Skip to main content

Fuset destaca que l’acord ha permés plantejar una proposta “més que ambiciosa” que es complementarà amb quatre debats “accessoris i independents” i que incorporen elements “més innovadors” Junta Central Fallera ha consensuat amb les comissions, sectors, agrupacions i fallers i falleres particulars que han fet arribar els seus plantejaments i suggeriments per a millorar el procés d’elecció de les falleres majors de València una proposta troncal que contempla uns “acords mínims” i que serà la que s’elevarà al Ple i a l’Assemblea de presidentes i presidents de falla per a la seua aprovació.
El president de Junta Central Fallera i regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha explicat que a aquest acord s’ha arribat a partir de les finalment 13 propostes rebudes per les comissions, sectors i agrupacions que han participat en la crida oberta per a humanitzar i introduir millores en el procés. Els plantejaments rebuts són, segons Fuset, “molt dispars”, però ha destacat que totes elles “tenen un pols en comú”.
“Volíem que la proposta que es presentara a l’Assemblea no fora una únicament de la Presidència, sinó consensuada i treballada per totes aquestes persones i comissions, i finalment ho hem aconseguit”, ha remarcat. Així, ha celebrat que s’ha aconseguit un “acord de mínims” entre les 13 parts que serà traslladat al Ple i a l’Assemblea.
La proposta “troncal”, ha detallat, passa per “marcar i deixar ben clar que la participació en el procés és per a l’elecció de les Falleres Majors de València i, per tant, totes les candidates han de tindre clar en què estan participant”.
Així mateix, Fuset ha detallat que la proposta també amplia els perfils que podran formar part del jurat, de manera que, a més de presidents de falla i de Falleres Majors de València o components de les Corts d’Honor d’anys anteriors, podran participar també perfils professionals, especialment en el cas infantil, que, per la seua qualificació, tinguen una capacitat especial per a treballar amb elles”. “És una demanda de totes les comissions falleres que han participat en aquest procés”, ha recalcat.
En aquest punt, Fuset ha ressaltat també que tindran opció de participar com a jurat, “a més de presidentes i presidents de falla, d’agrupacions i delegats de sector, qualsevol faller o fallera de base que acredite coneixements i experiència i que, amb l’aval del seu president o presidenta de falla, puga presentar-se a l’Assemblea”. En tot cas, ha apostat per incloure a aquests perfils de manera “molt flexible”. “És una proposta troncal de mínims però que ja suposa un aval, ja que amplia els perfils de les persones que poden participar com a jurat”, ha incidit.
Fuset ha explicat que una altra de les novetats del procés de millora de les normes per a triar a les màximes representants de la festa de les Falles és “donar garanties perquè el jurat puga conéixer millor a les candidates ja en la primera fase, de manera que tindrà l’obligació de citar-se almenys en dues ocasions amb les aspirants per a valorar-les millor”.
Quatre debats “accessoris i independents”
D’altra banda, el president de Junta Central Fallera ha indicat que la proposta troncal consensuada amb les comissions, sectors i agrupacions falleres es complementarà amb quatre debats “accessoris i independents” plantejats per aquests col·lectius i que es plantejaran als presidents i presidentes de falla en una votació per separat, respectivament. Aquestes propostes, ha afirmat Fuset, tindran “alguns elements innovadors més que requeriran un debat majoritari”.
Per exemple, ha detallat, es planteja triar a una part del jurat per sorteig entre totes les candidatures presentades, introduir l’element de sorteig en algunes fases del procés d’elecció, la possibilitat que el jurat en la segona fase elegisca a 30 candidates, “totes elles per a ser Fallera Major de València i que, a partir d’ací, s’elabore un sorteig per a ocupar els 13 llocs de la Cort d’Honor i que a partir d’ací el jurat torne a decidir”. “Són quatre propostes complementàries que requeriran una votació separada”, ha especificat Fuset.
En aquest sentit, el president de Junta Central Fallera ha agraït “l’esforç de totes les comissions, sectors i agrupacions que han participat” en la crida oberta. “Crec que és important que no tinguen por d’obrir debats, perquè sempre que s’obliga a un debat hi ha participació en cada casal, on cada faller o fallera de base pot aportar”, ha considerat, al mateix temps que ha celebrat que, amb aquest tipus de situacions, “el món de les Falles està avançant”.
En qualsevol cas, Fuset ha insistit que l’objectiu de tot el procés iniciat sobre les normes d’elecció de les Falleres Majors de València és el de “millorar” les mateixes. “I especialment en el cas de les xiquetes, ja que estan sotmeses a molta pressió, són proves molt llargues i d’alguna manera es tracta de garantir el seu benestar i d’endolcir el procés”, ha emfatitzat.
En este sentit, ha recalcat que la “màxima preocupació” ha de ser “el benestar de les xiquetes”. “Tots volem tindre, com sempre hem tingut, les millors Falleres Majors de València, però també volem que per a totes les que es queden fora i que participen en aquest procés siga el més humà i dolç possible”.
“Són finalment 13 propostes que tenen de tot, plantejades per persones que han sigut jurats, que han sigut pares o mares les filles de les quals han travessat el procés, o també presidents, delegats de sector, en definitiva, tots els perfils”, ha subratllat. Finalment, ha celebrat que ha quedat una proposta “més que ambiciosa”.
En tot cas, ha recalcat que l’última decisió “sempre serà de l’Assemblea de presidentes i presidents”, però ha considerat positiu “buscar espais de major serenitat i de major tranquil·litat com aquest que hem generat, un procés obert i transversal perquè gent de falles molt diferents es puguen posar d’acord i fer una proposta com aquesta”. Finalment, ha apostat per “fomentar els debats en cada casa, de manera transversal i horitzontal” i ha manifestat que aquest procés “és més que interessant i que ha de repetir-se en moltes ocasions”.