Skip to main content

‘Anem de cap’ de José Gallego i ‘Fauna fallera’ d’Alejandro Santaeulalia i Vicente Llácer amb disseny de Josete Santaeulalia lluiran a la Plaça de l’Ajuntament durant les Falles 2025  “Fauna fallera” i “Anem de cap”, eixos són els lemes de les falles que es plantaran a la Plaça de l’Ajuntament de València a les pròximes Falles de 2025. El regidor de Falles i president de JCF, Santiago Ballester, ha presentat este dijous els dos projectes que van resultar guanyadors  i al qual van concórrer set propostes en total, cinc per a la falla gran i dos per a la infantil.
Tal i com ha destacat Ballester, els dos projectes han sigut triats per unanimitat dels membres del jurat. En el cas del projecte infantil, el jurat va estar compost per la regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, com a vicepresidenta i com a vocals, el president de la Interagrupació, Fernando Manjón, la secretària de la Federació de Falles d’Especial i presidenta de L’antiga de Campanar, Xelo Salavert, l’artista faller Mario Pérez, l’artista urbana Julieta XLF i la fallera María González Bernad. Com a secretària ha exercit la cap del Servici de Festes i Tradicions, de la secció de Falles i, en representació de la Junta Central Fallera, el seu secretari general, Nicolás Garcés. Tots ells i elles van decidir que la proposta ‘Anem de ap’ de l’artista José Gallego havia de ser l’escollida. 
Pel que fa a la falla gran, el jurat va estar compost de nou per la regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, com a vicepresidenta i la cap de Servici de Festes i Tradicions, secció de Falles, com a secretària, a més de Nicolás Garcés, secretari general de JCF en representació de l’organisme autònom municipal. Com a vocals, l’exvicepresidenta de JCF, Cristina Estévez Mariñas, la component de la Cort d’Honor 2004 i filla del mestre Agulleiro, Eva Agulleiro i el president de la Federació de Falles amb Especial Ingeni i Gràcia, Ximo Berlanga Pérez, l’artista Ramón Espinosa i la fallera Pilar Moral Barraca. Un jurat que va decidir que la proposta ‘Fauna Fallera’ d’Alejandro Santaeulalia i Vicente Llácer amb disseny de Josete Santaeulalia era la falla guanyadora. 
Santiago Ballester ha assegurat que hui és “un dia gran per al món faller”, i ha destacat la trajectòria i la professionalitat dels artistes que s’encarregaran de les falles gran i infantil. La falla gran té una dotació pressupostària de 239.000 euros, i la infantil, de 36.000 euros. “Són dos falles que jo crec que agradaran molt i que donaran molt a parlar”.
 
 
ANEM DE CAP
El projecte de José Gallego es titula “Anem de cap” i, tal com ha explicat el seu autor, presenta un conjunt d’imatges que juguen amb la polisèmia del terme valencià “cap”, que oferix nombroses possibilitats segons els seus diferents significats, l’ús en frases fetes, o com a síl·laba integrant de noms propis molt recognoscibles.
Així, la falla infantil presenta a la Caputxeta Roja, la capella del Capitulet (de Ciutat Vella), el cap de la Nao de Xàbia, o el capità Capdevila. Al costat d’ells, la falla recrearà les nombroses expressions idiomàtiques que es basen en este colp de veu, com “tirar-se de cap”, “tindre el cap ple de pardals”, “no te ni peus ni cap” o “no volem cap que no estiga content”, entre d’altres.
A més, s’inclouen altres conceptes com el cap i casal, la Nit de cap d’any, o les ‘capacitats diferents’. La falla tindrà 40 ninots, i unes dimensions de 3 metres d’alt per 3 metres de circumferència. Tal com ha explicat l’autor en el seu projecte, s’empraran materials que, en la combustió, “provoquen una cremà com més neta possible, com a fusta, cartó i poliestiré expandit d’origen ecològic i sostenible”. La policromia i acabats seran amb pintures a l’aigua i vernís acrílic ecològic. També es preveu facilitar l’accessibilitat de les persones amb discapacitat.
 
 
FAUNA FALLERA
Baix el lema “Fauna fallera”, els artistes Alejandro Santaeulalia i Vicente Llàcer proposen una falla “divertida i satírica, tornant a l’origen de l’essència de les falles que és l’humor”. Tal com expliquen en el projecte presentat, el tema que han triat és “la pròpia festa fallera”, perquè, es pregunten, “què és més faller que riure’ns de nosaltres mateixos?”. I per a això plantegen una jungla en la qual tots els personatges són animals humanitzats, com a fórmula per a parodiar “els diferents i variats ‘pelatges’ que la festa ens oferix”.
En centre de la composició presenta, com a grup principal, a una família de felins fallers que es prepara per a l’ofrena. Sobre ells, un enorme bou que toca la dolçaina mentres unes aus falleres esperen pacients el seu torn. Acompanyant al bou dolçainer, hi ha un gran hipopòtam al tabalet. I en l’altre costat de la composició, una cocodrila bunyolera oferix moltes delícies. Davall d’esta, subjecte en una branca, un pirotècnic representat com un peresós, encén la mascletà, “sense presses, ja que coneix el seu treball perfectament, el domina i no li fa gens de por la pólvora en la qual tant d’afecte deposita”, expliquen els autors.
Rematen el conjunt dos mandrils: un d’ells representa a l’inspirat artista que es deixa un tros d’ànima en cadascuna de les seues creacions, i l’altre representa el president de la falla que agita a l’aire el desitjat ‘palet’ de primer premi per a la seua comissió. Quant als baixos, els autors del projecte tracten en clau d’humor no sols aspectes directament relacionats amb el món faller, sinó d’allò que viu la ciutadania estos dies de festa.  Un total de 135 ninots en 7 escenes amb una altura de 20 metres, i una superfície en planta de 13×10 metres. S’utilitzaran materials diversos en la construcció, especialment fusta i cartró, i neops o similar (poliestiré expandit sostenible, d’origen vegetal).
 
Fotografies: Fotofilmax (JCF) 
[widgetkit id=”4222″ name=”falles municipals 2025″]