Skip to main content

Les Drassanes del Port es converteixen en l’escenari per a presentar la indumentària oficial que lluiràn les màximes representants de les Falles.  Este dimarts 19 de desembre s’ha celebrat la I Gala de la Indumentària, una gala que preten posar en valor el gran treball i esforç que fan totes les empreses dedicades a la indumentària valenciana per a convertir-se en indumentariestes oficials de les Corts d’Honor i les Falleres Majors de València. 
L’acte va comptar amb la presència de les ambaixadores de la festa, les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor acompanyades pel regidor de Falles i president de Junta Central Fallera, Santiago Ballester, i la seua directiva.
Un total de vint-i-tres firmes que engloben els telars, la confecció, les manteletes, els cancans i la roba interior, l’orfebreria, les pintes, randes, mantellines, calces i sabates, els panyolons, ventalls i penja-ventalls, els blusons i les parkes, les bandes i joies.
Vives i Marí, són els responsables de teixir els dos espolins oficials que lluiran les regines de la festa, Marina i María Estela, i també teixiràn enguany les teles de la Cort d’Honor de la Fallera Major Infantil de València.
Les teles de la Cort d’Honor de la Fallera Major de València es teixiràn en una firma amb una experiència de més de huit generacions de teixidors, Compañía Valenciana de la Seda.
Per a donar forma a estos teixits tenim varies firmes, entre elles una en seu a Xirivella i amb 25 anys de trajectòria, La Joia Indumentaria, serà l’encarregada de confeccionar el primer vestit oficial de la Fallera Major de València i la seua Cort d’Honor. Pel que fa al primer vestit oficial de la Fallera Major Infantil de València i la seua Cort d’Honor estarà en mas de Hilos de Seda, firma que va nàixer en 1998 i que té entre les seues clientes un total de 15 Falleres Majors de València.
Els segons vestits oficials els confeccionaràn per una banda, una empresa que ja va ser indumentarista oficial l’any passat,  A L’Antiga de Torrent, en el cas de la Fallera Major Infantil de València i la seua Cort d’Honor i per altra banda, Marian Indumentària que confeccionarà els segons vestits de la Cort d’Honor i la Fallera Major de València.
De les manteletes s’encarregarà una empresa que es va fundar fa més de setanta anys en Algemesí, Hijas de Carmen Esteve, referents per la seua qualitat, tradició i bellesa. Per a les peces de roba interior com les sinagües, les camises i també per als cancans dels primers vestits es contarà amb Margarita Vercher, firma especialitzada que treballa amb les millors matèries primes. Les encarregades de donar-li vol als segons vestits oficials amb el seu reconegut alçaor seràn les professionals de Mavimar, i les manteletes dels segons vestits oficials es faràn realitat a Albalat dels Sorells, amb Viana, indumentaristes oficials de manera ininterrompuda des de 2007.
En quant a les peces d’orfebreria tornem a confiar en la empresa fundada en 1950 i especialitzada en joieria tradicional i de caràcter valencià, Art Antic, una firma que es tot un referent dins de la indumentària valenciana. Per a les pintes, una empresa que es va estrenar l’any passat com a indumentaristes oficials, Alan Indumentària, fundada fa més de cinquanta anys.
La empresa que oferirà la postisseria serà Realce, que porta des de 1974 innovant i millorant les malles, monyos i rodets. Altra empresa veterana i reconeguda és Santos Textil que posarà les randes i enguany s’estrena com a proveïdor oficial de les mantellines.
Les calces que complementaran la indumentària oficial són de la firma Elvira Bella, els dos models seran de cotó i brodats en fil de seda i or i per a les sabates, contem amb Solepiel, sinònim de comoditat sense deixar de banda la estètica ni el respecte a la tradició.   
De la banda que les acreditarà com a màximes representats de la festa s’encarregarà Artesania Bordada, empresa amb més de mig segle d’experiència. L’altre emblema acreditatiu, la joia, serà encarrec de la firma Isidro Calvete, tercera generació de joiers que porta a disposició de Junta Central Fallera des de 1986.
Els panyolons, peça indispensable per a complementar la indumentaria tradicional els dies de fred, els oferirà Camilo Miralles, firma amb seu a Burjassot que col·labora des de fa més de vint anys. Enguany també s’estrenen com a indumentaristes Princesas con abanico, per a oferir els ventalls oficials que facilitaran els dies de més calor i, per a poder penjar esta peca d’artesania, tindrem una altra de la mà de Merceria Rosa Tomás, firma que també s’estrena enguany com a indumentarista oficial però que porta més de mig segle treballant per la indumentària valenciana a la Plaça Redona.
Durant el mes de març les màximes representants estrenaran eixa peça més informal però molt fallera, el blusó, que cosirà la reconeguda firma Mama Cose recuperant el negre amb certs tocs de color i, per als dies de més fred tindran la parka oferida per la firma Artesania Feror, en color blau marí per a les més menudes i en gris marengo per a les majors.
Des de Junta Central Fallera estem molt orgullosos de totes les empreses que han decidit formar part de la indumentària oficial de les màximes representants de la festa i volem agraïr tant la seua presència en esta Gala de la Indumentària com el seu esforç per aconseguir que siga un esdeveniment especial i inolvidable.
Fotografíes: Fotofilmax (JCF)
[widgetkit id=”3890″ name=”20231219 GALA INDUMENTARIA”]