i no li fa gens de por la pólvora en la qual tant d’afecte deposita”, expliquen els autors.
Rematen el conjunt dos mandrils: un d’ells representa a l’inspirat artista que es deixa un tros d’ànima en cadascuna de les seues creacions, i l’altre representa el president de la falla que agita a l’aire el cobejat ‘palet’ de primer premi per a la seua comissió. Quant als baixos, afigen els autors del projecte, tracten en clau d’humor no sols aspectes directament relacionats amb el món faller, sinó d’allò que viu la ciutadania estos dies de festa, es pertanga o no a alguna comissió fallera. En esta àrea, el turisme, les festes en els casals i els personatges claus de la festa seran protagonistes.
El monument, que sumarà un total de 135 ninots en 7 escenes, tindrà una altura de 20 metres, i una superfície en planta de 13×10 metres. S’utilitzaran materials diversos en la construcció, especialment fusta i cartó, i neops o similar (poliestiré expandit sostenible, d’origen vegetal).
Anem de cap
El projecte de José Gallego es titula “Anem de cap” i, tal com ha explicat el seu autor, presenta un conjunt d’imatges que juguen amb la polisèmia del terme valencià “cap”, que oferix nombroses possibilitats segons els seus diferents significats, l’ús en frases fetes, o com a síl·laba integrant de noms propis molt recognoscibles. Així, el monument infantil presenta a la Caputxeta Roja, la capella del Capitulet (de Ciutat Vella), el cap de la Nao de Xàtiva, o el capità Capdevila. Al costat d’ells, la falla recrearà les nombroses expressions idiomàtiques que es basen en este colp de veu, com “tirar-se de cap”, “tindre el cap ple de pardals”, “no te ni peus ni cap” o “no volem cap que no estiga content”, entre
d’altres. A més, s’inclouen altres conceptes com el cap i casal, la Nit de cap d’any, o les ‘capacitats diferents’.
La falla tindrà 40 ninots, i unes dimensions de 3 metres d’alt per 3 metres de circumferència. Tal com ha explicat l’autor en el seu projecte, s’empraran materials que, en la combustió, “provoquen una cremà com més neta possible, com a fusta, cartó i poliestiré expandit d’origen ecològic i sostenible”. La policromia i acabats seran amb pintures a l’aigua i vernís acrílic ecològic. També es preveu facilitar l’accessibilitat de les persones amb discapacitat.